Keşif'e güvenlik engeli

DİYARBAKIR'ın Lice ilçesinde, 5 yıl önce bir grubun kalekol yapımını gerekçe göstererek, yaptığı protesto gösterisi sırasında Medeni Yıldırım'ın vurularak, öldürülmesine ilişkin tutuksuz yargılanan asker Adem Çiftçi'ye verilen beraat kararının Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamaya devam edildi.

Haberler 23.05.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Licenin Kayack köyünde, 28 Haziran 2013 tarihinde, kalekol yapmna kar gelen grubun protesto gösterisi srasnda çkan olaylarda Medeni Yldrmn öldürülmesi, 8 kiinin de yaralanmasyla ilgili tutuksuz yarglanan ve haksz tahrik altnda olas kastla adam öldürme suçundan 18 yla kadar hapsi istenen er Adem çifti (23), 8 Kasm 2016 tarihinde yaplan durumada beraat etti. Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesince verilen karardan sonra Yldrm ailesinin avukat Reyhan Yalçnda Baydemir, soruturmann eksik yürütüldüü, yerel mahkemenin verdii beraat kararnn yasaya ve usule aykr olduu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine bavurdu.

STNAF MAHKEMES, KEF YAPILMASINI STED

Baydemirin temyiz talebini inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1inci Ceza Dairesi tarafndan yerel mahkemenin, sank er Adem çiftçi hakknda 15 Eylül 2017de verdii beraat karar, yarglamada eksik inceleme ile deerlendirme yapld ve delillerin eksik topland gerekçeleriyle bozuldu. stinaf Mahkemesi, gerçein hiçbir kukuya yer vermeyecek ekilde ortaya çkarlmas için olay yeri krokisi, güvenlik kameras görüntüleri, tank beyanlar, sank ifadesi ve olay yerindeki bulgular birlikte deerlendirilerek, Adli Tp ve balistik uzman bilirkiiler hazr bulundurulup, manken kiiler de kullanlarak, uygulamal keif yaplmasna karar verdi. Karakoldaki nizamiye nöbetçi kulübesi ve burada bulunan otomatik silahn yükseklii ile olay yerinin eimi tespit edilerek, ate edilen yerin ve at mesafesinin belirlenmesiyle sann nöbet tuttuu nizamiye nöbetçi kulübesinden ate açld iddia edilen yerden maktulün otopsi raporunda belirtildii ekilde sadan sola ve açsal olarak aadan yukar seyirle yaralanp yaralanmayacann mümkün olup olmad hususunda da rapor aldrlmas gerektiine hükmedildi.

OLAY YERNDE KEFE GÜVENLK ENGEL

Bozma kararnn ardndan sank Adem çiftçinin yeniden yarglanmasna Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinde, 21 Aralk 2017 tarihinde baland. Mahkeme heyeti, Yldrma hangi yönden ate edildiinin tespiti için olayn meydana geldii Kayack Jandarma Komutanl önünde, Adli Tp ve balistik uzman bilirkiiler gözetiminde uygulamal keif yaplmasna karar verip, kefin yaplmas için Lice Asliye Ceza Mahkemesine talimat yazd. Davann bugün görülen 2nci celsesinde dosyaya gelen evrak okuyan mahkeme bakan, Lice Asliye Ceza Mahkemesine yazlan talimata cevap verildii ve güvenlik nedeniyle keif yaplamadnn bildirildiini söyledi.

BNLERCE ASKERN BULUNDUU YERDE KEF YAPILAMAMI

Yldrm ailesinin avukatlar Mehmet Emin Aktar ve Reyhan Yalçnda Baydemir, keif yaplamamasna tepki gösterdi. Aktar, Jandarma karakolu açk ve görev yaptklar halde güvenlik nedeniyle keif yaplmad belirtilmitir. Kefin bizzat mahkemece yaplmasn istiyoruz. Aylardr Licenin orta yerinde, binlerce askerlerin bulunduu yerde, güvenlik nedeniyle keif yaplamad belirtilmitir dedi.

Mahkeme heyeti, dosyann Lice Asliye Ceza Mahkemesine gönderilerek, önceki ara kararda olduu gibi olay yerinde güvenlik önlemleri salanarak, stinaf Mahkemesinin bozma ilam da gözetilerek, bilirkiiler araclyla keif yaplmasnn istenilmesine karar verdi. Duruma, ertelendi.

JANDARMA: BÖLGEYE OPERASYONLAR DIINDA GDLMES MKANSIZ

Lice Asliye Ceza Mahkemesince daha önce gönderilen talimat yazs dorultusunda Lice Jandarma Komutanlndan, Medeni Yldrmn yaamn yitirdii Kayack Jandarma Karakolu önünde, 12 ubat günü yaplacak uygulamal keif için gerekli güvenlik önlemlerinin alnmas istenmiti. Kayack Jandarma Karakolu tarafndan 7 ubatta Lice Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen yazda, karakol önünde yaplacak kefin güvenliinin alnmasnn imkansz olduu belirtilmiti. Bölgeye operasyonel faaliyetler hariç gidilmesinin mümkün olmad belirtilen yazda, Kayack Jandarma Karakol Komutanl sorumluluk sahasnda icra edilecek adli ve mülki görevlerde güncel istihbar bilgiler deerlendirilmekte, terör eylemlerinin önüne geçmek maksadyla faaliyetin yeri ve zaman konusunda gizlilik prensibine dikkat ederek görevin özelliine ve günün en uygun saatlerinde (gerektiinde gece) en uygun güzergahtan (gerekirse yaya intikalinde) planlama yaplmaktadr. Alnan tedbirlerin güvenlik risklerini tamamen kaldrlmas mümkün olmayp mayn, el yapm patlayc ve benzeri terör saldrlar neticesinde zayiat verilebilmektir. Kayack Jandarma Karakol Komutanlnn bulunduu yer ve mahallenin yukarda belirtilen nedenlerden dolay keif güvenliinin alnmasnn imkansz olduuna dair i bu tutanak tarafmzdan tanzim edilerek hazr bulunanlarca mütereken imza altna alnmtr denildi.

Ana Sayfaya Git