Kiliselerin restorasyonu sürüyor

PKK'lıların 4 yıl önceki saldırılarında zarar gören Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliseleri, cemaat vakıflarının ödeneğinin bulunmaması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca restore edilecek.

Haberler 21.02.2019 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde, PKKnn 4 yl önce gerçekletirilen saldrlarda zarar gören cemaat vakflarna ait iki kilise, devlet tarafndan restore edilecek.

Farkl din, kültür ve dile sahip insanlarn tarih boyunca bir arada, kardeçe yaad, ezan sesinin çan sesine kart Surda, teröristlerin saldrlarnda hasar gören ibadethanelerin onarlmas için balatlan çalmalar sürüyor.

Aralarnda Fatih Paa (Kurunlu) ve eyh Mutahhar Camileri ile Dört Ayakl Minare, mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne ait Ermeni Protestan Kilisesinin de yer ald çok sayda tarihi miras restore edildi.

Ayn bölgede yer alan Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliseleri, cemaat vakflarnda yeterli ödenein bulunmamas üzerine onarlamad. Cemaat vakflarnn yöneticilerinin talebi üzerine devreye giren çevre ve ehircilik Bakanl söz konusu kiliseleri restore etme karar ald.

Vakflar Genel Müdürlüü ile protokol imzalanrken, ihalesi yaplan restorasyon çalmasna gelecek ay balanacak.

Sur Kaymakam Abdullah çiftçi Sur ilçesinin tarih boyunca bar ve kardelie, dinler aras hogörüye ev sahipliini yaptn söyledi.

Terör örgütü PKKnn hiçbir inanç deerine sayg göstermeksizin gerçekletirdii saldrlaryla dini deerlere zarar verdiini, tahribat oluturduunu dile getiren çiftçi, Zarar gören Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliselerinin onarmna ksa sürede balanacak. dedi.

Bütün masraflar devlet tarafndan karlanacak ekilde çalmalar yaptklarn ifade eden çiftçi, Dier dinlere mensup deerleri de kendi deerimiz gibi gördük ve onlar da korumaya yönelik çalmalar yapyoruz. Onlar da bizim medeniyetimizin deerleri ve saygy hak ediyorlar. Devletimiz bütün yönleriyle bu kiliseleri de onaracak ve ibadete açacak. diye konutu.

- Ksa sürede restorasyona balayacaz

Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen de Surda teröristlerin saldrlarnda tahrip edilen eserlerin onarm için youn çalma yürüttükleri söyledi.

Tahrip edilen ibadethanelerden mülkiyeti kurumlarna ait Ermeni Protestan Kilisesinin restorasyonunu geçen yl tamamladklarn, Ermeni Katolik Kilisesinde ise çalmalarn devam ettiini aktaran Evsen, bu iki kilisedeki çalmalarn maliyetinin yaklak 10 milyon lira olduunu kaydetti.

Evsen, Ermeni Katolik Kilisesinin restorasyonun yl sonunda tamamlanacan dile getirerek, öyle konutu:

Mülkiyeti cemaat vakflarna ait olan Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliseleri de saldrlarda zarar görmütü. Cemaat vakflar restorasyon masraflarn karlayamaynca Vakflar Genel Müdürlüü ile çevre ve ehircilik Bakanl arasnda protokol imzaland. Finansman çevre ve ehircilik Bakanlnca karlanacak. Kiliselerin restorasyon ihalesi yapld, ksa sürede restorasyona balayacaz.

Orta Dounun en büyük Ermeni kilisesi

1376 ylnda ina edilen, 1. Dünya Sava srasnda Alman ordularnn karargah olan Diyarbakr Surp Gragos Ermeni Kilisesi daha sonra Sümerbankn pamuk deposu olarak kullanld. 1960 ylndan itibaren tekrar ibadete açlan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Orta Dounun en büyük Ermeni Kilisesi, 1980 ylndan sonra Ermenilerin çeitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi. 1990l yllarn sonlarnda tamamen harabeye dönen kilise onarld. Yklan kulesindeki 100 kiloluk soan bal çann ayns, 2012 ylnda Moskovada özel olarak yaptrlp Diyarbakra getirildi.

Mar Petyun Keldani Kilisesi ise 17. yüzylda yapld. Dou Süryanileri (Katolik Keldaniler) tarafndan kullanlan kilise, 8 Ocak 1681 tarihinden itibaren Amid Keldani Patriklii olarak hizmet verdi. Kilise kemerlerle bölünmü dört neften oluuyor.

Ana Sayfaya Git