Kentsel dönüşüm mağduriyeti yatağa düşürdü

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılması planlanan yaşlı kadın, yarım asrı aşkın süredir yaşadığı evden ayrılacağı için hastalanıp yatağa düştü.

Haberler 29.11.2017 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesi Alipaa ve Lalebey Mahallesinde 2013 ylnda kentsel dönüüm kapsamnda alnan karar dorultusunda kamulatrlp, ykm karar alnan bina ve tek katl evlerin ykm devam ediyor.

50 yl akn süredir Alipaa Mahallesinde ikamet eden Rabia Tülay (90), evinin yklacak olmasnn verdii skntdan hastalanp yataa dütü.

Ailesinin yardmyla ihtiyaçlarn karlayabilen Tülayn durumu gün geçtikte daha da arlayor.

Yal kadnn gelini Hatice Tülay, kaynbabasnn da Surdan ayrlma korkusunun oluturduu stres nedeniyle bir yl önce hastalanp, vefat ettiini söyledi.

Kaynbabas ve kaynvalidesinin bulunduklar evi kendilerinin ina ettiklerini anlatan Tülay, Benim kaynanam bu eve gelin gelmi. Bu evi o ve kaynbabam yapm. Ne emekler ve zorluklarla bu evi yapmlar. Bütün kzlarn, erkeklerini, torunlarn bu evde evlendirmi. Ev, kentsel dönüüm kapsamnda ykma girmi. Kadn bunu kaldramad, iki aydr yerdedir. çok perian oldu, sabahtan beri alayp Niye evimi ykyorsunuz? Brakmyorum, çkmyorum. Kepçe gelsin, evi benim üstüme yksn. diyor. Kendisine, Bize zorluk çkaryorlar. Eyalar topladk, çkalm. dedik. Bize Siz gidiyorsanz gidin ama ben çkmyorum. diye cevap verdi. Biz de onun yannda kaldk. Kendisi çok kahroldu, perian oldu. dedi.

Aile olarak perian olduk

Kaynvalidesinin hastalanmas nedeniyle büyük üzüntü yaadklarn dile getiren Tülay, sözlerine öyle devam etti:

Eim bata olmak üzere aile olarak perian olduk. Kaynvalidem bize sadece kaynanalk deil, annelik yapt. Biz onu çok seviyoruz, Allah ondan raz olsun. Kaynbabam da iyiydi, o da öyle çok kahroldu ve geçen sene vefat etti. Surun genelinde kim evini tadysa hepsinin evinden biri öldü. çünkü kahroldular, perian oldular, dayanamadlar. Bir de yalydlar, insann emei bir seferde yok olursa kaldramyor. nsan 25 senede bu evi birbirine balar, yuva yapar. Gel, bir seferde kepçe vur, yk. Allah bunu kabul etmez ki. Biz de kendi hakkmz Allaha brakyoruz. Ya Rabbi, sen bize yardm et!

Yetkililer sesimizi duysunlar

Yaadklar maduriyetin garipsenecek gibi olmadn belirten Tülay, 6 aydr suyumuz yok, elektriimiz yok. Rabbime çok ükür, camiden su çekiyoruz. Elektrii de burada bir fakirhane var, oradan temin ediyoruz. Allah büyüktür, bize yardm etti, geçiniyoruz. Bizim ev 3 katldr ve altta da dükknmz var. 4 aile burada yayoruz, 3 gelin bir de kaynanam. Bize bu 3 daire ve i yeri için 54 bin 800 lira bedel biçmiler. Bunu aileye böldüümüzde kii bana 4 bin 500 lira düüyor. imdi 4 bin 500 lirayla biz ne yapalm? Zaten kiraya gitsek 2 bin liraya yakn depozito brakyorsun içeri. Biz 4 bin 500 lirayla ne yapalm? Yetkililer sesimizi duysunlar. Yetkililer bedenin talarn kaldrsnlar, biz hallarmz toplayalm, gidip bedenin içinde yaayalm. Kendilerini bizim yerimize koysunlar. ifadelerini kulland.

Evleri için verilen hasar bedelinin yükseltilmesi için mahkemeye bavurduklarn bildiren Tülay, mahkeme sürecinin halen devam ettiini söyledi.

Surun içine girince cennete girmi gibi hissediyorum

Tülay, yetkililerden beklentilerinin evlerinin yklmamas olduunu ifade ederek, Ben bu mahallede büyüdüm, evlendim. Kzm ve olum evlenme çanda. Artk ben de nine olacam. nsan doduu yeri çabuk çabuk brakamyor. Mesela misafirlik için Diclekente, oraya buraya gidiyorum, sknt basyor. Surun içine girince cennete girmi gibi hissediyorum. Biz burada yaadmz için buray çok seviyoruz. O yüzden bize karmasnlar, yerimizi bize braksnlar. Cuma günü kesinlikle çkmamz gerekiyordu ama çkmadk, yan tarafmzdaki evi yktlar. Herhalde bizimkini de yarn ykarlar. eklinde konutu.

ki sene önce burada sava vard, imdi de evlerin derdine dütük

Tülay, Buradan çkacaz diye hiçbir tedbir almadk. Ne yapacamz bilmiyoruz. Psikolojimiz bozulmu, çocuklarmzn da psikolojisi bozulmu. Zaten iki sene önce burada sava vard, imdi de evlerin derdine dütük. Yani bir yere gitsek bile çocuklarmzn psikolojisini iki senede ancak düzeltiriz. Bir de nineleri böyle yataa dütü. çocuklarm ninelerinin üstüne titriyorlar, onu çok seviyorlar. Kaç gecedir kaynanamn üstüne Yasin okuyoruz. Durumu o derece kötü ve perian bir haldeydi. çok ükür, bugün biraz toparland, gözünü açt. dedi.

Biz yardm istemiyoruz sadece evimize dokunmasnlar

Son olarak Tülay, Allah rzas için sesimizi duyun! Bizim evimiz yklmasn. Biz yardm, erzak falan istemiyoruz. Sadece diyoruz ki yetkililer evimize dokunmasnlar, evimizi istiyoruz. Baka hiçbir ey istemiyoruz, evimizi ykmasnlar. ifadelerini kulland.

Hastalanp yataa düen Rabia Tülay, bu yln mays aynda verdii bir röportajnda, evinden çkmak istemediini gözya dökerek u sözlerle anlatmt: Evimi vermiyorum. Evimin karlnda 50 bin lira vermiler. Ben 50 bin liraya ev alamam ki. Onun için ben evimi vermiyorum. Beni öldürseler de evimi vermeyeceim. Ben oruçluyum. Ne elektrik var ne de su. ftara kadar burada böyle bekliyorum, ardndan az bir ey yiyorum. Bizi bunlardan mahrum brakmlar. 20 nüfusuz, evimi vermiyorum.

Ana Sayfaya Git