Kelaynaklar artık doğada

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan koruma altında bulunan 261 kelaynak, üremeleri için doğaya salındı.

Haberler 20.02.2019 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Birecik ilçesinde Kelaynak Üreme stasyonunda koruma altnda bulunan 261 ku, üremeleri için doaya brakld.

Dünyada popülasyonlar Fas ve Türkiyede, küçük bir grubu da Suriyede bulunan kelaynaklar, 1977den bu yana ilçede Frat Nehri kenarndaki, Tarm ve Orman Bakanlna bal Kelaynak Üreme stasyonunda koruma altnda tutuluyor.

Kelaynaklar, ubat-mart aylarnda, üremeleri ve doal yaamlarn sürdürebilmeleri için kafesten çkarlarak doaya braklyor. Ylda bir kez yumurtlayan kelaynaklar, 1 ila 3 arasnda yumurta için kuluçkaya yatyor. Kelaynaklarn kuluçka süresi ise 4 hafta sürüyor.

Nesli tükenme tehlikesiyle kar karya bulunan kelaynaklar, özel menüyle besleniyor. Göçüne izin verilmeyen bu kular, yaz sonunda tekrar kafese alnyor.

Bu kapsamda, istasyonda düzenlenen törenle, 261 kelaynak, üremeleri için yeniden doaya brakld.

Vali Yardmcs Selami Ik, burada yapt konumada, doada ender rastlanan bir türe anlurfann ev sahiplii yapmasndan büyük memnuniyet duyduklarn söyledi.

Kelaynaklar doaya brakld

Kelaynaklarn Türkiye için önemli bir deer olduunu anlatan Ik, kularn bölgede bereketin sembolü olarak görüldüünü ifade etti.

Doa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü srafil Erdoan ise ilçede 42 yldr kelaynaklar korumak için istasyonda çalma yaptklarn belirtti.

Kularn neslinin korunmas için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Erdoan, Bugün 261 saysna ulatk. u an kularmz doaya brakyoruz. Tabiatta kendi aralarnda e tutacak, yuvalarn yapacak ve kuluçkaya yatp yeni bireylerle aramza dönecekler. diye konutu.

Törende, Ik, Erdoan, Birecik Kaymakam Fatih çelikkaya ve dier katlmclar, kafesin kaplarn açarak kelaynaklar doaya sald.

Ana Sayfaya Git