Kayyum raporu açıklandı

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay: CHP belediyelerine yapılan saldırıya tanıklık ediyoruz.

Haberler 12.12.2017 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafndan hazrlanan, Demokratik Ekolojik Katlmc Kadn Özgürlükçü Yerel Yönetim Modeli ve Bir Gasp Arac Olarak Kayyum Uygulamalar raporu bir otelde düzenlenen toplantyla açkland. Toplantya, HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca, Sibel Yiitalp, DBP E Genel Bakan Mehmet Arslan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) E Genel Bakan Leyla Güven, çeitli sivil toplum kuruluu temsilcileri ile çok sayda parti yöneticisi ve görevden alnan baz belediye bakanlar katld.

LK SEçMLERDE GDECEKLER

Toplantda konuan HPD E Genel Bakan Serpil Kemalbay, kayyum atamalarnn kanuna aykr olduunu söyledi. Belediyelere darbe giriimi süreciyle el konulduunu kaydeden Kemalbay, öyle dedi:

Bugün bize burada anlatlan 2 yl akn bir süredir kar karya bulunduumuz bir siyasi darbenin hikyesidir. E Genel Bakanmz, milletvekillerimiz ve belediye bakanlarmzn rehin alnmasyla yaplan ey, parlamentonunun ve siyasetin birleimine bir darbe süreciyle el koymaktr. Bugün eer kayyumlar kendilerini belediye bakan sanyorsa, bu onlarn sorunudur. Kayyum atamak demek, aslnda devletin, kendi anayasasn, hukukunu çineyerek tamamen hukuksuz bir ekilde adete sömürge ülkelerinde yaanan bir tarzla merkezden vali, vali yardmclar ve kaymakamlarn bu kentlere atanmas demektir. Bunlar kendilerini kayyum sanabilir ama ilk seçimlerde gideceklerdir. çünkü, yaptklar bütün harcamalarn faturalarn 2019 ylndan sonraya kesiyorlar. Demek ki kendileri de yaptklar eye inanmyorlar.

OHAL LE KALICILATI

Konumasnda, stanbul Ataehir Belediye Bakan CHPli Battal lgezdinin görevden uzaklatrlmasn da eletiren Kemalbay, unlar söyledi:

Bugün, çürüyen yozlaan bir iktidar ile kar karyayz. Her yerde bu çürümesinin belirtilerini görüyoruz. ABDde gerçekeleen Zarrab davas bunun örneklerinden biridir. Bir baka örnei de buralarda kayyum atayarak gerçekletirdikleri halkn iradesini gasp etme, sadece Kürt halknn kazanmlarna yönelmi bir saldr deil, ayn zamanda ayakta kalamayan AKP-Saray rejiminin kendi beledisine de kayyum atama durumudur. Meru olmayan 16 Nisan Referandumunda kendisine oy vermeyen belediyeleri de görevden alarak, yerine bir çeit kayyum atayarak aslnda ayakta kalmaya çalmaktadr. Bugün CHPnin belediyelerine yaplan saldrya, iktidarn ayakta kalabilmek için toplumun seçtii bakanlarna yöneltilmi operasyonlarna tanklk ediyoruz. Bu aslnda iktadarda kalmak için meruiyet yaratmak arzusundan baka bir ey deildir. Devlet, yapt bu siyasi darbeyi OHAL ile kalclatrmtr. OHAL yasalar kalc bir ekilde muhafaza edilmek, halklarn isyan bastrlarak mütemadiyen bu bask rejimi muhafaza edilmek isteniyor. Bizler buna müsaade etmeyceiz.

94 BELEDYEYE KAYYUM ATANDI

Kemalbayn ardndan DBP E Genel Bakan Mehmet Aslan raporu açklad. Raporda unlara yer verildi:

* Yerel ve demokratik siyasetin en temel ayaklarndan biri olan belediyelere kayyum atamalar ile yurttalarn yönetime katlm hakk gasp edildii gibi, demokratik siyasete de darbe vurulmutur.

* Kayyum atamalar sonucu, bugün 3 büyükehir, 7 il, 63 ilçe ve 21 belde belediyesi, toplam 94 belediyemize, devletin memurlar kayyum olarak atanm durumdadr.

* 93 belediye e bakanmz tutuklanrken, u anda ise 68 belediye ebakanmz halen cezaevindedir.

* Bu 94 belediyeye yaplan kayyum atamalarna baktmzda, atananlarn 14ü vali ve vali yardmcs iken, geri kalan 80 kii kaymakamdr.

* hraç ve iten çkarmalar sonucu belediyelerden çkarlan emekçi says 3 bin 33tür.

Ana Sayfaya Git