"Keskin burunlar" Mehmetçik'i hain tuzaklardan kurtardı

TSK'nın en büyük köpek eğitim merkezi olan Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesindeki Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında yetiştirilen köpekler, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında hain tuzakları tespit ederek Mehmekçik'in en büyük destekçisi oldu.

Haberler 08.05.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) en büyük köpek eitim merkezi olan Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eitim Merkezi Komutanl bünyesindeki Köpek Üretim ve Eitim Tabur Komutanlnda yetitirilen köpekler, Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlarnda üstün performans göstererek, Mehmetçiki hain tuzaklardan kurtard.

Bursann Gemlik ilçesindeki Köpek Üretim ve Eitim Tabur Komutanlnda bomba ve mayn arama, takip, arama, keif, devriye ve narkotik madde arama olmak üzere 7 branta ihtisas eitimlerini tamamlayan köpekler, TSK bünyesinde kritik bölgelerde görev yaparak, çok sayda baarya imza att.

TSK tarafndan Suriyenin kuzeyinde icra edilen Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlarnda da etkin görev alan özel eitimli köpekler, tuzaklanan birçok patlaycnn tespitinde de barol oynayarak, Mehmetçikin en büyük destekçisi oldu.

- Mayn ve patlayclar tek tek tespit ediyorlar

Özellikle teröristlerle scak temaslarn yaand bölgelerde kullanlan Alman çoban, Labrador ve Belçika Malinois rk köpekler, mayn ve el yapm patlayclar ve bunlara balanm tuzaklar yüzde 100 bulma yeteneine sahip.

Dedektörlere kyasla yanl cevap verme orannn daha düük olduu belirtilen bu köpekler, eitim srasnda alana yerletirilen mayn ve patlayclar tek tek tespit ederek, yerlerinin belirlenmesini salyor.

Dünyadaki bütün köpekler ipe bal ekilde arama gerçekletirirken Köpek Üretim ve Eitim Tabur Komutanlnda yetitirilen köpekler serbest arama yapabiliyor.

- Eitimlerimiz sosyalizasyonla balyor

Köpek Üretim ve Eitim Tabur Komutanl Bölük Komutan Üstemen Hakan zgi, merkezde 7 farkl branta uyumluluk testlerine göre eitim alan köpeklerin tertip emirleri dorultusunda ihtiyaç duyulan birliklere sevk edildiini söyledi.

Komutanlk bünyesinde eitim ve üretim aamasnda 2 bölük olduunu belirten zgi, Köpek Üretim ve Bakm Bölüünde damzlk köpeklerden yavru elde edildiini anlatt.

Yavrularn 3 aylk bakm sürecinden sonra testlerden geçtiini vurgulayan Üstemen zgi, Testlerin sonunda köpekler yatkn olduklar branlara göre seçiliyor. Eitimlerimiz genel olarak sosyalizasyon eitimiyle balyor. 6 aylk bu eitimin ardndan her brann kendine göre farkl nitelikleri var. Toplam 20 ay süren eitimin son 3 aynda ise göreve gidecek köpek eiticisiyle beraber ba kurma eitimi alyor. diye konutu.

- Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlarnda görev yaptlar

Üstemen zgi, köpeklerin çok duygusal hayvanlar olduunu dile getirerek, öyle devam etti: Önceki yllarda yaplan meskun mahal operasyonlar, geçen yl gerçekletirilen Frat Kalkan Harekatnda köpeklerimiz baaryla görev yapt ve Zeytin Dal Harekat bölgesinde de köpekli 35 timimiz baaryla görevlerine devam ediyor.

- Dedektörün tespit edemedii patlayclar buluyorlar

zgi, mayn arama köpeklerinin, sadece askeri patlayclar deil, bunun yannda patlayc madde olmayan ancak kimyasal özelliklerinden dolay patlayc maddeye çevrilebilen amonyum nitrat gibi terörist unsurlarca aktif kullanlan maddeleri de tespit ettiine dikkati çekti.

- Ürettiimiz köpeklerimizle gurur duyuyoruz

Köpek Üretim ve Eitim Tabur Komutan Veteriner Yarbay Mustafa Savaç da merkezleri bünyesinde bilimsel veriler nda uygun damzlklar kullanlarak yavru köpekler elde ettiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git