Kelaynaklar Dicle Elektrik ile hayata tutundu

Dünya genelinde yok olmaya yüz tutan ve Türkiye’de Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi yakınlarındaki Fırat Vadisi'nde yaşayan kelaynak kuşları geçiş güzergahları üzerindeki elektrik kablolarının izole edilmesinin ardından yeniden hayata döndü. Geçtiğimiz Nisan ayında Dicle Elektrik tarafından tamamlanan izolasyon çalışmasından bu yana elektik akımına kapılan hiçbir kelaynak kuşu olmadığı belirlendi.

Haberler 18.07.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanl tarafndan koruma altna alnan kelaynaklar için bakanlk tarafndan anlurfa Doa Koruma Ve Milli Parklar Müdürlüü Birecik Kelaynak Tantm Merkezi oluturulmu ve bu merkezde tutulan verilere göre 2001 ylnda 42ye kadar düen kelaynaklarn says 2017 yl sonunda 240a ulamt. Koruma projeleri kapsamnda, kelaynak kularnn geni kanat açklna sahip olmalar nedeniyle elektrik tellerine temas edebildii ve 2016 ylnda bu ekilde 13 kelaynan telef olduu tespit edilince, Dicle Elektrik Datm tarafndan Kelaynaklar Koruma Projesi gelitirilmiti.

ELEKTRK TELLER ZOLE EDLD

Proje ile ilgili olarak yaplan gözlemler sonunda kelaynak kularnn daha çok ubat aynda doaya salndklar srada ve yuvalarna dönerken vadide bulunan baz elektrik direklerine konduklar, buradan uçmak isterlerken de geni kanat açklklar nedeniyle enerji yüklü tellere temas ederek telef olduklar belirlendi. Bunun üzerine kularn sklkla konduklar direkler belirlendi ve tellerin diree yakn ksmlar herhangi bir temasta akma kaplmayacaklar biçimde özel malzemelerle izole edildi. Nehir üzerinden geçen tellere ise uyarc aparatlar takld. Alnan bilgilere göre, 2016da 13, 2017de 2 ve 2018 balarnda 2 kelaynak, elektrik akmna kaplarak telef olurken gerçekletirilen izolasyon çalmalarnn tamamland nisan ayndan bu yana geçen son 3 aylk süre içerisinde akma kaplma sonucunda telef olan kelaynak bulunmad belirlendi.

SONUçLAR TAKP EDLECEK

Kelaynaklar Koruma Projesinin sorumlusu da olan Dicle Elektrik Datm Genel Müdür Yardmcs Nedim Tüzün, Dünya genelinde nesilleri tükendii için koruma altna alnan bu kular, kanat açklklar geni olduu için elektrik tellerine konduktan sonra tekrar kanatlarn açtklarnda akma kaplarak telef olabiliyorlard. Nisan aynda hayata geçirdiimiz projeden bu yana tek bir akma kaplma olay dahi olmadn örendik. Bundan sonraki süreçte de uygulama sonuçlarn takip ederek, yaplmas gereken ne varsa yapacaz dedi.

Ana Sayfaya Git