"Kızlar İçin STEM Okulu Projesi"

Diyarbakır'da kızların fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında aktif rol almalarını hedefleyen proje kapsamında, 200 Türk ve Suriyeli öğrenciye sertifika verildi.

Haberler 27.02.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kzlarn fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarnda aktif rol almalarn hedefleyen Kzlar çin STEM Okulu Projesi kapsamnda eitim verilen Türk ve Suriyeli 200 örenciye sertifika verildi.

Diyarbakr Valilii ve Büyükehir Belediyesinin ev sahipliinde, UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eitlii htisas Komitesi ve stanbul Aydn Üniversitesi tarafndan gerçekletirilen 2 günlük atölye çalmasna katlan 100 Türk ve 100 Suriyeli kz örenciye sertifikalarnn verilmesi için tören düzenlendi.

Törende konuan Vali Hasan Basri Güzelolu, tarihinin her döneminde bilim ve irfan öreten Diyarbakrda bu etkinliin düzenlenmesinin önemine deinerek, çocuklar hayatta güçlü klmak istediklerini söyledi.

çocuklar çok seven bir Cumhurbakannn olduuna iaret eden Güzelolu, özellikle kadn ve kz çocuklarnn hayatta güçlü olmasn salamak amacyla birçok çalmann yapldn kaydetti.

Diyarbakrn, okuma yazma seferberliinde birinci olduunu anmsatan Güzelolu, öyle devam etti:

Bamllkla mücadelede ve bununla ilgili eser yarmasnda Türkiyedeki okullar arasnda Diyarbakr birinci oldu. Diyarbakr tarihi sorumluluunun, birikim ve dinamiinin salad ivme ile okul öncesi eitimde Türkiyede 15. srada. Mutlu ve güvenli çocuklarn, eitimin hem fiziksel hem teknik hem de sosyal alanlarnda, gelecein büyük Türkiyesine katk koyacak bireyler olmasn istiyoruz.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardmcs Aye Karda Ergezen de bilimin sadece somut çktlar itibaryla deil, zihinlerde yaratt deiim ve aydnlanmayla da ülkeler ve milletler için oldukça önemli olduunu ifade etti.

Ülkelerin bilimde ve teknolojide baarl ve öncü olmak için gayret sarf etmeleri gerektiini kaydeden Ergezen, bu noktada deerli bilim insanlarna büyük rol dütüünü aktard.

Ergezen, STEM sayesinde, kiilerin iletiim kurabilme becerilerinin yan sra bilgiye eriim ve deerlendirme yetenekleri ile eletirel düünce becerilerinin de gelitiini vurgulad.

Türkiyenin, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezli küresel ekonomide hak ettii yeri alabilmesi için bata bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarnda olmak üzere, yüksekörenim gören insan kaynan güçlendirmek zorunda olduunu dile getiren Ergezen, toplumlarn sürdürülebilir kalknmay salayabilmeleri için bilim ve teknoloji çann gereksinimi olan hzl deiim ve dönüüme ayn hzla ayak uydurmalar gerektiini belirtti.

Türkiyenin istihdam hedefleri düünüldüünde, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarnda eitimin gelitirilmesine yönelik stratejilerin ve politikalarn büyük önem kazandn ifade eden Ergezen, bu nedenle eitimin, hzla deien bilgi, teknoloji, üretim yöntemleri ile i hayatndaki gelimelere uyumlu olmasnn da oldukça önemli olduunu anlatt.

- Kz çocuklarnn okula kazandrlmas

Kz çocuklarnn, 21. yüzyln teknolojik becerilerine sahip olarak yetimesinin ve bireysel olarak güçlenmelerinin yan sra, ülke ekonomisine de daha fazla deer katmasn istediklerini belirten Ergezen, Son 16 ylda kzlarmzn eitimine çok büyük destekler verdik, vermeye de devam edeceiz. Son yllarda uyguladmz eitim politikalaryla kz çocuklarmzn okuldan ayrlma oranlarn düürdük. diye konutu.

