Kış günlerinin şifa kaynağı "beyran"

Güneydoğu mutfağının en eski lezzetlerinden beyran çorbası, içindeki kuzu eti, sirkesi, baharatı ve bol sarımsağıyla kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Haberler 19.12.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepin birbirinden leziz yemeklerini stanbullularla 70 yldr buluturan Kökerolu, sofralardaki ifa kayna olarak da bilinen beyran çorbasn konuklarnn beenisine sunuyor

Güneydou mutfann en eski lezzetlerinden beyran çorbas, içindeki kuzu eti, sirkesi, baharat ve bol sarmsayla k aylarnda baklk sistemini salamlatrarak hastalklara ifa oluyor.

Kerameti, çok yüksek harl atete piirilmesinin yan sra içindeki kuzu eti, sirkesi, baharat ve bol sarmsanda olan, Gaziantep kahvaltlarnn vazgeçilmezi beyran, çen hasta olmaz. dedirten bir üne sahip.

Gaziantepin birbirinden leziz yemeklerini stanbullularla 70 yldr buluturan Kökerolu da sofralardaki ifa kayna olarak da bilinen beyran çorbasn, kentteki 6 ubesinde konuklarnn beenisine sunuyor.

Kökerolunun ikinci kuak yöneticilerinden Süleyman Kaya, Gaziantepin k kahvaltlarnn olmazsa olmazlarndan beyrann birçok özellii bulunduunu söyledi.

Beyrann, bakr sahanlarda tek tek hazrlandn, etinin yan sra pul biberinin de özel olarak seçildiini belirten Kaya, unlar anlatt:

Az yal kuzu kolu akamdan ksk atete piirilir. Et pitikten sonra kemiinden ayrlr. Pirinç bol suda niastasndan ayrlncaya kadar halanr. Beyrann eti kadar önemli olan bir unsuru da biberidir. çorbaya ac ve renk veren ifa kayna pul biber, yalnzca beyran için özel olarak ilk hasattan yaplr.

Her beyran, tek tek hazrlanr. lk önce et suyundan alnan bir miktar ya, biberin yanmamas için bakr sahana konur, ardndan üzerine biber eklenir. Daha sonra bol suda halanan pirinç, onun da üzerine kemiinden ayrlan kuzu eti ilave edilir. Dövülerek ezilen sarmsak da eklendikten sonra pul biberin renk vermesi beklenir. Pul biber renk verdikten sonra et suyu sahana yava yava eklenir. Beyran üç aamada tamamlanr. lave edilen et suyunun iyi kaynamas lazm. En son aamas ise karabiberdir. Erken konursa beyran siyahlatrr.

- Beyrann olmazsa olmaz bakr sahanlar

Kaya, beyrann olmazsa olmazlarndan birinin de bakr sahanlar olduunu vurgulad.

Bakr sahanda pien yemeklerin daha salkl olduunu belirten Kaya, öyle konutu:

Bakr sahanda pien yemekler ifadr. Beyran, baklk sistemini güçlendiren, insan gripten, nezleden, bitkinlikten koruyan bir çorbadr. Üzerine limon sklarak tüketildiinde tansiyonu dengeler. çine konulan her malzeme doaldr. nsan vücudunun baklk sisteminin zayflad k günlerinde ilaç gibi gelir. Beyrann en büyük özellii kemik suyudur. Kemik suyu da baklk sistemini güçlendirir.

Kaya, Gaziantepin yemek kültürünün çok eskiye dayandn söyledi.

Gaziantep mutfann, kentin pek Yolu üzerinde olmas, çok büyük göç almas ve ticari merkez olmasndan dolay 500 yllk bir gelenee sahip olduunu dile getiren Kaya, O yllarda Ortadounun neredeyse bakenti Gaziantep. Ticarette de kültürde de mutfakta da bakent. Dolaysyla beyran da 500 yllk bir mutfak geleneinin bir parçasdr. Gaziantep mutfanda gelitirilmitir. Gazianteplilerin ie gitmeden önce yedii bir çorbadr. Bunu yiyen o gün içinde hem verimli hem de dinç olur. Sabah kahvaltsnn ne kadar önemli olduunu ata, ecdat belirlemi. Sabahlar kuvvetli yiyeceksin demiler. dedi.

Kaya, ev hanmlarna da beyrann hazrlanmas konusunda önerilerde bulundu. Beyrann hazrlanmas kolay bir yemek olduunu ifade eden Kaya, öyle devam etti:

Beyran çok kolay hazrlanan bir yemek. Ev hanmlarmzn yapaca tek ey, kuzu etini akamdan ksk atete halamalar. Beyran çocuklara da büyük ifadr. Kültürümüzü yaatabilirsek hastalklarmz da azalr. Hanmlar evde ne kadar çok yemek yaparlarsa biz yabanc mutfa o kadar az evimize misafir ederiz. Kendi mutfamz ne kadar çok tercih edersek, o kadar salkl oluruz. Kuzu eti de en salkl et olduu için yemeklerimizde onu tüketiyoruz.

Kaya, Gaziantepte 70 yl önce kurulan bir firma olduklarn ve Bu tad stanbula götürelim. diyerek 35 yl önce yola çktklarn ifade ederek, Karaköyde 1985 ylnda ilk firmamz kurduk. Yllar içinde birçok ube açarak yaygnlatk. Gaziantepte yapld ekilde ve yöremizin ürünlerini kullanarak bu güzel mutfa yaatmaya çalyoruz. Bunda da baarl olduumuza inanyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git