Kaya tuzunu işleyerek süs eşyası yapıyor

Mardinli Ali Dinler, kaya tuzundan yaptığı süs eşyaları göz kamaştırıyor. Güneydoğu’da sadece kendisinin bu işi yaptığını belirten Dinler, kaya tuzunun insan sağlığına verdiği faydalara dikkat çekti.

Haberler 31.07.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesi Ersoylu Mahallesinde ikamet eden Ali Dinlerin kaya tuzundan yapt süs eyalar göz kamatryor. Yapt birbirinden deiik süs eyalar ile herkesin ilgi oda haline gelen Dinler, LKHA muhabirlerine, kaya tuzunun insan salna verdii faydalarndan etkilenerek bu ie baladn söyledi.

Kaya tuzundan yaplan süs eyalarnn astm, bronit, nefes darl gibi birçok hastala iyi geldiine dikkat çeken Dinler, bu tür rahatszlklar olanlarn kaya tuzu süs eyasna daha çok rabet ettiini ifade etti.

Kaya tuzunun ortamda bulunan radyasyonu emdiini savunan Dinler, Kaya tuzuyla yaplan gece lambalar odada bulunan radyasyonu emer. Bunun da salk açsndan faydal olduunu düünüyorum. dedi.

Güneydouda böyle bir i olmad için ihtiyaç olduunu düünerek baladm

Yaklak bir yldr bu ile uratn belirten Dinler, sözlerine öyle devam etti: Benimkisi tamamen merak ile balad, merakm vard, salk üzerindeki etkilerine tank oldum ve sonra piyasay aratrdm. Güneydouda böyle bir ey yoktu, bir ihtiyaç olduunu düündüm. Salk açsndan birilerine faydamz olur. Salk açsndan asit-baz dengeliyor, kan basncn dengeliyor. Bunun yannda mineral eksikliinden kaynaklanan rahatszlklara da faydas oluyor. Bir de hücrelerin üzerinde çok etkisi var. Tuzlardaki molekül yapyla kaya tuzundaki molekül yap farkldr. Kaya tuzunun molekül yaps yüksek basnç itibariyle zamanda oluan ktalarn bir araya gelmesiyle kaya tuzu olumutur. Büyük basnçla moleküller en ufak halini almlar. Deniz tuzunun molekül yapsyla kaya tuzunun molekül yaps farkldr. O yüzden hücreye giri-çk dier tuzlara nazaran 23 misli daha rahattr. 23 misli daha rahat çk yapabiliyor. Hücrenin içerisindeki ar metalleri, suyu rahat bir ekilde darya tayabiliyor. Hücreler ykanmad zaman zaten insan vücudunun 100 trilyon hücreden var olduunu sayarsak bu hücrelerin sal genel salmzdr o yüzden koruma anlamna geliyor.

nsan salna büyük faydalar var

Kaya tuzunun kan basncn da dengelediine vurgu yapan Dinler, birçok hastaln ilerlemesini de engellediini söyledi. Dinler, Kaya tuzu bir ilaç niyetine kullanlrsa belki yanl olur ama insan sal açsndan büyük faydalar vardr. Damar sertliine ve kemik erimesine kar etkilidir. Kaya tuzunun içindeki elementler kalsiyumdur, demirdir ve benzeri minerallerdir. Bunlar tamamladndan dolay hem kas, eklem arlarna hem kan basncn dengeledii için tansiyona kar da faydaldr. diye konutu.

Radyasyona kar kaya tuzu lambas

Genelde astm ve bronit hastalarnn kaya tuzu lambalarn kullandn belirten Dinler, kendi saln korumak isteyenler ve daha salkl bir hava solumak isteyenler için gerekli olduunu söyledi. Kaya tuzu lambalarn genellikle çankr tuzundan yaptn aktaran Dinler, son olarak unlar söyledi:

Ta halinde olan çankr tuzundan yapyorum. Tuzlarda da fark var. Hindistan ile çin arasnda bulunan Nepalin Everest tepesindeki sradalarnda bulunan Himalaya dalarnda çkan kaya tuzu en salkl olandr. Onun bizde 3 çeidi var. çankr, Krehir var. çankrnn 2-3 çeidi var. Her madenden tek bir çeit yok. Kirli olan var, temiz olan var. çok nadir bulunan bir tuz çeidi var, çok pahal ama tuzluk oran çok yüksektir. Bir de radyasyona kar daha etkilidir. ehir ortamnda art iyona sebebiyet veren arabalardr, klimalardr ve telefonlardr. Eksi iyon azdr ehir ortamnda. Eksi iyonun yaylmasnda bu tuzun baya bir etkisi var. Bu tuz parçalarn lamba yapmnda kullanyorum. Kaya tuzu parçasn önce kesiyoruz, sonra matkapla deliyoruz ve altna bir tahta yerletiriyoruz. (LKHA)

Ana Sayfaya Git