Kazıda büyüyor

Batman'da görevli Tülay-Metin Ağrak çiftinin 9 aylık bebeği Sarya, haftanın 2-3 günü gittiği kazı alanında ekibin aranılan yüzü haline geldi.

Haberler 12.10.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BATMAN - Arkeolog Tülay ve Metin Arak çiftinin 9 aylk bebei Sarya, annesinin görevli olduu Hasankeyfteki kazlarda ekibin nee kayna oldu.

Batmanda 12 bin yllk tarihi ve Orta çadan bugüne kesintisiz gelen yaam döngüsüyle insanlk tarihinin en önemli yerleim yerlerinden biri olan Hasankeyf ilçesindeki Hasankeyf Kalesinde arkeolojik kaz çalmalar devam ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal bakanlndaki 3. dönem kaz çalmalarn uzman bir ekip yürütüyor.

Batman Müzesinde görevli arkeolog Tülay Ünlü Arak da bu ekipte yer alyor. Tarihi Hasankeyf kaz alannda görevlendirilen Arak, bu yl dünyaya gelen ve Sarya adn verdii bebeinin bakmyla yakndan ilgilenmek için onu henüz 7 aylk iken haftann 2-3 günü kaz alanna götürmeye balad.

Saryann babas arkeolog Metin Arak da kaz alannn yaknnda bulunan Hasankeyf Müzesinde görev yapyor.

çiftin dayanma halinde alanda bakmyla ilgilendii Sarya, irin tavrlar, gülen yüzü ile ekibin hem moral kayna hem de adeta en küçük üyesi haline geldi.

- Sarya ekip içerisinde sosyal bir bebek oldu

Alanda kontrolör olarak görev yapan arkeolog Tülay Ünlü Arak, AA muhabirine, ei Metin Arak ile Adana Müzesinde görev yapt dönemde tantn, evlendikten sonra Batmana yerletiklerini söyledi.

Kazlara katlmaya baladktan sonra arkeolojinin kendisi için uygun bir meslek olduunu gördüünü belirten Arak, mesleini büyük bir keyifle yaptn anlatt.

Ocak aynda Saryann dünyaya geldiini ifade eden Arak, ilk balarda kazlara bebekle katlp katlamayaca endiesini yaadn belirtti.

Arak, Hasankeyf kazsnn bu sene balayacan örendiinde büyük bir heyecan yaadn, daha sonra kazda görevlendirildiini örenince heyecannn katlandn aktararak, Bata, Bebekle kaz çalmas nasl olur?, Bebee uygun bir yaam ortam sunabilir miyim? diye düünmeye baladm. Yaparz herhalde diye düündük. Bir süre deneyelim, koullar salayabiliyorsak devam ederiz, salayamyorsak brakrz dedik. ifadesini kulland.

Ekibin kendilerine büyük destek verdiini dile getiren Arak, Saryann ekibin bir parças haline geldiini kaydetti.

Ekibin hem alanda hem kaz evinde Saryaya gereken bütün konforu saladn vurgulayan Arak, imi yaparken Saryann uyumas ya da yemek yemesi gerekiyorsa ekiptekiler çok çok destek veriyor. dedi.

Arak, Saryann ekipte aranlan bir birey haline geldiini anlatarak, Hasankeyf tüm dünyann tand bir yer. Buradaki kazlara tanklk edip, bunun bir parças olmak çok güzel bir ey. çocuumla, eimle bu zaman geçirmek ayr bir keyif. Sarya çok sosyal bir bebek oldu. Oyuncaktan çok kaz malzemelerine ilgi duyuyor. diye konutu.

- Eimle, kzmla ayn sahada olmak güzel bir duygu

Metin Arak da Sarya dünyaya geldikten sonra kaz alannda çalmann zor olaca endiesini yaadklarn ancak ekibin büyük desteiyle bu endielerinin ortadan kalktn dile getirdi.

Sahada beklediimizden fazlasn gördük. Kaz ekibi çok iyi. Kaz Bakan Zekai Hoca bu konuda destei esirgemedi diyen Arak, Hasankeyf Müzesinde görevli olmasnn ve kaz evinin yan banda bulunmasnn, Saryann bakmn kolaylatrdn aktard.

Arak, Eimle, kzmla ayn evde ve sahada olmak gerçekten çok güzel bir duygu. çocuumun daha 9 aylkken 12 bin yllk geçmie sahip bir yerde bulunmas ve orada yaamas onun için de çok güzel bir an ve hatra olacak. dedi.

Kaz ekibinden sanat tarihçisi Rabia Köse de üç yldr Hasankeyf kaz evinde çaltn, Saryann ekibe katlmasyla bu yln daha keyifli geçtiini anlatt.

Saryann kaz evinin nee kayna olduunu belirten Köse, O burada olduu zaman mutlu oluyoruz. Yorulduumuzda onunla vakit geçiriyoruz. Onun bütün geliimini görebiliyoruz. ifadesini kulland.

- Kaz alanna geldiinde neemiz bir kat daha artyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öretim Üyesi ve Hasankeyf Kaz Bakan Doç. Dr. Zekai Erdal ise 12 bin yllk bir geçmie sahip Hasankeyfte kaz çalmalarnn sürdüünü belirtti.

Türkiyenin en genç arkeologlarndan bir anne ile çalma frsat bulduklarn dile getiren Erdal, anne ve babas arkeolog olan bir bebein uygulamal bir ekilde alanda bulunmasnn kaz çalmalarna farkl bir boyut kazandrdna dikkati çekti.

Erdal, kaz evinde farkl illerden gelen kiilerle bir aile gibi olduklarna iaret ederek, Sarya kaz alanna nee katt. Hanmefendi kaz alanna geldiinde neemiz bir kat daha artyor. Gelmediinde ise gözümüz onu aryor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git