Kaymakam kazıcı oldu

Kaymakam tarihin gün yüzüne çıkarılması için kazılarda gönüllü çalışıyor

Haberler 18.10.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac, mesaisinden arta kalan zamannda Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde yürütülen kaz çalmasna katlarak, kaz ekibine destek oluyor.

çnar ilçesine 13 kilometre uzaklktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda bulunan, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan Zerzevan Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde Valilik, Türkiye Kurumu, Diyarbakr Müzesi, Büyükehir Belediyesi, çnar Kaymakaml, Türkiye Seyahat Acentalar Birlii, Dicle Üniversitesi (DÜ), Karacada Kalknma Ajans ve Safir Tuzun desteiyle 2014 ylnda balatlan kaz çalmalar devam ediyor.

Yaklak 60 dönüm alanda Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Cokun bakanlnda yürütülen kaz çalmalarna, Kaymakam Büyüknalçac da zaman zaman gönüllü katlarak, tarihin gün yüzüne çkarlmas için kaz ekibine destek veriyor.

Yöre halkyla daha iyi iletiim kurmak için Kürtçe örenen, bisiklet tutkunlarn ilçeye çekmek için bisiklet turlar düzenleyen, sanatsal etkinlikleri arttrmak için tiyatro ve orta oyunu faaliyetleri tertipleyen Büyüknalçac, arta kalan vakitlerinde de Zerzevan Kalesindeki kaz çalmalarna katlyor.

ARTIK BERABER KAZI YAPMAYA KADAR GÖTÜRDÜK

Kaz sahasn ziyarete gelenlere de yerleke hakknda detayl bilgi de aktaran Büyüknalçac, AA muhabirine, kalede, yer alt Mithras tapna ve çevresinde kaz çalmasnn sürdüünü söyledi.

Büyüknalçac, bölge tarihindeki en önemli kaz çalmasn yürüttüklerini, 2014ten bu yana 12 ay boyunca Doç. Dr. Cokun bakanlndaki yaklak 40 kiilik ekiple kaznn devam ettiini belirtti.

Zerzevan Kalesinin, bölge turlarnn gözdesi olmaya baladn ifade eden Büyüknalçac, Güneydouya yönelik turlarda kalenin de yer almas için çaltklarn bildirdi.

Büyüknalçac, özellikle yurt dndan kaleye ilginin büyük olduunu dile getirerek, Buras Mithras tapnann orijinal yapsnn korunduu yer. Anadolu için önemli bir yer olduunu anladk. Ayda 2 ya da 3 kez kaz ekibiyle buluma imkan saladk. Artk ii beraber kaz yapmaya kadar götürdük. dedi.

CDD BR EMEK VAR

Kazlara katld için Zerzevan Kalesini daha yakndan tanma imkan bulduunu ve bundan mutluluk duyduunu aktaran Büyüknalçac, bulduklar eserlerle tarihin herhangi bir noktasna k tuttuklarn dile getirdi.

Büyüknalçac, öyle konutu:

Arkadalarmz 7 ylda burada çok emek vermi. Ben de hem kaz çalmasyla hem de kaymakamlk olarak yanlarnda durarak onlar destekleyeceim. Bulduumuz eserleri, ok uçlarn, tokalar, bilezikleri anlattm zaman insanlarn kafasnda merak uyandryor ve gelme istekleri douyor. Ciddi bir emek var. Biz sadece bulup onlara teslim ediyoruz. Asl ii kaz ekibi yapyor.

Salgna ramen ilçeyi ve Zerzevan Kalesini ziyaret eden turist saysnda bu yl itibaryla 200 bini atklarn aktaran Büyüknalçac, yaplan etkinliklerin de etkisiyle yl sonuna kadar da çok sayda ziyaretçi beklediklerini kaydetti.

EKBN MORAL VE MOTVASYONU AçISINDAN çOK ÖNEML

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Cokun da Kaymakam Büyüknalçacnn hafta sonu ve uygun zamanlarnda gelip kaz çalmalarna dahil olduunu, Büyüknalçacnn ortaya çkard eserlerin de bulunduunu söyledi.

Büyüknalçacy ekipten biri olarak gördüklerini ifade eden Cokun, Bizzat ekiple çalmas, Zerzevan tarihine katk sunmas çok önemli ve anlaml. Ekip için de mutluluk ve gurur verici. Bizim ekibin yars kadnlardan oluuyor. Ekibin moral ve motivasyonu açsndan çok önemli. dedi.

Cokun, Büyüknalçacya teekkür ederek, yapt çalmalarn bölgedeki kz çocuklarna örnek olmas açsndan önemli olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git