Konik kubbeli Harran evleri ilgi çekiyor

Tarihi Harran ilçesindeki yaklaşık 250 yıllık konik kubbeli evler, mimari yapısı ve özellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Haberler 06.05.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk slam üniversitesi kalntlar ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami ile özellikle bu yl adeta ziyaretçi aknna urayan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki anlurfann Harran ilçesiyle özdeleen, kare veya kareye yakn bir altyap üzerine bindirme tekniinde örülerek oluturulan konik kubbeli evler, yöreye gelen ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdii yerlerin banda geliyor.

Her kümbetin bir oday simgeledii konik evlerdeki kubbe says, hane halknn maddi durumunu da göz önüne seriyor.

Gül ya, saman, pimi toprak ve yumurta ak

Harcnda gül ya, saman, pimi toprak ve yumurta ak kullanlan, mimari yaps ve malzemeleri sayesinde de yazlar serin, klar scak tutma özelliine sahip evler, aadan yukarya doru gittikçe daralyor. Yükseklii içeriden 5 metreye varan ve 30-40 tula dizisiyle örülerek ina edilen evler, içeriden ve dardan balçkla svanmas sayesinde varlklarn bugüne kadar sürdürüyor.

Yklmamas için çeitli dönemlerde svalar yenilenen evler, ikili, üçlü, dörtlü, beli ve altl gruplar halinde bulunuyor. çeriden kemerlerle birbirlerine balanarak, geni mekanlar elde edilen evlerde kubbelerin üzerinin açk braklmasyla da aydnlatma ve içerideki dumann darya çkmas salanyor.

Arkeolojik ve kentsel sit alan olarak ilan edilen Harranda 250 yllk bir geçmii bulunan bu evler, zamanla yöre halk tarafndan tercih edilmeyince koruma altna alnd. çok sayda konik kubbeli evin bulunduu bölgede baz evler restorasyonu yaplarak turizme kazandrld.

Turizme kazandrlan evleri ziyaret eden turistler ise burada yöresel kyafetler giyerek, fotoraf çektirmenin hazzn yayor. Bölgeye gelen fotoraf tutkunlar ise burada farkl kareler yakalamak için gayret sarf ediyor.

Ana Sayfaya Git