Kasketçilikle geçen yarım asır

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 50 yılı aşkın süredir kasketçilik yapan Remzi Kağar, ürünlere talebin büyük oranda azalmasına rağmen mesleğini ilk günkü şevkle yürütüyor.

Haberler 28.02.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda oturan 68 yandaki Remzi Kaar, unutulmaya yüz tutan kasketçilik mesleine yarm asr akn süredir ilk günkü evkle devam ediyor.

Merkez Sur ilçesinde tarihi Saraykap yanndaki küçük dükkannda müterilerine hizmet sunan kasketçi Kaar, meslei sürdüren son ustalar arasnda bulunuyor.

Henüz 10 yandayken tant kasketçilikte yarm asr geride brakan Kaar, ilerleyen ya ve ürünlere talebin azalmasna ramen mesleini ilk günkü heyecanla yürütüyor.

Sadece baz yallara sat yapabilen Kaar, zaman zaman da tarihi film ve dizilerde kullanlmak üzere kasket üretiyor.

Kaar, meslein son temsilcilerinden biri olduunu söyledi.

Talep olmad için gençlerin kasketçilie yanamadn dile getiren Kaar, ülke genelinde kasket üreticilerinin çrak dahi bulamadn kaydetti.

Kasketçiliin yaklak 40-50 yl önce en parlak dönemini yaadn, o tarihte resmi kurum personeli ile asker apkas üretimi de yaptklarn anlatan Kaar, Asker, örenci, gardiyan, bekçi ve polis apkas yapardk. O zamanlar çok younduk, gece gündüz çalrdk, yine de talebi karlayamazdk. Okullarn açlmasna yakn apkalar yetitirmek için 2-3 ay aralksz çalrdk. Her dükkanda 5-10 kii çalrd. dedi.

Zaman içinde kültürel deiime bal olarak giyim ve kuamn da farkllamas nedeniyle meslee ilginin azaldna iaret eden Kaar, Artk kasket takan yok. Bizden sonra bu i devam ettirilmeyecek. Bizimle bu meslek de son bulacak. ifadelerini kulland.

- Erkekler ba açk gezmeye utanrd

Bir dönem apkasz gezmenin toplum tarafndan çok yadrgandn dile getiren Kaar, unlar kaydetti:

Herkesin kafas kapalyd. Ba açk olanlarn ahitlii kabul edilmezdi. Herkes ban örtmek zorundayd. Ba açk olanlar ayplanrd. Erkekler ba açk gezmeye utanrd. Ama artk erkekler apka takmyor. Genç müterimiz hiç yok. Bazen geçmii konu alan film ve tiyatro oyunlar için apka alan var. 1960-1970li yllarn canlandrld filmler için Yeilçama kasket gönderiyorum. Bugüne kadar Avrupa, ABD ve Japonyaya ürettiim apkalar gönderdim. Dünyann birçok ülkesine apkam gitmitir. Almanyada Türkler çok olduu için oraya çok gönderdim. Gelip nostalji için alan da var.

Ana Sayfaya Git