Kefrun kalesi turizme açılsın

Diyarbakır, Muş ve Bingöl üçgeninde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kefrun Kalesi, bölgenin terörden arındırılmasının ardından dağcı ve yamaç paraşütçülerinin ziyaretini bekliyor.

Haberler 02.09.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1990 yllarnda PKKnn yuvas haline gelen Kefrun Kalesi bölgesinde daha sonra düzenlenen baarl operasyonlar ile teröristlerin tamamen temizlenmesi ile huzur saland. Yaklak 1 kilometre yükseklie sahip Kefrun Kalesinin imdilerde definecilerin hedefi olduunu söyleyen bölge halk, bölgenin turizme kazandrlmasn bekliyor.

Buras daclar için bulunmaz bir yer

Kulp ilçesi Konuklu Köyü Muhtar Vural Zümrüt, kalenin tarihi bir geçmie sahip olduunu ve daclar için bulunmaz bir yer olduunu söyledi. Zümrüt, Kale mezras çok tarihi bir geçmie sahiptir. Burada Roma, Bizans, Acem ve Osmanl olmak üzere hepsinin tarihi buradan geçmi. Kim ne zaman skm, dara girmi ise bu kaleye gelmi, bu kale sayesinde dümanlara kar kendini ayakta tutmu. Burada Sarnçhane dediimiz kuyular var. Ne kadar derinlie sahip bilmiyoruz. Yalnz bu kuyularda birçok insanlarn hayatn kurtarmaya yardmc olmu. Buras son 20 yl PKK tarafndan abluka altna alnd. Burada çok güzel maaralar var. PKK konulandktan sonra devlet tarafndan arndrld, daha sonra karakol yapld. Yllardr kimse uramyor ve uanda buras sahipsiz. Biz burann doaya açlmasn, turizme kazandrlmasn istiyoruz. Buras daclar için bulunmaz bir yer. Bu kayalar 1 kilometre yükseklie sahip, paraüt ile uçmak için çok güzel yerlerimiz de var. Ben birçok yer gezdim fakat böyle güzel bir yer görmedim. Cumhurbakanmz ve tüm yetkililere çarmz burann turizme kazandrlmasdr dedi.

Böyle bir yüksek kale Türkiyede yok

Konuklu köyü Kale mezras sakini Hasan Polat ise, böyle bir yükseklikte kalenin Türkiyede olmadn ve turizme kazandrlmas gerektiini dile getirdi. Polat, Burann tarihi tahminen on bin yl önce Bizanslar tarafndan bu kale yaplm. Türkiye corafyasnda çok büyük bir tarihe sahip, üzerinde 13 tane sarnç var. Bunlardan biri cezaevi, dier kuyular ise su için. Eskiden devletler birbirine saldrrken, burada o zaman bulunan devlet sarnçlarla içecek su ile kendini korumu. 13 tanesi ne kadar derinlikte biz bilmiyoruz. O zamanlar çok tarihi veya belki dünyada ei bulunmayan bir yeillik atlm ve bu yeilliin kalnl tahminen 15 santim civarndadr. Bu sarnçlar suyun kurumasn engelliyor ve suyu muhafaza ediyor. Yetkililere çarmz burasnn turizme kazandrlmas, bizim ve Türkiye için çok faydal olur. Böyle bir yüksek kale dünyay bilmem ama Türkiyede yok diye konutu.

Kefrun Kalesi

Diyarbakr, Mu ve Bingöl üçgeninde bulunan ve Kulp ilçesinin 10 kilometre güneydousunda yer alan doal kayalk üzerinde ina edilen Kefrun Kalesi, Dou Romallar döneminde güvenlik amacyla müstahkem bir kale konumuna getirildi. Kulpa adn veren Derebeyi Kulponun da bu kaleyi kulland bilinmektedir. Eyyubiler ve Artuklular döneminde kullanlan kale daha sonraki dönemlerde Kulp Beyliinin merkez kalesi olarak kullanld. lk balarda Acemlerin elinde bulunan kale, daha sonra Rumelilerin eline geçti. Osmanl devrine dayanan bu yllarda Atabeyliler Rumelilerle savaarak bu kaleyi ald. Osmanllar her tarafta adalet salanmas için bu kaleyi de kendine balad. Kale Mirek Mir Muhammed tarafndan yönetildi. Kalede Atabeylilerden kalma 13 sarnç ve hendek bulunuyor. Bu sarnçlarn derinlii ise henüz tespit edilemedi. Sarnçlarda biriken suyun üzeri iddiaya göre bilinmeyen ve bölgede görülmeyen otlarla kapl. Tohumlar Atabeyliler tarafndan atld söylenen 15 santim kalnlndaki otlarn suyu d etkenlerden koruduu iddia ediliyor.

Ana Sayfaya Git