Kaya balı'na rağbet büyük

Van'ın Çatak ilçesinde arıcılık yapan Aslan Semo ve oğulları, yüksek dağlarda uçurumların altındaki kayalıklarda buldukları balı, her türlü tehlikeyi göze alarak çıkarıp, yurt içi ve yurt dışından sipariş verenlere gönderiyor

Haberler 10.11.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann çatak ilçesinde geçimini bal satarak salayan Aslan Semo ve oullar, ilçeyi çevreleyen yüksek dalardaki kayalarn arasnda bulduklar kaya baln, her türlü tehlikeyi göze alarak çkaryor, yurt içinde ve yurt dndan sipari verenlere satyor.

Kara kovan bal, cevizi ve alabal ile ünlü çatak ilçesinde, kovanlarda üretilen baln yan sra yüksek dalarda bulunan kaya bal da zorlu bir yolculuun ardndan sofralardaki yerini alyor.

lçede geçimini arclkla salayan Aslan Semo, çocuklar Hasan ve Hadi Semo, kaya bal için dalar adm adm geziyor.

Uçurumlarn altn, kayalk bölgeleri dolaan Semo ailesinin fertleri, kovanlardan kaçan arlarn, oluturduklar yuvalarda insan eli demeden yaptklar bal bulabilmek için büyük emek harcyor.

Hasat döneminin gelmesiyle hazrlklarn tamamlayan Semo ve çocuklar, sabah erkenden belirledikleri yuvalarn bulunduu kayalklara trmanyor. Her türlü tehlikeyi göze alan baba ve oullar, saatlerce süren çabann ardndan arlarn yuvalarna ulaarak bal topluyor.

- Daha çok kiiye ulamak için gramajla satyoruz

Hadi Semo, engebeli arazileri ve verimli yaylalar nedeniyle çatakta arcln yaygn olarak yapldn söyledi.

550 kovanla arclk yaptn ve kara kovan bal üretip yurdun dört bir yanna gönderdiini aktaran Semo, endemik bitki türleri ve doal yaps sayesinde ilçede üretilen baln kaliteli olduunu belirtti.

Arlarn, oul verdikleri dönemde bazlarnn kovanlardan kaçtn ve kendi yaptklar yuvalarda yaamaya devam ettiklerini anlatan Semo, bu arlar bulabilmek için günlerce dalar adm adm gezerek yuvalarn tespit etmeye çaltklarn dile getirdi.

Bulduklar yuvalarda üretilen bal saatlerce süren çalmann ardndan çkarabildiklerini ifade eden Semo, El demeden üretilen doal baln birçok hastala iyi geldii biliniyor. Kaya bal, arlarn kendi bulduklar kayalarn arasnda insan eli demeden yaptklar baldr. dedi.

Kaya balnn gerçek bir ifa kayna olduunu vurgulayan Semo, Bu bal yuvalardan topluyoruz ama buraya yerleen arlarn kn yaamlarn sürdürebilmeleri için yeteri kadar bal brakyoruz. Kaya balna yurt içi ve yurt dndan çok talep geliyor. Bal her isteyene satmyoruz, ilaç niyetine kullanlmas için veriyoruz. Hastas olanlara istedii kadar deil, daha çok kiiye ulalmas için az gramajla satyoruz. diye konutu.

Kaya balnn bulunmasnn çok zor olduunu dile getiren Semo, ylda yaklak 10 kilogram bulabildiklerini, bu baln, kilogram 500 ile 700 lira arasnda alc bulduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git