Kaya'ya 25 yıl istendi!

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında 3 ayrı suçtan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 10.02.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Kaya hakknda hazrlanan 68 sayfalk iddianame, 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, Anayasann 83. maddesi uyarnca Kayann eylemlerine ilikin yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle 2 fezlekenin Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne TBMMye sunulmak üzere Yasama Dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle gönderildii hatrlatld.

6718 sayl Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasna eklenen geçici 20. madde gereince Kayann fezlekelerde yer alan eylemlerine ilikin dokunulmazlnn kaldrld ifade edilen iddianamede, soruturma dosyalarnn Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüü vastasyla gereinin takdir ve ifas bakmndan Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderildii anmsatld.

- 6-8 Ekim olaylar öncesinde yaplan çarya itirak etti

ddianamede, 6-8 Ekim olaylar öncesi HDP Genel Merkezinin twitter sosyal paylam sitesinden, u anda toplant halinde olan HDP MYKdan halklarmza acil çar, Kobanide durum son derece kritiktir. ID saldrlarnn ve AKP iktidarnn Kobaniye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarmz sokaa çkmaya ve sokaa çkm olanlara destek vermeye çaryoruz. eklinde paylalan mesaja yer verildi.

çar sonras 6-8 Ekim 2014teki sokak olaylarnda çok sayda vatandan hayatn kaybettii ve yaraland, çok sayda kamu ve özel bina ile araçlarn zarar gördüü hatrlatlan iddianamede, Kayann çarnn yapld HDP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri arasnda yer ald aktarld.

ddianamede, Kayann bu suçlamay kabul etmese de partisinin MYK üyesi olduundan karara itirak ettiinin tespit edildii belirtildi.

- O çary tek bama yapmadm

ddianamede, terör soruturmas kapsamnda tutuklanan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan bir internet sitesinde yer alan beyanlarna da yer verildi.

Söz konusu beyana ilikin unlar kaydedildi:

Demirta O eylem çarsn yapan da ben deilim. Partimin MYKsnn kararyd. Üstlenirim tabii. Ama o çary tek bama yapmm gibi bir alg operasyonuna giriildi. çünkü kitlelerin sempatisini kazanmtm eklinde ifade de bulunarak sorumluluun tüm MYK üyelerine ait olduunu söylemitir. Dolaysyla üphelinin eylemi tahrik konusu suçlarn ilenmesi halinde, tahrik eden kii, bu suçlara azmettiren sfatyla cezalandrlr.

11 Ocak 2016da Demokratik slam Kongresi (DK) organizasyonunda Sur ilçesinde güvenlik güçlerince teröristlere yönelik gerçekletirilen operasyona tepki göstermek amacyla basn açklamas yapld belirtildi.

ddianamede, Kayann toplananlara hitaben yapt konumada, teröristlerce Sur ilçesinde kazlan çukurlar, kurulan bombal tuzaklamalar ile örgüt mensuplarnca yaplan saldrlar meru görerek terör örgütüne yönelik yaplan operasyonlar halka yönelik olarak yapld algsn oluturmaya çalt ifade edildi.

Kayann güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonlar katliam olarak nitelendirdii kaydedilen iddianamede, öyle denildi:

üphelinin konumas bir bütün olarak deerlendirildiinde terör örgütünün, devletin güvenlik güçleri ile girdii silahl çatmay hakl gösterdii, bu itibarla terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte konuma yapt anlalmtr. Bu nedenle Kayann, silahl terör örgütünün propagandasn yapt deerlendirilmitir.

Kaya, hakkndaki iddianameyi kabul eden Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesi, CMKnn 12/2. maddesi uyarnca dosyann, yetkisizlik karar vererek, sann iddianamedeki eylemlerden yarglamasnn yaplmas için yetkili ve görevli nöbetçi Afyonkarahisar Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlatrd.

- stenen ceza

ddianamede, HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya hakknda, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve 6-8 Ekim olaylarnda suç ilemeye tahrik suçlarndan 11,5 yldan 25 yla kadar hapis ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

28 Ocakta Afyonkarahisarda terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnan HDP stanbul Milletvekili Hüda Kaya, adli kontrol hükümlerince serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git