Keşfedilmeyi bekliyor

MARDİN'in Nusaybin ilçesinde Bagok Dağı eteklerinde bulunan, konumu ve manzarası nedeniyle Trabzon'daki Sümela Manastırı'na benzetilen 1700 yıllık Mor Evgin Manastırı keşfedilmeyi bekliyor.

Haberler 03.01.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Roma Döneminde ina edilen ve 1970 ylnda görev yapan rahibin ölmesi ile kapanan manastr, 2011 ylnda Midyattan giden Süryani Barahip Raban Yakim Unfaln giriimiyle tekrar ibadete açld. Suriye ve Mezopotamya ovasna hkim bir noktada kurulan manastrn Süryaniler için ikinci Kudüs olarak görüldüünü anlatan Barahip Unfal, Rahiplik yaam burada balamtr. Bu manastrda binlerce rahip yetimitir. Cemaatimiz Kudüse gitmeden önce buradan bereket alp yollarna devam ediyorlard. Yeni yeni cemaatimiz, yerli ve yabanc turistler manastrmza geliyor dedi.

MARDN-Nusaybine 25 kilometre uzaklktaki Bagok Da eteklerinde, Roma Döneminde ina edilen 1700 yllk Mor Evgin Manastr, 1970 ylnda manastr rahibi Lahdo Örzün hayatn kaybetmesi ile kapand. Manastr, 41 yl sonra Mardinin Mityat ilçesinden barahip atanmas ile yeniden açld. Mardindeki dier manastrlardan mimari açdan daha farkl olan ve Türkiyedeki en büyük klise çannn bulunduu manastr, Süryaniler için ikinci Kudüs olarak da biliniyor. Süryaniler, hac olmak için Kudüse giderken, ibadetlerinin bir ksmn manastrda yapyor.

Yapda bir örencisiyle hizmet veren Barahip Raban Yuyakim Unfal, Mor Evgin Manastrnn Süryani cemaatinin en eski ibadet yerlerinden biri olduunu söyledi. Manastrn Mardin merkezdeki Deyrulzafaran ve Midyattaki Mor Gabriyel manastrlarndan daha eski olduunu anlatan Unfal, öyle dedi:

Buras sadece Süryaniler için deil memleketimiz için de bir zenginlik. Süryaniler için ikinci Kudüs olarak bilinir. Rahiplik yaam burada balamtr. Bu manastrda binlerce rahip yetimitir. Cemaatimiz Kudüse gitmeden önce buradan bereket alp yollarna devam ediyorlard. Buras daha kefedilmemi bir yer. Manastrmzn kaps açk olduu için çok mutluyuz ve Allaha ükür ediyoruz.

HAYRAN KALDILAR

Yazdan kalma günlerin yaand Mardinde, güzel havay frsat bulup manastr ziyaret etmeye gelen üniversitesi örencisi Vehap Kaya, Süryani tarihine merakl olduunu belirterek, Nusaybinde Sümela Manastr gibi bir manastr olduunu söylediler. Ben de çok merak edip, gelip gezdim. çok houma gitti, çok etkilendim. Sümela Manastrn görmeden buray görmü oldum. çok güzel ve etkileyici bir yer. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederim diye konutu.

Ziyaretçilerden Selahaddin Güne de Sümela Manastrnn kopyas gibi olan Mor Evgin Manastrnn kefedilmesi halinde günde binlerce ziyaretçinin aknna urayacan söyledi. Manastr ilk defa ziyaret eden Zeynep Temiz ise Yaplacak tantmla birlikte hem yerli hem yabanc turistler tarafndan önemli derecede ziyaret edilecektir. Bunun sebebi de manzaras ve bulunduu konum itibaryla Güneydounun Sümela Manastr olabilecek noktada bir yerde. nallah yaplacak çalmalar neticesinde buras Güneydoudaki inanç turizminde hak ettii yere ulaacaktr ifadelerini kulland.

MOR EVGN MANASTIRININ TARH

Mor Evgin Manastr, Nusaybinin 25 kilometre uzaklndaki Bagok Danda, denizden yaklak 1000 metre yüksekte bulunuyor. Msrdan gelen Mor Evgin ve 70 müjdecisi tarafndan yaklak 1700 yl önce ina edilen manastr günümüze kadar gelmitir. Yapm olduu hizmetler nedeniyle Mor Evgine ikinci Mesih unvan da verilmesinden dolay bu manastr, Süryanilere ait manastrlarn anas olarak saylyor. Rahip says 350ye kadar ulaan manastr, bir dönem Uzakdou ülkelerine kadar Süryanilerin rahip ihtiyacn karlam.

Ana Sayfaya Git