Kemik tarihe ışık olacak

Van'da, Urartu Kralı 2'nci Rusa tarafından 2 bin 700 yıl önce inşa edilen ve Urartu medeniyetinin son görkemli kalesi olarak bilinen Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Urartuların çöplüğünde bulunan hayvan kemikleri incelemeye alındı.

Haberler 22.09.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaz bakan yardmcs Uzman Arkeolog Vedat Sezer, u anda elde ettiimiz sonuçlar çok çarpc. Urartularn çok youn bir ekilde koyun ve keçi hatta buradaki göçmen kular bile tükettiklerini gördük. Bu konudaki aratrmalarmz devam ediyor dedi.

Van Gölünün dou kysnda yer alan Ayanis Kalesi, süslemeleri, mimari yaps ve kalntlaryla Urartular dönemine ait önemli bilgiler sunuyor. Anadolu uygarlk tarihinde önemli bir yere sahip olan Urartular, ilk uygarlk tarihinin en önemli mihenk talarndan biri olmay baarm bir uygarlk. Urartu Kral II. Rusa tarafndan yaklak 2 bin 700 yl öncesinden bugüne ulaan Ayanis Kalesinde kazlar 33 yldr aralksz sürüyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl bakanlnda sürdürülen kazlarda bu yl 30 kiilik ekip görev ald. Prof. Ikl, bakanln bu yl bölgeyi 12 aylk kaz statüsüne aldn ve artlarn uygun olduu ölçüde yl boyu kazlarn yaplabileceini söyledi.

DESTEK BEKLYORUZ

Bu ylki kazlarn temel hedefinin kuzeyde kalan mekanlar ortaya çkartmak olduunu belirten Prof. Dr. Ikl, bu mekanlarn da ortaya çkarlmasnn ardndan da asl hedeflerinin Urartu kültürünü, özellikle dini açdan ve her eyi ile sergileyebilecekleri bir sergi alanna kavumak olduunu söyledi. Alanda restorasyon, koruma ve onarm çalmalar yürütüldüünü belirten Prof. Dr. Ikl, Deprem ve yangn sebebiyle buradaki bazalt arlkl ta bina yaplar büyük bir tahribata uram durumda. Bu konuda çalmalarmz sürüyor. Tüm bunlar bittikten sonra bu alanda Urartunun kültürel mirasn tüm özellikleriyle sergileyebileceimiz bir sergi alanna kavumak. Tabii bu konuda Vandan da destek bekliyoruz. Buras Van bölgesinde çok önemli bir turizm destinasyonu olacaktr diye konutu.

çOK çARPICI SONUçLAR ELDE ETTK

Ayanis Kalesinde kaz ve onarm çalmalar devam ederken bir yandan da Urartularn yeme içme kültürüne dair detayl bir çalma yürütülüyor. Uzman ekip tarafndan yürütülen çalmalarda Yaklak 3 bin yl önceye ait Urartularn çöplüünde kaz yapld ve Urartularn yedikleri hayvan türleri incelemeye alnd. Kaz bakan yardmcs olarak görev yapan Uzman Arkeolog Vedat Sezer, amaçlarnn Urartu döneminde yaam insanlarn hayvanclk faaliyetleri ve yeme içme kültürlerine dair veriler elde etmek olduunu söyledi.

GÖçMEN KULARI BLE TÜKETMLER

Dr. Sezer, 2016 ylnda kuzey açmasnda çarpc sonuçlar elde ettiklerini ve buradan çok fazla sayda hayvan kemiine ulatklarn belirterek, öyle konutu:

Buradaki eski çalmalarn aksine biz belli aratrma sorunsallar üzerinde çalyoruz. Urartulularn hangi hayvanlar yediklerini, bunlarn hayvanlarla ilgili dini ritüellerinin olup olmad, bu hayvanlarn beslenme amacnn süt ve süt ürünleri mi? Olduu üzerine çalyoruz. Bu çalmalar ksa vadede tamamlanmyor. Biz 6 yldr çalyoruz. u anda elde ettiimiz sonuçlar çok çarpc. Urartularn çok youn bir ekilde koyun ve keçi tükettiklerini örendik. Buradaki göçmen kular bile tükettiklerini gördük.

çÖPLÜK KAZISI YAPIYORUZ

Ayanis Kalesinde hayvan kemii saysna oranla hayvan popülasyonunun oldukça fazla olduuna dikkat çeken Dr. Sezer, Bu konudaki aratrmalarmz devam ediyor. Bu alanda bir çöplük kazs yapyoruz. Bu depozit daha önce Urartuda çok fazla örneine rastlamadmz hatta Dou Anadoluda ilk diyebileceimiz bir örnek. Bu nedenle buradaki çalmalar çok ayrntl ve titiz bir ekilde yürütüyoruz diye konutu.

Mardin Artuklu Üniversitesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Anabilim Dal Dr. Öretim Üyesi Abu Bakar Sddq ise hayvanlar kemiklerini incelerken, çkan hayvana ait kemiklerin bölgeye özgü mü yoksa baka yerden mi geldiini, hangi iklimin hakim olduunu, bu hayvanlarn hangi bitkileri tükettiine dair bu kemiklerden yola çkarak çok önemli bilgiler elde edebileceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git