Kayıp yakınları 2 yıl aradan sonra yeniden aynı yerde

Kayıp yakınlarının 2 yıldır Koşuyolu Parkı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemi OHAL nedeniyle yasaklanmıştı.

Haberler 22.07.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her hafta Kayplar Bulunsun Failler Yarglansn sloganyla Diyarbakrda bir araya gelen, nsan Haklar Dernei Diyarbakr ubesi ve kayp yaknlar, OHALin sona ermesi ile birlikte iki yl aradan sonra ilkez açk alanda eylem yapld. Kouyolu Park Yaam Hakk Ant önünde gerçekletirilen eylem öncesi polis açklamann yaplaca alanda önlem ald.

Uzun bir aradan sonra Kouyolu Park Yaam Hakk Ant önünde gerçekleen eyleme ilginin fazla olmas dikkat çekerken, HDP Diyarbakr l Örgütü E Bakanlar, sivil toplum kuruluu temsilcileri ve çok sayda kayp yakn eyleme katld. Ellerine kayplarna ait fotoraflar alan aileler yaknlarnn akbetini sordu.

ÖRHAN: YNE BU MEYDANDAYIZ

HD Kayp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 20 Austos 2016 tarihinden bu yana, OHAL gerekçesi ile eylemlerini HD ube binasnda gerçekletirdiklerini söyledi. 100 haftadr darda eylem yaplmasna izin verilmediini belirten Örhan, Hakikatlerin aratrlmas, aça çkmas, adaletin salanmas için biz kayp yaknlar, insan haklar savunucular bugün yine bu meydandayz dedi.

DAVALARIN NAKLEDLMES

Yaknlarnn 1990l yllarda katledildiini, faili meçhullerle balarna felaketler getirildiini ifade eden Örhan unlar söyledi: Maalesef bugüne kadar geçmie k tutularak hakikatler aratrlmad, siyasi faili meçhul cinayetler aydnlatlmad. Geçmiten günümüze birçok davada soruturma açlamasna ramen davalar güvenlik gerekçesi ile bat illerine nakledildi. Nakledilen davalarda hiçbir ekilde ceza hali uygulanmad. Musa çitil, Derikte 13 kiinin ölümünden, Yavuz Ertürk ise onlarca kiinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Cemal Temizöz, Cizrede yine 20 kiinin ölümünden sorumluydu. Hasan Atilla Uur, Kzltepede birçok kiinin ölümünden sorumluydu. Bu görülen davalarda tarih buna ahittir ki hiçbirine ceza verilmedi. Bir çou ya beraat edildi ya da zaman amna uratld. Bizler yaknlarmzn akbetini soracaz. Bize açklamak zorundasnz.

Ana Sayfaya Git