Kim demiş kadınlar yapamaz!

Diyarbakır'da meslek lisesinin motorlu araçlar teknolojisi bölümünde eğitim gören kız öğrenciler tamirci olmaya hazırlanıyor.

Haberler 26.05.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Burhanettin Yldz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alannn Otomotiv Elektromekanikerlii dalnda eitim gören kz örenciler, merkez Kayapnar ilçesinde bulunan 3. Sanayi Sitesindeki bir oto tamir ve bakm servisinde staj yapyor.

Kadnlarca genelde tercih edilmeyen bu meslee talip olan kz örenciler, otomobillerde lastik ve balata sökme-takma, fren hidrolii ve ya kontrolü, amortisör ve helezon yaylar deiimi ile motor sökümü yapyor. Meslekte iddial olan örenciler, bu ii erkeklerden daha iyi yapacaklarna inanyor.

Örencilerden Lale Roza çokur, zor bir sektörde çaltklarn fakat zamanla alnca iin kolay gelmeye baladn söyledi.

Toplumda erkeklerin yapt ii kadnlarn yapamayaca yönünde bir algnn söz konusu olduunu dile getiren çokur, Biz bu algy ykmak için sanayideyiz, otomotiv sektöründeyiz, iin ortasndayz. Biz teknisyen, motor ustas ve mühendis olabiliriz. Sanayide çalabiliriz, erkeklerden hiçbir eksiimiz yok. dedi.

Kendilerini sanayide görenlerin ardn ifade eden çokur, öyle konutu:

Bir kadnn otomotiv sektöründe, sanayide olmas artyor. Bu algy deitirmek istiyoruz. Baz vatandalarn, Bir kadn nasl motordan anlar? eklinde ifadeleriyle karlatk. Bu ii yaparak en güzel cevab verdiimizi düünüyorum. Kadnlar her yerde çalabilirler. Makyajmz ve ojeli ellerimizle sanayide çalabiliriz. Kadnlar yapt ie çok detayc ve titiz yaklar. Biz bu ii erkeklerden daha iyi yapabiliriz. Erkekler sk dursun bu i kolunda biz de varz.

- Müteriler beni gördüü anda aryorlard

Örencilerden Delal Uruç da eitim gördüü bölümünden memnun olduunu söyledi.

Masa banda çalmak istemedii ve bir eylerle uramay sevdii için ilk tercihini bu bölümden yana kullandn belirten Uruç, ailesinin önceleri bu ii yapamayaca endiesi ile tercihine kar çktn ancak daha sonra destek verdiini anlatt.

Tercih ettii i kolunda genellikle erkeklerin çaltna dikkati çeken Uruç, Müteriler beni gördüü anda aryorlard. Bir bayann sanayi ortamnda çalmasna herkes arr. Bir kadna göre zor bir meslek. dedi.

Mekanik eitimi ald için çalrken hiç sknt yaamadn vurgulayan Uruç, iini severek yaptn aktard.

Uruç, her türlü aracn bakmn yapabildiine iaret ederek leride sanayide sadece kadnlarn çalaca bir i kurmay düünüyorum. dedi.

- Kadn tamirci bölgede yok

yeri sahibi Ali Sökmen, staj için gelen kz örencileri gördüünde bata ardn belirtti. Kadnn tamirci olmas bölgede artc. Kadn tamirci bölgede yok. diyen Sökmen, zamanla bu duruma allacan bildirdi.

Sökmen, ilk zamanlarda kz örencilerin bu meslei yapamayacaklarn düündüünü dile getirerek, Öreniyorlar, yapyorlar, yapamayacaklar bir ey yok. Uzmanlk olarak bir sknt yok. Güç gerektiren durumlarda biraz zayf kalyorlar. Onu da bir usta yarmyla yaparlar. Motor bakm yaparken erkeklere göre temizlik iini daha iyi yapyorlar. Yetitirdiimiz kadnlardan birkaçn ie alabiliriz. eklinde konutu.

Müterilerden Nesip Akman, oto sanayide kadn çalanlar gördüünde çok ardn, fakat çok titiz çaltklar için aracn gönül rahatlyla onlara teslim edebileceini ifade etti.

- çou örencinin çalaca yer hazr

Okul Müdürü Deniz In, okullarnda 6 meslek alannda eitim verdiklerini bu alanlardan birinin de motorlu araçlar teknolojisi olduunu söyledi.

Bu meslek alannn Diyarbakrda sadece okullarnda mevcut olduuna iaret eden In, bölümdeki son snf örencilerin sanayi ve baz otomobil servislerinde staj yaptn dile getirdi.

Bu alanda mezun olmaya hazrlanan yaklak 50 örenci bulunduunu, bunlardan 7sinin kz olduunu belirten In, Bakld zaman zor bir meslek fakat servisleri bir komplike alan olarak deerlendirdiimiz zaman servislerin oto yedek parça ksm, müteri karlama bölümlerinde rahatlkla i yapabilme imkanlar mevcut. Özellikle bu dönem mezun olacak örencilerimizin çounun çalaca yer u an hazr. deerlendirmesini yapt.

Diyarbakrda kadnlarn i gücüne katlm orannn düük olduunu vurgulayan In, kadnlarn çalmad meslek alanlarna örencileri yönlendirerek hem istihdama hem aile bütçelerine katk salamalarna yardmc olduklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git