Kentin tarihi surları için çağrı

Diyarbakır Barosu, kentin simgesi olan tarihi surlarının bakımsızlık dolayı yer yer yıkılmaya başlaması üzerine merkezi ve yerel yetkililere bakım, onarım ve restorasyon işlemleri için çağrı yaptı.

Haberler 11.05.2019 - 02:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alnp, kentin en önemli kültürel miraslarndan ve simgelerinden biri olan tarihi surlarnn bakmszlktan dolay yer yer yklmas ve dökülmesine ilikin yazl açklama yapt.

Kültürel mirasmzn yok olmasna seyirci kalmayacaz balyla yaplan açklamada, Kültürel, tarihsel ve doal güzellii ve kent turizmine ve kent ekonomisine olan büyük katks ile Türkiyede önemli bir kültürel varlk ve kültürel miras olan Diyarbakr Kalesi, surlar ve burçlar üzerindeki birçok bölge bakmszlktan ve ilgisizlikten yklm veya yklmaya yüz tutmu durumdadr denildi.

Diyarbakr surlarnn UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesinde yer aldnn hatrlatld açklamada, Diyarbakr surlar ve burçlar, bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçlar dorultusunda ekillenerek, özgünlüünü ve 7 bin yllk tarihsel varln halen sürdüren orijinal ve özgün kültür varlklar olarak yaamakta, dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliini korumaktadr. Dünyann en eski ve en salam yaplarndan biri olan Diyarbakr Surlar birçok türküye, maniye, efsaneye konu olmu ve üzerindeki görkemli kabartmalar ve kitabeleriyle dünyann önemli bir kültürel miras haline gelmitir ifadeleri kullanld.

DEVLET ACL VE ETKL ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDA

Dünyann hayranln çeken bu tarihi ve kültürel mirasn yok olma tehlikesiyle kar karya brakldn vurgulayan Baronun açklamasnda unlar kaydedildi: Diyarbakr surlarnn korunmas ve gelitirilmesi yerine, bu kültürel ve tarihsel varlklarn adeta yok olmasna göz yumulmasnn yasal, vicdani ve tarihsel bir sorumluluk douraca hiçbir zaman unutulmamaldr. Devlet ve tüm kamu kurumlar, bu durum karsnda, tarihi Diyarbakr surlarmz koruma konusunda acil, etkili, objektif ve ciddi önlemler almak zorundadr.

HBE VE FONLARLA RESTORE EDLEBLR

Açklamada, Anayasada, tarih, kültür ve tabiat varlklarnn korunmasn salamak için destekleyici ve tevik edici tedbirleri almak için devlete bir görev olarak verildii de hatrlatld. Devamnda ise, Bu kapsamda tarihsel süreç içerisinde birçok yaanmlklar üzerinde barndran bir esiz eser olan Diyarbakr Surlarnn bakm, onarm ve restorasyon ilemlerinin acilen yaplmas gerektii açktr. Bu tür ilemlerinin de ilgili Bakanlk ve kurum bütçelerinden, Valilik bütçesinde toplanan KVK (Kültür Varlklar Katk Pay) paylarndan veya yaplacak projeler karlnda Avrupa Birliinden veya Birlemi Milletlerden alnacak hibe veya fonlar kullanlmak suretiyle yaplmas gayet mümkündür denildi.

DYARBAKIR KENT ZLEME PLATFORMU ÖNERS

Bu dorultuda merkezi ve yerel yetkilileri surlarn bakm, onarm ve restorasyon ilemlerini yapmaya davet eden Baro, kentin sorunlarnn tespiti ve çözümü için akademisyen, mimar, mühendis, gazeteci, avukat, doktor, kadn, içi, çocuklardan pek çok farkl alanlardan uzmanlklar olan Diyarbakr Kent zleme Platformunun oluturulmas çarsnda da bulundu.

Ana Sayfaya Git