Konaklar köyünün sevimli misafirleri: "kara kaplumbağaları"

Tunceli'nin yaban hayatı varlığıyla öne çıkan Ovacık ilçesinde, sıcak ve kurak geçen mevsim şartları sebebiyle doğal ortamlarında beslenmekte zorluk çeken kara kaplumbağaları, yiyecek bulmak için yaşamlarını sürdürdükleri 15 haneli Konaklar köyüne ayrı bir renk katıyor

Haberler 09.09.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelinin Ovack ilçesinde, doada yiyecek bulmakta güçlük çeken kara kaplumbaalar, sebze ve meyve çeitlilii ile su kaynaklarnn bol olduu Konaklar köyünü mesken tuttu.

Munzur Vadisi Milli Park, Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kepr Yaylas, Katr Gölleri ve Harami Deresinin bulunduu 1500 rakml Ovack ilçesi, doal güzelliklerinin yan sra yaban hayat varlyla da dikkati çekiyor.

Bakir doasyla göz kamatran ilçede, boz ay, yaban keçisi, vaak, porsuk, sansar, kzl ahin, tilki, yaban domuzu, kara kaplumbaas ve gelincik gibi türlere doal ortamnda sklkla rastlanlyor.

Dalk ve ormanlk alanda yaamlarn sürdüren bu canllar, baz zamanlarda yiyecek bulamadklar için besin kaynaklarnn daha fazla olduu yerleim yerlerine kadar inerek karnlarn doyurmaya çalyor.

lçede kurak ve scak geçen mevsim artlarndan olumsuz etkilenen, bilimsel ad testudinidae olan kara kaplumbaalar da mee ormanlaryla kapl alanlarda yiyecek bulamadklar için 15 haneli Konaklar köyünde yaamlarn sürdürmeye balad.

lçeye 1 kilometre uzaklkta bulunan köyde skça görülen ve saylar her geçen gün artan kaplumbaalar, günün ilk klaryla geceyi geçirdikleri yuvalarndan dar çkp beslenmek için mahalle ve sokaklarda geziyor.

KAPLUMBAALARA KÖYLÜLERDEN EFKAT EL

Köydeki bahçelerde yetitirilen domates, fasulye, salatalk, karpuz, elma ve erik gibi ürünleri yiyerek karnlarn doyuran kaplumbaalar, kabuklarndaki çizgili desenler ve ar hareketleriyle köy sakinlerinin de yakndan ilgisini çekiyor.

Evlerinin baz noktalarna kaplumbaalar için su brakan köylüler, bu sayede hayvanlarn hem su ihtiyacn gideriyor hem de scaktan etkilenip telef olmalarn önlemeye çalyor.

Sevimli halleriyle köye ayr bir renk katan kaplumbaalarn, zaman zaman kedilerle karlamas da renkli görüntüler oluturuyor.

Köy sakinlerinden Ekin Can Boz, AA muhabirine, Ovackn yaban hayat zenginlii açsndan önemli bir yer olduunu söyledi.

Yaban hayvanlarnn beslenmek için sklkla yerleim yerlerine indiini belirten Boz, bölgede yaamlarn sürdüren yaban keçisi, boz ay, kzl ahin, su samuru, kurt ve tilki gibi canllarla skça karlatn dile getirdi.

KAPLUMBAALAR KEDLERN MASKOTU OLDU

lçede austos ve eylül aylar arasnda artan hava scaklnn yaban hayvanlarn olumsuz etkilediini ifade eden Boz, öyle konutu:

Yaadm Konaklar köyü, ilçe merkezine yaklak 1 kilometre uzaklkta yer alyor. Son zamanlarda köyde sklkla kara kaplumbaalarn görmeye baladk. Hayvanlar mevsime bal olarak doal ortamnda yiyecek bulmakta zorland için köyde yaamlarn sürdürüyor.

Köydeki kaplumbaa saysnn giderek arttna dikkati çeken Boz, Kedilerin kaplumbaalarla oyunlar oynadna da ahit oldum. Biz de kaplumbaalar sahipsiz brakmyoruz. Yeri geliyor besliyoruz ya da onlar için evimizin önüne bir kap su koyuyoruz. Her ne kadar kaplumbaalar bahçemizde yetien karpuz, fasulye, domates, erik ve elma gibi ürünlere zarar veriyor olsa da onlar da tabiatn bir parças ve yaama haklar var. dedi.

Ana Sayfaya Git