Kırklar Dağı Rekreasyon

DİYARBAKIR'ın merkez Sur ilçesinde, türkülere konu olan Kırklar Dağı'ndaki lüks konutların yıkımına, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) destek verdi. Vakıf Başkanı Erhan Akalınlar, Kırklar Dağı binalardan temizlendikten sonra bir daha hiçbir yapıya izin verilmemesi ve bölgenin rekreasyon alanı olarak halkın hizmetine açılması gerektiğini söyledi.

Haberler 06.01.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda 7 yl önce yapmna balanan, daha sonra mahkeme karar ile inaat durdurulan 725 konuttan 80ninin ykm, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ekipleri tarafndan sürüyor. DTAV, yapt açklama ile ykma destek verdi. DTAV Bakan Erhan Akalnlar, Krklar Dann üzerinde farkl zamanlara ait inanç meknlarnn yer aldn ayrca türkülere konu olduunu söyledi. Kentin tarihi ve kültürel miras açsndan bu denli deerli olan bu meknn üzerinde çok katl binalarn yaplmasna kamuoyunun kar çktn belirten Akalnlar, öyle konutu:

Kentin tarihi ve kültürel miras açsndan bu denli deerli olan bu mekn çok katl binalar yaplmak üzere imara açld. Kent kamuoyu nezdinde youn ve yaygn bütün tartmalar ve kar çklara ramen Krklar Da üzerindeki yaplar, zaman zaman çeitli nedenlerle durdurulsa da hzla yükseldi. Geçtiimiz günlerde bir süredir kent gündemince konuulan konu aikr oldu. çok aklc bir kararla Krklar Da üzerindeki bu ucube yaplarn yklmasna karar verildii kamuoyu ile paylald. Hemen akabinde de Krklar Da üzerindeki yaplarn ykm balad. Bizler, DTAV olarak yaplamann balad tarihlerde nasl Krklar Dann üzerinin imara açlmasna kar durduysak, bugün de ykm kararnn doru olduunu ve ykma destek verdiimizi kamuoyuyla paylamak istiyoruz.

YIKIM BTTNDE HALKIN HZMETNE AçILSIN

Akalnlar, Krklar Da üzerindeki yaplarn ykmnn bir an önce bitirilmesi gerektiini belirterek, Ykm tamamlanp ortaln temizlenmesinden sonra, Krklar Da üzerinde asla, hiçbir ekilde yeni bir yaplamaya izin verilmemelidir. Krklar Dann üzeri kent halknn ortak kullanm amacna tahsis edilerek kentsel rekreasyon alan olarak ilan edilmelidir. Yeil kuak, yürüyü parkurlar, yüzme havuzlar, spor kompleksleri, piknik alanlar gibi kent halknn ortak ve ücretsiz kullanaca alanlara dönütürülmelidir dedi.

ONGÖZLÜ KÖPRÜNÜN ETRAFI DA TEMZLENSN

DTAV Bakan Erhan Akalnlar, kentin bir dier önemli tarihi meknnn da her gün binlerce kiinin ziyaret ettii tarihi Ongözlü Köprü olduuna dikkati çekerek, Ongözlü Köprünün etrafnda inaa edilen yaplara da engel olunmasn istedi. Akalanlar, Krklar Da nasl kentin ortak hafzasnda yer alm çok kymetli bir kültürel miras mekn ise Ongözlü Köprü de yapld en eski tarihlerden bu yana benzer bir kültürel deerdir. Ongözlü Köprünün silüetini bozan çevresindeki yaplardan da hzla vazgeçilmelidir. Ongözlü Köprünün iki yakasndaki kent halknn ortak mal olan alanlardaki igallere cesur bir kararla kar durularak engel olunmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git