Ergezen, son yllarda uyguladklar eitim politikalar ile kz çocuklarnn okuldan ayrlma oranlarn düürdüklerine dikkati çekerek, okullama oranlarnda, Haydi Kzlar Okula, Baba Beni Okula Gönder ve Kardelenler gibi projelerle önemli artlar saladklarn dile getirdi.

2002de kz çocuklarmzn ortaöretimde okullama oran yüzde 45ti. Bugün gururla ifade edebiliriz ki bugün bu oran yüzde 83e yükselttik. Bunu yüzde 100e çkartana kadar durmadan çalmaya devam edeceiz. ifadesini kullanan Ergezen, 2002de yüzde 13 olan yüksekörenimdeki genç kzlarn orann, 2017-2018 eitim öretim ylnda yüzde 47,3e yükselttiklerini aktard.

Ergezen, yüksek lisans yapan genç kzlarn orannn yüzde 39,3, doktora yapanlarn ise yüzde 42,5 olarak gerçekletiini belirterek, üniversitelerdeki akademik personel içinde kadn orannn yüzde 44,6 olduunu bildirdi.

- 4 milyon 648 bin kadn kursiyere eitim

Ülkede, genç kzlar ve kadnlar için örgün eitimin yannda bilgi, beceri, meslek kazandrma, bireysel ve toplumsal gelimeyi salamaya yönelik yaygn eitim imkanlarnn da oldukça fazla olduunu anlatan Ergezen, Milli Eitim Bakanlnn 2017-2018 verilerine göre, yaygn eitim kapsamnda açlan kurslarda eitim gören 9 milyon 87 bin kursiyerin 4 milyon 648 bininin kadn olduunu belirtti.

Bilgi ve iletiim teknolojileri alannda lisans eitimi gören genç kzlarmzn oran yüzde 21,7 ve mühendislik alannda da yüzde 28,7. Bilimin ve teknolojinin ülkeler için artk stratejik bir güç haline geldii bir dönemde kz çocuklarmzn mühendislik alanlarna yönlendirilmesi ve farkndalklarnn artrlmas çok önemli. diyen Ergezen, bu kapsamda özel sektörle i birliinde Türkiyenin Mühendis Kzlar Projesini yürüttüklerini anmsatt.

Bir ülkenin kalknabilmesinin ve gelimi ülkeler arasnda yerini alabilmesinin yolunun, kadnlarn ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesinden geçtiini kaydeden Ergezen, sözlerini öyle sürdürdü:

Kadnn güçlü olduu bir toplumda aile de toplum da güçlü olur. Suriyeli çocuklarmzn eitime entegrasyonlarnn salanmas ve okullama oranlarnn artrlmas ülke olarak öncelikli hedeflerimizden biri. Bu amaçla Suriyeli misafirlerimizin çocuklarna da kendi çocuklarmza tandmz imkanlar sunuyoruz. Bugünkü program da hiçbir ayrm yapmadan kz çocuklarn her alanda desteklediimizin açk bir göstergesidir.

- çok daha güzel iler olacak

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eitlii htisas Komitesi Bakan Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu da kz çocuklarn ayrmsz bir dünyada yaatmaya kararl olduklarn ve bu iin zihinlerde baladn söyledi.

Kz çocuklarnn kendilerine inanmas gerektiine dikkati çeken Uslu, böyle bir Türkiye ve Diyarbakr hayal ettiklerini belirtti.

Uslu, Bu ülke ve topraklar pek çok ac deneyimi, terör belasn, gencecik kz çocuklarnn terör örgütünün hain eline feda edildii günleri de yaad. Ama artk bunlar inallah yaamayacaz. Artk biliyoruz ki Diyarbakrda güzel iler oluyor. çok daha güzel iler olacak. Biz bunu birlikte baaracaz. Türkiye ve Diyarbakr kzlarna inanyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git