Kimyasal parmak izi!

Maddelerdeki "kimyasal parmak izi"nden "uyuşturucu kazanı"nı dahi tespit ediyor.

Haberler 09.03.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Jandarma Genel Komutanl Kriminal Daire Bakanl, ülke genelinde ele geçirilen 500 gramn üzerindeki uyuturucu maddenin menesini belirleme çalmalarn yapmakla yetkili tek kurum olarak faaliyet gösteriyor.

Bakanlk, bu alandaki çalmalarn, Türkiye adna 1982den bu yana ilgili ulusal kurumlar ve Birlemi Milletler ile i birlii içinde yürütüyor.

Ele geçirilen uyuturucu maddelerden alnan numuneler, menesinin tayin edilmesi amacyla Bakanlk bünyesindeki Narkotik Madde nceleme Laboratuvarna getiriliyor.

Burada bilimsel yöntemlerle titiz ekilde analiz edilen narkotik maddelerin, karm orannn yan sra hangi kazanda üretildii dahi tespit edilebiliyor.

- Uyuturucunun kimyasal parmak izini tespit ediyorlar

Kriminal Daire Bakan Jandarma Kdemli Albay Mustafa Mercan, nceleme Laboratuvarnn çalmalar hakknda AA muhabirine bilgi verdi.

Uyuturucu Maddelerin Murakabesi Hakknda Kanun kapsamnda, Türkiyede 500 gramn üzerinde ele geçirilen bütün uyuturucularn mene tespit çalmalarnn, sadece Jandarma Kriminal Daire Bakanlnda yapldna dikkati çeken Mercan, unlar kaydetti:

Bu laboratuvarda profilleme de yapyoruz. Buna ksaca kimyasal parmak izi diyebiliriz. Bir kazanda üretilen bütün uyuturucular ayn kimyasal özellie sahiptir. Örnein, ayn kazanda kaynatlan uyuturucu madde, Van, Samsun ve stanbulda 3 paket olarak ele geçirildi. Bu paketlerdeki uyuturucularn ayn kimyasal parmak izine sahip olduunu ve ayn satc tarafndan satldn tespit edip rapor haline getirerek cumhuriyet savclklarna veriyoruz. Onlar da ilgili ilemleri balatyor.

Kdemli Albay Mercan, Geçen sene 500 gramn üzerinde uyuturucu yakalanan 1000 farkl olayla ilgili 5 bin civarnda numune geldi. Bunlarn analizini yaparak 78 rapor yazdk. 239 olayn birbiriyle balantl olduunu tespit ettik. Savclklarmz da daha sonra HTS kaytlar veya dier delillerin nda üphelileri belirleyerek gerekli ilemleri gerçekletirdi. ifadelerini kulland.

- Üreticiden kullancya tüm evreler analizle belirleniyor

Narkotik madde inceleme laboratuvarnda görev yapan Kimyasal nceleme Uzman Erdal Peçenek de Uyuturucu Mene Tayin çalmalar Tablosu hakknda AA muhabirine bilgi verdi.

Bir uyuturucu maddenin, üretici, kaçakç, datc, satc ve kullanc basamaklarndan geçtiini ifade eden Peçenek, Uyuturucu, üreticiden kaçakç yoluyla datcya, miktarn artrmak için katk maddeleri eklenen uyuturucu datcdan satcya, bu noktada katk maddeleri eklenen ya da eklenmeyen uyuturucu madde satcdan kullancya ular. Üreticinin ilk ürettii anda saflk deeri çok yüksektir ancak kullancya geldiinde bu saflk oran dümektedir. Biz uyuturucunun, üreticiden kullancya gelene kadar geçirdii evreleri eleyerek mene tayin çalmalar yapyoruz. diye konutu.

Mene tayin çalmalarnn basamaklarndan birinin profilleme olduunu anlatan Peçenek, Kimyasal parmak izi olarak tabir edilen bu çalmada, safszlk parametrelerine bakyoruz. Ayn kazanda piirilen uyuturucu madde, safszlk deeri deimeden kullancya gelebilmekte. Biz bu safszlk basamaklarn hesaplayarak hangi kazanda üretildiini tespit ediyoruz. dedi.

- LSD maddesine kar uyard

Peçenek, uyuturucu maddelerden liserjik asit dietilamidin (LSD) oluturduu tehdide de dikkati çekti.

LSDnin en etkili halüsinojenlerden biri olduunu ve hayal gördürme etkisinin bulunduunu ifade eden Peçenek, dövme ve etiket gibi ekillerde katlara emdirilerek kullanma sunulan bu maddeye kar dikkatli olmalar konusunda vatandalar uyard.

Peçenek, özellikle çocuklarn bu tür maddelerden uzak tutulmas gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git