Keçe ürünlerine yurt dışından ilgi

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde kredi desteğiyle keçecilik yapmaya başlayan Handan Ünlü, kısa sürede sanatıyla Londra'ya ulaştı. İngiltere'den bir butik işletmeden sipariş alan Ünlü, bir yandan Halk Eğitimi Merkezine gelen kadınlara keçeciliği öğretirken diğer taraftan da siparişlerini yetiştirme telaşı yaşıyor.

Haberler 30.01.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir arkadann tavsiyesiyle 15 yl önce balad keçecilii zamanla gelitiren Ünlünün (39) dikisiz olarak keçeden ürettii kyafetler, yurt içinde ve dnda ilgi görüyor.

Harran Kaymakaml Halk Eitimi Merkezinde eitmenlik de yapan Ünlü, keçecilii 16 kursiyere de öretiyor. Kendisinin ve kursiyerlerin ürettii ürünleri pazarlayan Ünlü, kadnlarn aile bütçesine katk sunmalarna da destek oluyor.

Ünlü, 17 yanda evlendirildii için ortaokulu yarda brakmak zorunda kaldn söyledi.

Hayatn düzene oturttuktan sonra bir taraftan keçecilik mesleini sürdürdüünü, dier yandan da eitimine devam ettiini belirten Ünlü, açköretimde okuduunu anlatt.

- Mikro krediyle hayat deiti

Bir arkadann tavsiyesiyle ald mikro krediyle hayatnn deitiini vurgulayan Ünlü, unlar söyledi:

Ailemde el sanatlaryla uraanlar vard. Ben de küçük yalardan itibaren el sanatlarna ilgi duyuyordum. Halk eitimi kurslarna devam ettim ancak evlenince ara vermek zorunda kaldm. Ancak pes etmedim, bir i yerinden gelen teklifi deerlendirerek ie baladm. Sonra arkadalarm bana mikro kredi almam tavsiye ettiler. Aldm kredi çok cüzi bir miktard ama yün alarak evde keçecilik yapmaya baladm. Buradan kazandm parayla hem kendi eitimim, hem de kzlarmn eitim masraflarn karladm.

lk balarda kurslar dnda kentteki ustalardan keçecilik mesleinin inceliklerini örendiini belirten Ünlü, konuyla ilgili birçok aratrma yaptn söyledi. Bu srada Rusyada keçenin kyafet haline getirildiini gördüünü aktaran Ünlü, öyle dedi:

Keçecilik bizim kültürümüzde olan bir ey. Neden biz de keçeyi kyafet olarak yapmayalm? dedim. Sonra keçeden kyafetler yapmaya baladm. Ancak daha sonra bu kyafetlerin dikisiz yaplmas gerektiini örendim. Bu konuda birkaç kiiden ders aldm ama tam istediimi örenemedim. Yaklak 1,5 yl önce keçe sanatçs Mehmet Girgiç ile tantm. Bu tanma sayesinde ondan dikisiz keçeden kyafet yapmann inceliklerini örendim. O tarihten bu yana da tamamen dikisiz keçe üzerine çalyorum.

- Londradan yelek siparii

Ünlü, ürettikleri kyafetlerin zamanla yurt içinde ve yurt dnda ilgi görmeye baladn söyledi.

Keçeden kyafetleri internet üzerinden sattn aktaran Ünlü, Sipari üzerine ve internetten sat yapyoruz. anlurfa, stanbul ve Ankarada baz maazalarda bu ürünlerimizi satyoruz. Sabanc Üniversitesi 500 fular siparii verdi. Youn bir tempo içinde olacaz gibi görünüyor. Londradan bir butik iletmecisiyle görütük ve onun için yelek siparii aldk. Siparileri yetitirmeye çalyoruz. Bunlar bizi çok memnun ediyor. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git