Kazı sezonu bitti

Elazığ'da Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harput Kalesi'nde 2019 yılı kazı sezonu sona erdi.

Haberler 28.09.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda, Urartu Krall tarafndan yaplan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanl gibi farkl medeniyetlerden izleri barndran Harput Kalesinde 2019 yl kaz sezonu tamamland.

Harput Kalesindeki kaz bu yl Sarayönü olarak adlandrlan bölüm ile 5 bin metrekarelik alanda yürütülen çalma ile sona erdi. Tarihi yerleim alanlarnn ortaya çkarld, 4 bin 800 civarnda objenin bulunduu arkeolojik çalmalar, atölye çalmalar ile devam edecek.

Kaz Bakan Prof. Dr. smail Aytaç, yapt açklamada, bu yl kaz çalmalarnda daha çok ortaya çkarlan tarihi yerleim alanlarndaki mevcut duvarlarn ve mimari yaplarn korunmasna yönelik konservasyon çalmas yürüttüklerini belirtti. Ta dümelerinin yaand bölümlerde gerekli korumalar saladklarn ifade eden Aytaç, öyle konutu:

Bu sezon 4 bin 800 civarnda insan elinden çkm, çounluu amorf olmak üzere buluntu elde edildi. Bunlarn içerisinde etütlük, müzelik ve envanterlik örneklerimiz de bulunmakta. En çok da seramik, çanak, çömlek ve mutfak eyalar bulundu. Bunlarn dnda metal ok uçlar, baz kemik objeler, dümeler, askeri üniformalarn apoletleri, cam bilezik örnekleri ve bakr sikkeler ortaya çkarld.

Aytaç, saray bölümünün iki katl olduunun geçen yl tespit edildiini dile getirerek Dier mekanlara da inildi. Zemine kadar indiimizde doal kütleden bat yönünde surlarn oturduu alan da tespit edilmi oldu. Elde ettiimiz bilgileri bilim dünyasna aktarmak, sonra bunlar belgesellere dönütürmek ve kaz çalmas tamamlanan bölümleri restore ederek turizme kazandrmay hedefliyoruz. dedi.

- Harputun dünyadaki bilinirliini arttracaz

Harput 2018 ylnda UNESCO yedek listesine alnmt, yeni sezonda asl listeye alnmas için çalmalarmza yeniden hz vereceiz. ifadesini kullanan Aytaç, bu kapsamda 25 kiilik uzman ekiple çalmalar aralksz sürdüklerini dile getirdi.

Yeni sezona kadar atölye çalmalarnn devam edeceine iaret eden Aytaç, Bu konuda bir alan yönetimi kurmaya gayret göstereceiz. Böylece Harputun dünyadaki bilinirliini artrmaya çalacaz. Elazn markas olan Harput bir kültür havzasn ifade ediyor ve bunun merkezini de kalemiz oluturmakta. Kaleyle ilgili restorasyon projeleri ve bunlarn önümüzdeki yl uygulanmasna gayret edeceiz. eklinde konutu.

Aytaç, restorasyon çalmalarnn tamamlanmasyla Harput Kalesinin gelecek yllarda ziyaretçilerden daha fazla ilgi göreceine inandklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git