Konik kubbeli evleri sığınmacılara yuva oldu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'nın Harran ilçesine sığınan Suriyeliler, farklı mimari yapılarıyla dikkati çeken, sahiplerinin kullanmadığı 250 yıllık konik kubbeli evlerde kalıyor.

Haberler 12.11.2016 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeye snan Suriyelilerin arland kentlerin banda gelen anlurfada, çok sayda misafir Babakanlk Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnca oluturulan çadr ve konteyner kentlerde barnyor. 500 bin Suriyelinin bulunduu ilde snmaclardan bir ksm da çeitli ilçelerde kiraladklar evlerde yaamay tercih ediyor.

Harran ilçesindeki snmaclardan bazlar da sahipleri tarafndan kullanlmayan külah biçimindeki, kare veya kareye yakn bir altyap üzerine bindirme tekniinde örülerek oluturulan tarihi konik kubbeli evleri onararak burada kalyor.

Ailesiyle iki yl önce Türkiyeye gelen Cemal Süleyman (46), AA muhabirine yapt açklamada, hayatta kalmak adna evlerini terk ederek Türkiyeye sndklarn söyledi. Bir süre baka yerlerde kaldklarn, daha sonra Harrana geldiklerini anlatan Süleyman, sahibi tarafndan kullanlmayan konik kubbeli bir evi onarp yerletiklerini ifade etti.

Konik kubbeli evleri snmaclara yuva oldu

Süleyman, Harrana altklarn ve mutlu olduklarn aktararak, u deerlendirmede bulundu:

Halepe bal Münbiçte önceden mutlu bir hayatmz vard. Sonra çatmalar balad. Savatan, ölümden, açlktan kaçtk, yaamak için buraya geldik. Yaklak 2 yldr anlurfadayz. Önce baka kentlerde kaldk. Sonrasnda burada i bulup geldik. Harranda çok sayda bu ekilde ev var ve kullanlmyor. Biz de bu evleri onarp yerletik. Yazn hava scak olmasna ramen, evin içi baya serindi, kn da muhtemelen scak olur. Bu anlamda rahatz. Allaha ükür bir skntmz yok, ailemle burada kalyoruz.

Kafiye Sumur da ei, çocuklar, gelini ve torunlaryla uzun süredir Harranda olduklarn dile getirerek, konik kubbeli evlere altklarn söyledi. Sumur, kira ödemedikleri için rahat olduklarn ifade etti.

Suriyede çok skntlar çektiklerini ve bu nedenle Türkiyeye sndklarn ifade eden Sumur, Evlerimiz ykld, yaknlarmz öldü, ne yapabilirdik ki? Biz de kaçarak, canmz kurtardk. Bir yla akn süredir bu evde kalyoruz. Buras biz gelmeden önce kötü durumdayd. Svasn yaptk, içine oturduk ve yaamaya baladk. Eim, çocuklarm, gelinim ve torunlarmla buradayz. Oda says çok olduundan sknt yaamyoruz. Eim yal çalamyor, olumun kazandklar ve hayrseverlerin yardmlaryla hayatmz sürdürüyoruz. diye konutu.

Geçen k da burada geçirdiklerini belirten Sumur, evlerin yapsndan dolay odalarda souk havada bile üümediklerini aktard.

Ahmed Dahil de 1,5 yl önce Tel Abyaddan buraya geldiklerini ve konik kubbeli evlerde yaamaya baladklarn anlatarak, kira sorunu olmad için bu evlerde yaamay tercih ettiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git