Kocam beni dövüyooor

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun araştırmasına göre pandemi başladıktan sonra “Zorla evlendiriliyorum” “Kardeşim beni dövüyor” ve “Kocam beni dövüyor” diye yapılan aramada artış yaşandı.

Haberler 08.03.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Haklar Dijital Veri Platformunun Kadnlar Haklarn Googleda Aryor, 2020 nternet Aramalar Raporunu yaymlad. Rapora göre 2020 yl içinde iddet gören 8 bine yakn kadnn hakkn örenmek ya da yardm istemek için Googlea girdiini tespit eden rapor, kadnlarn Kocam beni dövüyor, Sevgilim beni aalyor, Abim beni taciz ediyor, Kocam aileme gitmeme izin vermiyor diye arama yapt.

Raporda Türkiye dnda yaayan kadnlarn Türkçe yaptklar aramalar da yer ald. Türkçe konuan kadnlar en az 49 ülkede daha iddet gördüünü belirtilen raporda, bu ülkelerin ilk 5i öyle sraland: Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya. Raporda yurt dnda yaayan Türk kadnlarn zorla evlendirildikleri ilk 10 ülke ise öyle açkland. Fransa, Türkmenistan, Yunanistan, sveç, Avusturya, Ermenistan, ngiltere, Almanya, Kbrs ve Azerbaycan.

Türkçe konuan kadnlarn sklkla yaptklar aramalarda; Portekizde Kardeim beni dövüyor, Namibyada Kocam beni dövüyor, Moldovada Babam beni dövüyor ne yapmalym, Moolistanda Kardeim beni dövüyor, Yunanistanda Eim beni dövüyor, Nepalde Kocam beni dövüyor gibi ifadeler yer ald.

DDET PANDEMDE KATLANDI

Küresel pandemi sürecinde yaanan iddetin verilerinin de incelendii raporda, pandeminin Türkiyede en youn hissedildii Nisan 2020de, kadnlarn yaptklar beyanlarn Mart ayna oranla yaklak iki katna çktn gözlemleniyor. Aratrmaya göre bu aylarda, Zorla evlendiriliyorum aramas yüzde 228, Kardeim beni dövüyor aramas yüzde 295, Kocam beni dövüyor aramas yüzde 175 artm görüldü. Rapora göre; iddet gören kadnlarn yüzde 75i telefon üzerinden arama gerçekletirirken, geri kalanlarn da en çok, masaüstü bilgisayar ve tablet kullandklar görülüyor.

Platform iddet görün kadnlarn kendilerine de bavurduunu raporlarnda açklad ve bavuran kadnlar en çok 23:00 - 24:00 saatleri arasnda arama yaptn belirtti. Kadnla ren çok Abim beni dövüyor. Ne yapmalym?, Kocam beni dövüyor. Ne yapmalym? ve Erkek kardeim beni dövüyor. Ne yapmalym? yazarak, platformun sayfasnda dolat.

Ana Sayfaya Git