Kaya tırmanıcısı rotaları çermik!

Diyarbakır'ın, sarp kayalıklara, kaynak suyuna ve doğal güzelliklere sahip Çermik ilçesinde, Kaymakamlık ve Türkiye Dağcılık Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen organizasyonla Sinek Çayı mevkisinde kaya tırmanışı yapıldı.

Haberler 11.11.2019 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sarp kayalklara, kaynak suyuna ve doal güzelliklere sahip Diyarbakrn çermik ilçesi, hayata geçirilen projeyle kaya trmançlarna ev sahiplii yapt.

lçe turizmini canlandrmak isteyen çermik Kaymakam Nazl Demir, Sinek çaynn potansiyelini göz önünde bulundurarak, kamp, mesire alan ve yüzme alanlarnn bulunaca bir kanyon projesi hazrlamak üzere Karacada Kalknma Ajansndan teknik destek ald.

Türkiye Daclk Federasyonu ile yaplan görümede bölgenin kaya trman açsndan önemli potansiyelinin bulunduunun belirtilmesi üzerine, dac ve sporculara yönelik organizasyon düzenlendi.

Ülkenin farkl illerinden gelen sporcularn ald 4 günlük eitimin ardndan, sarp kayalklarn bulunduu Sinek çay bölgesinde trmana elverili 15 rota belirlendi.

Sporcularn kaya trman yapt ilçede, rota saysnn artrlarak, iyi bir tantmla hem doa turizmine katk salanmas hem de daclk alannda milli sporcular yetitirilmesi hedefleniyor.

- Güneydouda kaya trman anlamnda tek merkez

Kaymakam Nazl Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakanl himayesinde Karacada Kalknma Ajans tarafndan salanan teknik destekle Sinek çay civarndaki kanyonlarla ilgili proje hazrlamak için çalma balattklarn söyledi.

Proje aamasnda kanyonlarn daclar için önemli bir potansiyele sahip olduunu örendiklerini belirten Demir, çermik bu anlamda Güneydou Anadolu Bölgesinde önemli potansiyele sahip bir merkez haline gelecek. u an itibaryla hem Diyarbakrda hem de Güneydouda kaya trman anlamnda tek merkez. Kanyon devamnda yaklak bin rotaya ulaacak bir potansiyele sahip. dedi.

çermiki daclar, kaya trman sporcular için önemli bir merkez haline getirmek istediklerine iaret eden Demir, Sadece dardan gelen sporcular için deil hem çermik hem de Diyarbakrdaki çocuk ve gençlere yönelik de çalmalar yapp, milli sporcular yetitirmek istiyoruz. ifadelerini kulland.

- çermiki istiyoruz ki tüm dünya tansn

lçenin tarihi, doal güzellikleri ve kaplcalaryla önemli turizm potansiyeli tadn vurgulayan Demir, yakn zamanda turizm master plan için çalma balattklarn, bununla ilçenin turizm anlamnda önemli bir merkez haline geleceini kaydetti.

Demir, ilçeye yönelik projeler hazrlandn dile getirerek, çermik esiz bir yer, istiyoruz ki tüm dünya tansn. çermik geçmiten bu yana yerli ve yabanc birçok turisti arlyor. Misafirperverliimizle çermik her anlamda ciddi bir turizm merkezi haline gelecek ve kalknacak, böylece bölgeye de katk salayacak. En önemli özelliimiz huzur ve güven ortammz. dedi.

Profesyonel dac ve eitmen Öztürk Kaykc, yaklak 30 yldr kaya trman yaptn, eitim kapsamnda çermike geldiklerini söyledi.

Federasyon olarak 2 eitmen eliinde sporculara hem teorik hem de pratik eitim verdiklerini dile getiren Kaykc, Buras inanlmaz derecede güzel, kayalar trmana çok uygun. Bizim için her eyden önemlisi kayalarn salam oluu. Doann güzellii ile trmann ardndan tertemiz suda yüzebiliyoruz. leriki yllarda buras kaya trmanclar için çok önemli bir yer olacak. diye konutu.

Antalya Geyikbayr köyünde bin 500 rota var, senede yaklak 25 bin kii geliyor. Neden buras da olmasn? Sponsor bulunursa buras da çok büyüyecektir. Böylelikle doa sporlar turizmi balayacaktr. ifadelerini kullanan Kaykc, hazrlayacaklar rehber kitaplarda bölgeyi tanttklarn, daclarn bu bölgeleri tercih etmelerini saladklarn kaydetti.

- Burada eitim kamp açacaz

Antalyadan gelen Volkan Özkan, 18 yldr daclk ve kaya trman yaptn bildirdi.

lçede farkl dereceler ve stillerde rotalar oluturduklarn dile getiren Özkan, Kayalar çok güzel. Geyikbayr ve Aladalar kadar potansiyeli olan bir yer. Corafya çok güzel, insanlar çok misafirperver. Diyarbakrda dereceye girmi arkadalarmz için bu rotalar çok faydal olacaktr. çünkü sadece salonlarda deil doal kayalarda da antrenman yapp, dünya çapnda ünlü trmanclar olabileceklerini düünüyorum. diye konutu.

Federasyon üyelerinden beden eitimi öretmeni Tekin Toprak, yaklak 5 kilometrelik kanyonun trman sporu için çok uygun olduunu belirtti.

Bölgenin k aylarnn güneli geçmesinden dolay trmana elverili olduunu anlatan Toprak, çermik, Diyarbakrn doa güzellikleri bakmndan en iyi ilçelerinden biri. lerleyen dönemde Federasyon olarak burada eitim kamp açacaz. Buraya ayn anda 150-200 sporcunun gelmesiyle tantm yaplacak, turist says artacaktr. Bu etkinlikler çermike turizmde önemli katk salayacak. dedi.

Matematik öretmeni Doukan Idüm, ilçenin kaya trman için önemli bir merkez haline gelmesiyle Diyarbakr ve bölgedeki sporcularn, doa tutkunlarnn buray tercih edeceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git