Kentin kalbinde arkeolojik kazı

"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te bu yıl yürütülecek arkeolojik kazılara başlandı.

Haberler 30.05.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn kalbi olarak bilinen ve Sur ilçesindeki 5 bin yllk Amida Höyükte bu yl yürütülecek arkeolojik kazlara balanrken, kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, kaznn Diyarbakrn tarihine k tutacan ve ortaya çkacak verilerin Diyarbakr tarihinin yeniden yazlmasna vesile olacan söyledi.

Diyarbakrn kalbi olarak bilinen ve Sur ilçesindeki 5 bin yllk Amida Höyükde bu yl yürütülecek arkeolojik kazlara baland. Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romallar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklularn da aralarnda yer ald birçok medeniyete ev sahiplii yapt bilinen Amida Höyükte bata Artuklu Saray olmak üzere tüm deerlerin ortaya çkarlmas için sürdürülen kaz çalmasn Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de yerinde inceleyerek, kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldzdan çalmalar hakknda bilgi ald.

Kaz, slam tarihi açsndan büyük önem tayor

Bölgede incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açklamada bulunan DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, höyükte 1962 ylnda yaplan ilk arkeolojik kazda Artuklu hükümdar Melik Salih Nasreddin Mahmud (1200-1222) dönemine ait sarayn temelleri ile renkli ta ve cam küplerden oluan mozaik süslemelerin ortaya çkarldn belirterek, höyükteki arkeolojik kaznn slam tarihi açsndan da büyük önem tadn ifade etti.

Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz ise, Artuklular döneminde bilim ve kültür merkezi olarak kullanlan sarayda ünlü slam alimi El-Cezerinin bugünkü otomasyon sistemleri, sibernetik ve robot biliminin öncü çalmalarn gerçekletirdiini söyledi. Prof. Dr. Yldz, Bu ylki kazlarda sarayn mozaik ve çinili avlusunun tamamen ortaya çkarlacak ve gizli tünelin saray ksmn da açp tamamen birletireceiz. Gelen ziyaretçilerimizi Ortaça tünelinden Artuklu Sarayna çkaracaz. Kaz, Diyarbakrn tarihine k tutacak. 5 bin yl kesintisiz olarak yaamn devam ettii yer. Diyarbakrn kalbi olarak adlandrdmz bu höyükte çalmalar sonucunda ortaya çkacak veriler Diyarbakr tarihinin yeniden yazlmasna vesile olacaktr. El-Cezeri 30 yl burada yaam 50 robot sistemini burada yapm. nallah El-Cezerinin yapt robotlardan birinin kalntsna ularz diye konutu.

Ana Sayfaya Git