KHK’lilere pasaport için yasa hazırlığı

İçişleri Bakan Yardımcısı İnce, KHK’lilere pasaport yasağının kaldırılmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın bir çalışması olduğunu belirterek, ‘Yargı paketi içerisinde çıkacaktır’ dedi.

Haberler 13.07.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) döneminde çkarlan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen yaklak 125 bin kamu çalanna getirilen pasaport yasayla ilgili düzenleme hazrl yaplyor. çileri Bakan Yardmcs Muhterem nce, bu konuda Adalet Bakanlnn bir çalmas olduunu, yarg paketi içerisinde çkabileceini söyledi.

OHAL döneminde çkarlan KHKlerle kamu görevinden ihraç edilenlerin pasaportlar iptal edilirken kimlik numaralarna da erh konuldu. Böylece yeni pasaport almalar da engellendi. Ayn dönemde ihraç edilenlerin yaknlarna da pasaport tahdidi geldi. çileri Bakanl yaklak 150 bin kiinin tahdidini parça parça kaldrd. hraç edilenlerin yurt d yasaklar ise haklarnda soruturma olup olmamasna baklmakszn devam ediyor. Mahkemelerde yurt d yasann kaldrlmas yönünde kararlar da idari erh nedeniyle uygulanmyor.

120 binin üzerinde ihraç edilen kamu personelini ilgilendiren bu durum Meclis nsan Haklarn nceleme Komisyonunda gündeme geldi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu, KHKliye pasaport verilmiyor. Bu aslnda anayasal seyahat hürriyetini çinemektir, gasp etmektir dedi.

NCE: KANUN DÜZENLEMEYE HTYAç VAR

çileri Bakan Yardmcs Muhterem nce, pasaport konusunda gerekli tüm çalmalar titizlikle yürüttüklerini belirterek, Hakszla urayan, herhangi bir pasaport hakk olup da alamayan varsa, onlarn hepsini yaptmz çalmayla tamamladk ama KHKliler konusunda kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç var, bu düzenleme yapld takdirde, Meclisimizden bu kanun çkt anda biz uygulamay ona göre ayn anda yapacaz, bu konuda da Adalet Bakanlnn bir çalmas olduunu biliyorum dedi. nsan Haklarn nceleme Komisyonu Bakan Hakan çavuolu da Bakan Yardmcs nceyi dorulad, Benim de o konuda bilgim var, çalma yaplyor dedi.

Bakan Yardmcs nce, Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda hazrlanmas gündeme gelen yarg reformu teklifine gönderme yaparak, Yarg paketi içerisinde çkacaktr diye tahmin ediyorum ifadelerini kulland.

GERGERLOLU: ANAYASAYI çNEYEN YASAK

KHKlilere yurt d yasan sk sk Mecliste gündeme getiren Gergerliolu, bu konuda bir çalma yapldn bakan yardmcsnn açklamasyla örendiklerini, ancak içeriiyle ilgili ayrntl bilgi edinemediklerini söyledi. lgililerden bu konuda açklama beklediklerini belirten Gergerliolu öyle konutu: Suç ileyen insanlar bile mahkeme karar kaldrldktan sonra yurt dna çkabiliyor. Ama KHK ile ihraç edilenlere u an ilelebet yurt d yasa var. Bu kabul edilebilir, dünyaya anlatlabilir bir durum deil. 3 yldr hiçbir adm atlmad. 100 binin üzerinde insan var. Bunlarn içinde tedavi için yurt dna çkmak isteyenler var. Hacca gitmek isteyenler var. Yurt dnda akademik çalmalara, çeitli panel ve konferanslara davet edilenler var. Ben de milletvekili olmadan önce bir panel davetine sadece aça alnm olmama karn gidememitim. KHKli olup soruturma açlmayan binlerce kii var. Soruturmaya urayp takipsizlik karar alanlar var. Beraat edenler var. Ama herkese ayn yasak sürüyor. Bu anayasay çineyen bir yasaktr. Bir an önce kaldrlmas gerekiyor.

ARTIK VERLEN SÖZLERE NANMAKTA GÜçLÜK çEKYORUZ

Bakan Yardmcs ncenin yasal düzenleme yaplacana açklamasna mesafeli yaklaan Gergerlolu, Daha önce de verilmi sözler var. Ne yazk ki sözler yerine gelmiyor. Artk bürokratlarn sözlerine inanmakta güçlük çekiyoruz. Bu açklamalara da soru iareti koyuyoruz dedi.

DAR KARAR, YASAYA GEREK YOK

KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Dinçer Demirkent ise idari bir kararla bu yasan uygulandn hatrlatarak, bunun için yasal bir düzenlemeye gerek olmadnn altn çizdi.

Ana Sayfaya Git