Kayıp kaçakta kim kandırıyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, enerji kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğunu açıklayan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi suçladı.

Haberler 24.12.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA) Diyarbakr l Müdürlüü tarafndan basna servis edilen bilgilere göre k mevsiminde kayt d elektrik kullanmnn youn olduu, hizmet verdikleri alt kentte kayp-kaçak orannn yüzde 86 olduunu bildirdi. DEDAn beyan üzerine Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) açklama yapt. Açklamada, DEDA bu yaklam ile kendi istismarn ve beceriksizliini örtmenin kaygs ile hareket etmekte, bir yandan bölge halkn karalarken, öte yandan hileli bir beyanla devletten kayp-kaçak bedeli tahsil etmeyi hedeflemektedir denildi.

DTSOnun açklamas öyle: DEDA tarafndan yaplan bu açklama bölge halknn tümünü töhmet altnda brakan, yanl ve manipülatif bir bilgiden ibarettir.

Bilindii üzere, kayp ve kaçaklar önlemek, kesintisiz ve ucuz enerji temini amacyla TEDA özelletirilmitir. Özelletirme öncesi EPDK tarafndan her bölge için kayp ve kaçak hedefleri belirlenmitir. Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA) bölgesi için 2010 yl hedefi %36,27, 2013 yl hedefi ise 42,06 olarak belirlenmiti.

DEDA 28 Haziran 2013 tarihinde TEDAtan bölgeyi devraldnda bölgedeki kayp-kaçak oran %73 idi. DEDA 2015 ylnda bu oran %45e düürüleceini ifade etmiti. Ancak, bu süreçte hiçbir önleyici ve iyiletirici tedbir almadan, bölgede kayp-kaçak orannn %86 gibi çok yüksek bir seviyede gerçekletiini ileri sürmek kabul edilebilir bir durum deil. DEDA bu yaklam ile kendi istismarn ve beceriksizliini örtmenin kaygs ile hareket etmekte, bir yandan bölge halkn karalarken, öte yandan hileli bir beyanla devletten kayp-kaçak bedeli tahsil etmeyi hedeflemektedir.

DEDA basna yanstm olduu bu rakamn gerçekçi bir rakam olmadn bilmektedir. Kendi beceriksizliini örtmenin ötesinde kayp-kaçak orann yüksek göstererek hem vatandatan kayp-kaçak bedeli tahsil etmekte, hem de devletten haksz yere kayp-kaçak bedeli almann zeminini oluturmaya çalmaktadr.

KEYF VE HAKSIZ UYGULAMALAR

DEDA bölgeye enerji datm yaparken en önemli görevlerinden biri olan enerji nakil hatlarnn modernizasyonunu yapmamtr. Enerji nakil hatlarnn yetersizlii, eski ve küçük çapl trafolar ile bölgeye hizmet vermeye çalmann doal sonucu olarak bölge halk sürekli enerji kesintilerine maruz braklmaktadr.

Odamz tarafndan yaplan aratrmalarda en iyi ve en dayankl iletken olan bakr tel yerine daha ucuz olan alüminyum kablolarn kullanld, eski ve yetersiz olan trafo, elektrik panosu ve enerji nakil hatlarnn yenilenmedii, kimi abonelere aylk ortalama tüketimlerinin çok üzerinde faturalandrmalarn yapld tespit edilmitir.

Bütün bu gerçeklikler ortada dururken, DEDA bölge halkn sürekli olarak suçlayc ve rencide edici beyanlardan kaçnmaya, Enerji Bakanl ve EPDKnn DEDA Bölge Müdürlüünü denetleyerek, keyfi ve haksz uygulamalarna son vermeye davet ediyoruz.

DEDA GER ADIM ATTI: KAçAK-KAYIP ORANI YÜZDE 54,9

Öte yandan konuyla ilgili DEDAtan yeni bir açklama geldi. Açklamada, kurumun hizmet verdii rnak, Urfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakrda kayp-kaçak elektrik kullanm orannn yüzde 54,9 olduu açkland. DEDA, Diyarbakr l Müdürlüü Sistem letme Mühendisi Erdinç Ergünün yüzde 86 olarak kayp-kaçak orann da sahiplenmeyerek, kayna belirsiz paylam olarak nitelendirdi.

Açklamada, sosyal medyada, son günlerde Dicle Elektrik sorumluluk bölgesini tekil eden 6 ildeki kayt d tüketim ile ilgili kayna belli olmayan paylamlarn yer ald kaydedilerek, Bu paylamlarda datm bölgemiz için ifade edilen kayt d tüketim oran, gerçei yanstmamaktadr denildi.

Ana Sayfaya Git