Kentsel dönüşüm vatandaş odaklı

Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların mağdur olmaması için Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un uygulama yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.

Haberler 21.10.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentsel dönüüm sürecinde vatandalarn madur olmamas için Afet Riski Altndaki Alanlarn Dönütürülmesi Hakknda Kanunun uygulama yönetmeliinde deiiklie gidildi

- naat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Bakan Tahir Telliolu:

- Resmi Gazetede dün yaymlanan yönetmelik deiiklii, vatandamzn hak ve menfaatini korumaya yönelik ve vatandan durumunu salama alan bir deiiklik. Bunu olumlu buluyor ve destekliyoruz

- Gayrimenkul çin Strateji Platformu Yönetim Kurulu Bakan Hakan Gümü:

- Kentsel dönüümün ilk çkt dönem bu düzenlemenin biraz daha net ortaya konup uygulanmas gerekiyordu. Müteahhitlerin snflandrlmas, nakiti olmayan müteahhitlerin ie balayamamas gibi konular biz yllardr konuur, tartrdk. Dolaysyla bunlara yönelik bir düzenleme yaplmas olumlu bir durum

Kentsel dönüüm kapsamnda müteahhitle yaplan sözlemelerin bir yl balamamas veya 6 ay durmas durumunda vatandalar müteahhitle yaptklar sözlemeyi tek tarafl feshedebilecek.

Afet Riski Altndaki Alanlarn Dönütürülmesi Hakknda Kanunun uygulama yönetmeliinde yaplan deiiklik, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Deiiklie göre, kentsel dönüüm kapsamnda müteahhitle yaplan sözlemeler, inaatn bir yl içinde balamamas veya projenin 6 ay durmas durumunda bina veya arsa sahipleri tarafndan tek tarafl feshedebilecek.

Sözlemelerin bu gerekçeyle feshedilebilmesi için yapm iinin durdurulduunun ve en az 6 aydr projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla devam edilmediinin, ilgili idarenin tespit, tutanak ve kaytlar, yap denetim sistemindeki kaytlar, fotoraflar, uydu görüntüleri bilgi ve belgelerle ortaya konulmas gerekiyor.

Yönetmelie, Uygulama alannda yürütülecek projelerin yapm iinde 2 Mart tarihli ve 30702 sayl Yap Müteahhitlerinin Snflandrlmas ve Kaytlarnn Tutulmas Hakknda Yönetmeliin 14üncü maddesinde saylan yetki belgesi gruplarna göre bir üst belge grubunda olan müteahhitler görev alabilir maddesi de eklendi. Buna göre, artk dönüüm yapacak firmada belli bir i deneyimi yetkisi aranacak.

Yapm iini üstlenen yap müteahhidince yap ruhsat alnmadan önce yapnn yaklak maliyet bedelinin yüzde 10u kadar teminatn idareye verilmesi mecburi klnd. Böylece bu kurala uymayan müteahhit ruhsat alamayacak.

- Müteahhide de tevik hükümleri getirilmeli

naat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Bakan Tahir Telliolu, deiiklie ilikin AA muhabirine yapt açklamada, son zamanlarda zayflayan inaat sektörü ve kentsel dönüüm çalmalarnn düzenlemeyle canlandrlmasnn mümkün olabileceini söyledi.

Yönetmelik deiiklii, vatandalarmzn hak ve menfaatini korumaya yönelik ve vatandan durumunu salama alan bir deiiklik. Bunu olumlu buluyor ve destekliyoruz. deerlendirmesini yapan Telliolu, öyle konutu:

Düzenleme vatandan maduriyetini giderici eyler içeriyor ama alnacak yeni tedbirlerle dönüüm saysn da artrabiliriz. Müteahhide baka tevik hükümleri getirilebilir. Yönetmelik sivil toplumla i birlii içerisinde hazrlanrsa ve kentsel dönüümün hzn artracak olumlu maddeler de eklenirse, dönüümünün devam sürdürülebilir klnr.

- Özel sektörle devletin bir arada çalaca yap kurulmal

GSP Yönetim Kurulu Bakan Hakan Gümü de deiikliin güzel bir düzenleme olduunu belirterek, Ancak biraz geç kalm bir düzenleme. Kentsel dönüümün ilk çkt dönem bu düzenlemenin biraz daha net ortaya konup uygulanmas gerekiyordu. Müteahhitlerin snflandrlmas, nakiti olmayan müteahhitlerin ie balayamamas gibi konular biz yllardr konuur, tartrdk. Dolaysyla bunlara yönelik bir düzenleme yaplmas olumlu bir durum. ifadesini kulland.

Müteahhitlik sisteminin kitlenmesinin en büyük sebebinin yllardr tamamiyle satmaya odakl bir finans yönteminin olmasndan kaynaklandn vurgulayan Gümü, unlar kaydetti:

Bugüne kadar böyle oldu. çevre ve ehircilik Bakanl yeni bir finans modeli sunmak zorunda. Bu olmadan mevcut skntnn çözülmesi mümkün deil. Kentsel dönüümün çk noktas deprem riski. Aslnda derdin, yeni bir finansman yöntemiyle öncelik alanlar tespit ederek o bölgelerdeki deprem riskini bertaraf etmek olmal. Kentsel dönüüm konusu öncelikle finansal bir konu. Evvela finansçlar ve hukukçular tartacak, daha sonra müteahhitlere sra gelecek. Türkiyede temel mesele gayrimenkul sektörünün müteahhitlerin öncelikleri, dertleri üzerinden tartlyor olmas. Gayrimenkul sektörü birincil olarak finansman meselesidir. Bu sorunlarn giderilmesi için Gayrimenkul Düzenleme Üst Kurulunun kurulmas lazm. Özel sektörle devletin bir arada çalaca yapy mutlaka kurmamz lazm. Gayrimenkulun borsalamas salanarak, deprem riski tayan bölgelerdeki menkul deerler üretilerek, imar hakk transferiyle kentin baka bölgelere tanmas lazm.

Ana Sayfaya Git