Kent ormanı kurtuluyor?

Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kent Ormanı yok etmekle tehdit ettiği “rezerv yapı alanı” kararını iptal etti.

Haberler 14.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, çevre ve ehircilik Bakanlnn Kent Ormanna dair rezerv yap alan karar almas üzerine telafisi güç zararlara sebebiyet verecei gerekçesiyle kararn yürütülmesinin durdurulmas ve iptali istemiyle Diyarbakr 2. dare Mahkemesine bavurdu. Daha önce kararn yürütülmesinin durdurulmas karar veren mahkemenin, bakanln Kent Orman rezerv yap alan kararn iptal ettii ortaya çkt.

Diyarbakr Barosu, mahkemenin iptal gerekçe kararn Baromuz Kent Ormannn yok edilmesine izin vermedi balyla resmi sitesinde yapt açklama ile duyurdu.

Mahkeme kararnda, çevre ve ehircilik Bakanlnn 4 Ocak 2019da Diyarbakr l Tarm ve Orman Müdürlüünden rezerv yap alan olarak belirlenen tanmazlardan mera vasfl olanlarn doal afet bölgelerinde yerleim yeri için ihtiyaç duyulan alanlardan saylarak mera vasflarnn kaldrlmas eklindeki talebi hatrlatld.

ALAN MERA FONKSYONUNU KORUYOR

Mahkeme, Diyarbakr l Tarm ve Orman Müdürlüünün bakanln talebine ilikin 15 Mart 2019 tarihli yazsna ise özetle u ekilde yer verdi: Rezerv yap alan olarak belirlenen ve toplam 2.946.060,358 mlik yüz ölçüme sahip olan alann 1.908,306,14 mlik yüz ölçüme sahip ksmnn mera vasfl olduu, bunlardan, 6883, 6740 ve 8073 sayl parsellerin mülkiyet sorunlar nedeniyle mahkemeler nezdinde dava konusu edildii, bu tanmazlara yönelik olarak l Mera Komisyonunun 08.03.2019 tarihinde alm olduu 5 sayl karar ile Bakanlktan alnan 25.02.2019 tarih ve E.633014 sayl görü yazs dorultusunda rezerv yap alan içerisinde yer almakla birlikte Mahkemeler nezdinde kayd bulunan parsellere yönelik deiiklik taleplerinin dava sonuçlanncaya kadar bekletilmesi, dava konusu edilmeyen dier tanmazlar ile dava konusu edilmi olup da davalar sonuçlanan tanmazlar bakmndan ise söz konusu yerin afet bölgesi ilan edildiine ve doal afet sigortalar kapsamnda olduuna dair belge, vaziyet plan, Komisyonca istenecek dier bilgi ve belgeler ile Bakanlk Oluru veya Bakanlar Kurulu karar ile kadastral durumu ilenmi onayl afetzede imar plannn bir sureti ile bavurulmas durumunda tahsis amac deiiklik talebinin deerlendirmeye alnabileceinin kararlatrld.

Mahkeme kararnda, l Tarm Müdürlüünün yazsna istinaden rezerv yap alan içerisinde kalan tanmazlardan mera vasfl olanlarn fonksiyonlarn koruduunu belirtti.

PROJE YEL ALAN SINIRLARI çNDE

Mahkeme, davaya konu proje alannn Bölge Park/Büyük Kentsel Yeil Alan snrlar dahilinde kaldn, Diyarbakr Büyükehir Belediyesince dosyaya ibraz edilen 1/5000 ölçekli Nazm mar Plannda da bölgenin yeil alan fonksiyonunun korunduu, tanmaza yönelik hali hazrda yürütülen bir imar plan deiiklii çalmasndan bahsedilmedii gibi rezerv yap alan belirleme karar öncesinde bu alann rezerv yap alan olarak belirlenmesinin gereklilii veya uygunluunu ortaya koyacak somut bilimsel ve teknik bir raporun idarece dosyaya ibraz edilmedii gibi bu yönde bir raporun varlndan da bahsedilmediini kaydetti.

HUKUKA VE MEVZUATA UYGUNLUK BULUNMAMAKTADIR

Tüm dosya kapsamn deerlendiren mahkeme kararnn sonuç ksmnda ise unlar belirtti: Bu durumda, yürürlükte bulunan mevcut imar planlarnda yeil alan fonksiyonuna ayrlan, toplam yüz ölçümünün yaklak olarak %42lik ksm mera vasfnda kalan tanmazlarn, davaya konu ilemin tesis edildii tarihte gerek plandaki fonksiyonlarnn gerekse de mera vasfnn deitirilmedii, ilem tarihinden sonra yürütülen tahsis amac deiiklii taleplerinin ise hali hazrda bir sonuca balanmad, bu alanlarn rezerv yap alan olarak belirlenmesinin gerekliliini ortaya koyacak ekilde usulüne uygun ekilde hazrlanm somut bilimsel verileri içeren bilimsel/teknik raporun da dosyaya ibraz edilmedii hususlar bir bütün olarak deerlendirildiinde, 6306 sayl Yasann amac ile badamayacak ekilde davaya konu tanmazlarn rezerv yap alan olarak belirlenmesine dair dava konusu ilemde hukuka ve mevzuata uyarlk bulunmamaktadr denilmitir.

SALIKLI BR YAAM DENGEL BR çEVRE

Diyarbakr Barosu ise karara dair, Kent Ormannn konut alanna dönütürülmesi, imar plan bütünlüünü bozduu gibi kentin yeil alan ihtiyacna ve kentte yaayan vatandalarmzn salkl ve dengeli bir çevrede yaam hakkna açkça aykrdr. çevre Kanunu, mar Kanunu ve ilgili mevzuata dayanlarak yaplan imar planlaryla getirilen düzenlemeler, salkl yaam çevrelerinin oluturulmas amacyla belirlenmi standartlar ve kurallar olup yaplamaya uygun olmayan bir alan Yap Rezerv Alan olarak belirlemek, salkl bir yaam ve dengeli bir çevre oluturma ilkesine açkça aykrdr deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git