Konargöçer besicilerin kış aylarındaki adresi: Güneydoğu

Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvancılık merkezlerinden olan kentin farklı bölgelerinde kurdukları çadırlarda kış ve ilkbahar mevsimini geçiren göçer aileler, hayvancılığa destek oluyor.

Haberler 24.02.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde k mevsimi daha scak olduu için anlurfaya gelen göçer aileler, yetitirdikleri binlerce koyun ve keçiyle hayvanclk sektörüne katk salyor.

Dou Anadolu Bölgesindeki Erzurum, Bingöl, Elaz ve Mu yaylalarnda yaz mevsimini geçiren göçerler, k mevsimi dier illere göre daha lk olan anlurfay tercih ediyor.

Hayvancla uygun kentin farkl bölgelerinde kurduklar çadrlarda k ve ilkbahar mevsimini geçiren göçer aileler, internet, elektrik ve su gibi pek çok günümüz artlarndan yoksun ekilde yaam sürüyor. Enerji ihtiyaçlarn daha çok güneten, suyu uygun yerlerden tamayla karlayan göçerler, günün büyük bölümünü de ailenin ferdi diye nitelendirdikleri sürüleriyle geçiriyor.

Göçerler, yetitirdikleri hayvanlarla ülkedeki hayvanclk sektörüne önemli katk sunuyor.

DEDELERNN ZNDEN GDYOR

Elazdan sürüsüyle anlurfaya gelen göçerlerden Ali Dadelen, AA muhabirine, yln 6 ayn Erzurum veya Elaz yaylarnda, geri kalann da anlurfada geçirdiklerini söyledi.

Ata meslei hayvancl kendilerine geçim kayna olarak seçtiini belirten Dadelen, her yl Dou ve Güneydounun baz illerinden yüzlerce ailenin, binlerce hayvanyla anlurfaya gelip konakladn kaydetti.

Hayatlarn sürülerine adadklarn anlatan Dadelen, öyle konutu:

Yaz mevsiminde genellikle yüksek bölgeleri tercih ediyoruz. Orada havalar serin olduu için hayvanlar daha geliiyor ve scaktan etkilenmiyor. K mevsiminin yaklamasyla, sürülerimiz k daha scak geçirecek, diye anlurfaya geliyoruz. Dedelerim de bu meslei yapyordu. Ailece uzun yllardan beri besicilik yapyoruz. Ailemle yaklak 50 yldr bu bölgeye geliyoruz. Hilvan, Viranehir gibi, meralar fazla bölgelere gidiyoruz. Burada k daha yumuak geçiyor ve hayvanlarmz olumsuz hava koullarndan etkilenmiyor. Bu yl kar, bölgede iyi yad. Meralarn baharda iyi olacann göstergesi. u anda istediimiz gibi deil fakat yalarla birlikte daha iyi olacak inallah. Burada yüzlerce kuzumuz douyor. Onlar burada büyütüyoruz.

Günün büyük bölümünü hayvanlaryla geçirdiini aktaran Dadelen, Güne domadan sürülerimizin içinde oluyoruz. Gün domadan hayvanlar otlatmaya kaldryoruz, ölen suya götürüyoruz. Gün içerisinde kuzular 2 sefer anneleriyle buluturuyoruz. Akama doru da çadrlarmza getiriyoruz. Gece yars tekrar kalkyoruz. Hayvanlarmz yemliyoruz. Baharn gelmesiyle yemlemeyi brakp bütün gün meralarda olacaz nallah. Bu yüzden iimiz daha da zorlaacak. Bir an önce meraya çkarp hayvanlarn gelimesi için çabalayacaz. Meralarda ot durumuna göre süt verimi de artar. diye konutu

HAYVANLARIMIZA çOCUKLARIMIZ GB BAKIYORUZ

40 yandaki göçer Sultan Dadelen ise yllardan beri ailesiyle birlikte göçerlik yaptn ve yaantsnn çok zor olduunu belirtti.

Sürüleri de ailenin birer ferdi olarak gördüklerini dile getiren Sultan Dadelen, unlar kaydetti:

çok zahmetli bir hayat sürdürüyoruz. 4 çocuum var, hem onlara hizmet ediyorum hem de sürüye hizmet ediyorum. Bütün günümüz hayvanlarla geçiyor. Hayvanlara iyi bakmazsan gelir az oluyor. Onlara çocuklarmz gibi bakyoruz çünkü onlar da evin birer ferdi. Eim Ali ile 20 yldr evliyiz. Eim en büyük destekçim. O da hem hayvanlara bakyor hem de ev ilerinde bana yardmc oluyor. çou zaman sobay dolduruyor, kahvalty hazrlyor. Birbirimize yardmc oluyoruz.

HER YIL YÜZLERCE KUZU YETTRYORUZ

Erzurumdan gelen göçer 35 yandaki Melih Dalgç da yaklak 4 ay önce 4 arkadayla Erzurumdan sürüsünü Hilvan ilçesine getirdiini söyledi.

Bu yl bereketli bir yl beklediklerini belirten Dalgç, öyle devam etti:

Yaptmz meslek çok zor ve zahmetli. Bir kuzuyu bir koyunu yetitirmek, bebekten fark yok. Bu meslei yapmamzn tek sebebi hayvanlarmza duyduumuz sevgidir. Birkaç yldr hayvancln geliri çok dütü. u anda konakladmz yerde kuzularla yaklak 4 bin küçükba hayvan var. Burada her yl yüzlerce kuzu yetitiriyoruz. Onlar baharda bu meralarda büyütüyoruz. Allah devletimizden raz olsun, desteini veriyor. Tüccarlarn arpa fiyatlarn yükseltmesini engelledi. Devletimizden talebimiz masraflar biraz daha düürmesi.

Ana Sayfaya Git