Kasaplardan "kurban kesimi" uyarıları

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurbanlık hayvanın kesimden sonra parçalama işleminin de bilen biri tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Et işlemenin doğru adresi kasap dükkanıdır. Küçük bir dikkatsizlik büyük sıkıntılara yol açar." dedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçnda, Kurban Bayramnda yaklak 900 bin büyükba ve 2,5 milyon küçükba hayvann kesilmesinin beklendiini söyledi.

Bu yl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle hijyen kurallarna daha fazla dikkat edilmesi gerektiini ifade eden Yalçnda, maske taklmas ve mesafe kurallarna uyulmasnn önemine deindi.

Yalçnda, kurbanlk hayvana kesimden önceki akamdan itibaren yiyecek ve içecek verilmemesi gerektiine dikkati çekerek, öyle konutu:

Hayvan dolu mideyle kesime yatrldnda eziyet çeker, bu nedenle doru olmaz. Kurban ibadetimizi hayvana hiç eziyet vermeden yapmamz gerekiyor. Bunun için de kurallara uymamz önem tayor. Bayram namazndan sonra kbleye çevirip 3 ayan balayp tekbir getirerek kurbanmz keseceiz. Kesim ileminin hayvann alt kulak hizasndan üst kulak hizasna kadar bir seferde, iini bilen bir el tarafndan gerçekletirilmesi esastr.

Yalçnda, karkas parçalamaya balamadan önce üzerinde kesim lekesinin olup olmadnn kontrol edilmesinin önemli olduunu vurgulayarak, eer kesim lekesi varsa bunun ykanarak deil, kesilerek alnmas gerektiini anlatt.

Fazl Yalçnda, söz konusu lekelerin ykanmas halinde tüm karkasa bulaabilecei uyarsnda bulundu.

- Etleri parçalama ilemi bir bilen tarafndan yaplmal

Karkas etin nasl parçalanacana ilikin bilgi veren Yalçnda, bu ilem yaplrken hayvann eklem yerlerinin bulunmas gerektiini söyledi.

Yalçnda, karkas parçalandktan sonra kurban etlerinin asla üst üste konulmamasnn önem tadna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Etler scak scak birbirine dediinde çok çabuk bozulur. Etleri bir masann üstünde soumasn bekledikten sonra buzdolabna koyuyoruz. Etlerimizi eve götürürken naylon torba kullanyorsak, bozulma süresine dikkat etmemiz gerekir. Naylon torbay asla önermiyoruz ama mecbur kalpta kullanyorsak eve gider gitmez o torbadan çkarmamz lazm. Kurbanlk hayvann kesimden sonra parçalama ileminin bir bilen tarafndan yaplmas gerekir. Etlerinizi mahallenizdeki kasapta yenilebilecek hale getirtebilirsiniz. Et ilemenin doru adresi kasap dükkandr. Küçük bir dikkatsizlik büyük skntlara yol açar. Kurban Bayramnda herkes kurban eti çekiyor. Bu ii bilmeden yapanlar, etlerdeki kirlilii dier etlere bulatrabilir. Bu ekilde hizmet vermeye talip olan insanlara vatandalarmzn itibar etmemesini istiyoruz. Bizim derdimiz O yapmasn, ben yapaym, daha fazla kazanaym deil ama etin yenilebilir yerleri var, yenilemeyen yerleri var.

Ana Sayfaya Git