Kolonyada hileye dikkat; ele sürüldüğünde anlaşılabilir

Koronavirüsle birlikte insanların hayatında daha fazla yer alan kolonya, hileleri de beraberinde getirdi. Bileşeni etil alkol, su ve esans olan kolonyanın sahte olup olmadığının anlaşılabileceğini söyleyen Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Elinize sürdüğünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir gerginlik yaratmaz ama metil alkolden üretilmiş bir kolonyayı elinize sürerseniz elde gerginlik yaratır. Beyazlıklar oluşturur ve bunu hissedersiniz” dedi.

Haberler 01.12.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs tedbirlerinin banda maske, mesafe ve hijyen kurallar geliyor. Buna ek olarak vatandalar da çok fazla dezenfektan ve kolonya kullanyor. Pandemiyle birlikte kolonyaya artan talep ise merdiven alt kolonya üretiminin artmasna neden oldu. Koruyucu Salk Uzman Prof. Dr. Ouz Özyaral, kolonyadaki hilelerin dikkat edildiinde anlalabildiine dikkat çekerek, vatandalara uyarlarda bulundu.

Prof. Dr. Özyaral, Kolonya sürelim, koronavirüs gelmesin diye bir cümle yok. Kolonyann bize tek etkisi; yüzde 70-80 derece alkol fonksiyonundan ötürü, mikroorganizmalarn el üzerinde tutunmasn etkilemesidir. Yoksa koronavirüse kar direncimizi artrmak gibi bir görevi yoktur diye konutu.

MERDVEN ALTI KOLONYA NASIL ANLAACAK?

Bileeni etil alkol, su ve esans olan gerçek kolonyann, metil alkol katlarak merdiven altnda üretildiinin anlalabileceini söyleyen Prof. Dr. Özyaral, ipuçlarn u sözlerle anlatt:

Eer bu kolonya etil alkolle deil, metil alkol katlarak merdiven altnda üretildiyse bunu hissetmediiniz gibi bir solvent kokusu alrsnz. Kötü bir kokudur. Onu bastrmak için de esans artrrlar. Farkl kokularla bu kötü kokuyu bastrmaya çalrlar ve akkanl deiir. Kolonyann kendine has rengi ve akkanl vardr. Su oran nettir. Bunu satn alann alglayabilmesi çok zor. Yüzde 50 yüzde 50 oranna getirebiliyorlar. Normalde iyi ve kaliteli bir ürünün derecesiyle anlyoruz. Etil alkol olmad takdirde yaplan ürünlerin tamamnda sahte kavram yani merdiven alt durumu söz konusudur. Elinize sürdüünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir gerginlik yaratmaz ama metil alkolden üretilmi bir kolonyay elinize sürerseniz elde gerginlik yaratr. Beyazlklar oluturur ve bunu hissedersiniz.

MARKA DEERNE DKKAT EDLMEL

Alnan ürünün marka deerine ve etiketine baklmas gerektiini belirten Prof. Dr. Özyaral, Sradan gördüünüz bir ürünü kolonya olarak tanmlayp almamak gerekir. Bunun için de marketlerden, eczanelerden ve sürekli alveri yaptnz merkezlerden almalsnz. Aksi takdirde sokakta satlan ürünlerin nerde, nasl ve ne ekilde imal edildii belli olmayabiliyor. malat tarihi, nerede üretildii, ruhsatnn ne olduunun üzerinde olmas gerekiyor. Bunlar da sahte yapm olabilirler. En önemli ey bu yüzden koklamaktr. Kokladnzda hafiften genzinizin yandnz hissederseniz, ferahlk alrsanz etil alkolle yaplmtr. Metil alkolü burnunuza çektiinizde bir süre sonra tahri hissedersiniz diye konutu.

KUSMA VE BA DÖNMES YARATIYOR; ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR

nsanlarn kolonya gibi kozmetik ürünleri ne yazk ki içtiini de hatrlatan stanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardmcs ve Koruyucu Salk Uzman Prof. Dr. Ouz Özyaral, Metil alkol gda sektöründe yer almaz. Etil alkol gda sektöründe yer alr ama bu kolonya içilir demek deildir. Hiçbir kozmetik ürün gda olarak tüketilemez uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. Özyaral sahte kolonyann mide bulants ve kusma yarattna dikkat çekerek, Sahte kolonya mide bulants ve kusma, ba dönmesi yaratr. çünkü bir kimyasal kokluyorsunuz. Etil alkolün vücudu rahatlatc, zihni açc, baylma esnasnda ayltc gibi etkilerini kullanrsak, tbbi tarafyla deerlendirirsek metil alkolde bu özelliklerin hiçbirini göremeyiz. Tam tersi reaksiyonlar verir. Ar solunmasyla akcierlerde tkanma ve kalbin durmasna kadar giden reaksiyonlarla karlaabiliriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git