Kışlaklarına ulaşabilmek!

Havaların soğumasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalardan koyun sürüleriyle dönmeye başlayan göçerler, yaklaşık 1,5 ay süren yolculuğun ardından hayvanlarıyla kışı geçirdikleri kışlaklara varıyor.

Haberler 07.11.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn dil ilçesinden ilkbahar aylarnda hayvanlarn alarak yola çkan göçerler, scak yaz aylarn yüksek ve serin yaylalarda geçirmek için Mua gidiyor. Havalarn soumaya balamasyla yeniden yola çkan göçerler, havann aydnlanmas ile zorlu yolculuklarna devam ederken, havann kararmasyla da geceyi güzergahlarnda kurduklar çadrlarda geçiriyor.

Göçerler, yaklak 1,5 ay süren yolculuun ardndan klaklara ulayor. Muun yaylalarndan rnakn dil ilçesine gitmek için yola çkan göçerler, 300 kilometrelik yolu koyun sürüleriyle yaya olarak ayor.

Mutan yola çkan ve 1 aydr devam eden yolculuk srasnda Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinden geçerek Gercü ilçesine bal Baova köyüne ulaan köylüler, burada kurduklar çadrlarda yaklak 15 gün daha sürecek olan zorlu yolculuklar için dinleniyor.

Teknolojiden de geri kalmayan göçerler telefonlarn da beraberlerindeki güne panellerinden elde ettikleri enerjiyle arj ediyor.

- Zorluklar kadar bu iin güzellikleri de var

Göçerlerden Nurettin Karde, AA muhabirine yapt açklamada, yaklak 5 bin hayvanlk sürüsü ile klak olarak kullandklar dil ilçesine doru yol aldklarn söyledi.

Muun yüksek yaylalarnda 4 ay kaldktan sonra yeniden yola koyulduklarn bildiren Karde, yol boyunca çeitli skntlar yaadklarn belirtti.

Karde, Kimi zaman yaknlarndan geçtiimiz köylerde yaayanlar bizi rahatsz ediyor. Ayrca, yamur, çamur, souk var. Yaammz sürdürmek için bu zorluklara göüs germek zorundayz. Zorluklar kadar bu iin güzellikleri de var. Dalar, ovalar geziyor, görüyoruz. Önce çoluk çocuumuzu gönderiyoruz ardndan da biz yola çkyoruz. dedi.

- Bahar aylarnda zevkli

Muhammed Elçiçek de zorlu yolculuun 15 gün sonra sona ereceini, bahar ayna kadar klaklarda kalacaklarn aktard.

Elçiçek, unlar kaydetti:

Göçeriz, hayvanclk bizim tek iimiz. Atalarmzdan, dedelerimizden devraldmz göçerlii ölene dek sürdüreceiz. Elbette zorluklar var ama bir o kadar da zevkli ve güzellikleri de var. Bizlere sabr göstermeyen baz sürücüler hayvanlarmz telef edebiliyor. Bir hayvanmz eksik olduu zaman onu bulmadan gözlerimize uyku girmiyor. Hakikaten zorluklar çok ama bahar aylarnda da bir o kadar güzellii var. Göçerlik bahar aylarnda çok zevkli geçiyor.

Sabahn ilk klar ile eyalarn hayvanlara yükleyip yola çktklarn belirten göçerlerden Meryem Elçiçek de erkeklerin hayvanlar ile ilgilendiini, kadnlarn da yemek ileriyle uratn anlatt.

Ana Sayfaya Git