Konik kubbeli Harran evlerini biblolara sığdırdılar

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Türk ve Suriyeli kadınlar tarafından tarihi konik kubbeli Harran evlerinin seramikten biblosu üretilmeye başlandı.

Haberler 10.04.2017 - 07:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harran Kaymakaml bünyesinde, 16-45 yalarndaki dezavantajl kadnlar veya okula devam edemeyen gençler için hizmet veren aile destek merkezinde, Türk ve Suriyeli kadnlara yaklak bir yldr seramik kursu veriliyor.

Yaklak 100 kadnn eitim gördüü merkezde daha önce farkl eserler üreten kadnlar, imdilerde ilçeyle özdeleen konik kubbeli Harran evlerinin biblosunu yapmaya balad.

Asrlardr ayakta kalmay baaran külah biçimindeki, kare veya kareye yakn bir altyap üzerine bindirme tekniinde örülerek oluturulan tarihi konik kubbeli evlerin yaklak 20 santimlik biblolarn yapan kadnlar, ince el içilikleriyle güzel eserler ortaya koyuyor.

Harran Belediyesi tarafndan talep edilen yaklak 2 bin bibloyu bir an önce üretmek isteyen kadnlar, youn mesai harcyor.

- yi yoldayz

Harran Kaymakam Temel Ayca, turizm potansiyeli yüksek Harranda geleneksel el sanatlarna yönelik önemli çalmalar yaptklarn söyledi.

lçeyi tantan hediyelik eyalar üretmeye çaltklarn belirten Ayca, özellikle son dönemde seramikten tarihi konik kubbeli evleri yapmaya baladklarn dile getirdi.

Temel Ayca, üretime ilçe kadnlarnn yan sra Suriyeli snmac kadnlarn da destek verdiine dikkati çekti.

Kadnlarn siparileri yetitirmekte zorlandn anlatan Kaymakam Ayca, Dardan bu tür ürünlerin Harrana girmesini istemiyoruz. Harranda satlan ürünler Harranda üretilmi olsun istiyoruz. Kaymakamlmz ve kurumlarmz ilçeye özgü hediyeler vereceklerse buralardan almalarn salyoruz. Buna yönelik çalmalarmz devam ediyor, iyi yoldayz. Sipariler gelmeye balad, hatta siparileri yetitirmekte de zorlanyoruz. diye konutu.

- Günde 20 biblo

Kursiyerlerden Suriyeli Hatice Ehmedi, yaklak 5 yldr Harran konteyner kentte 6 kiilik ailesiyle barndn söyledi.

Konteyner kentte yaplan duyuru üzerine 6 ay önce seramik kursuna katldn anlatan Ehmedi, kursta kendini çok mutlu hissettiini dile getirdi.

Hatice Ehmedi, Seramii örenmek için buraya geldim. Burada aile ortam var, güzel vakit geçiriyoruz. Tarihi bu ekilde seramie dökmek beni çok mutlu ediyor. dedi.

Kursiyerlerden Aye Halat ise 2 yl akn süredir seramik eitimi aldn belirtti.

Konik kubbeli evleri arkada ortamnda yapmann keyifli olduunu anlatan Halat, imdi Harran kümbet evlerini yapyorum. Harran tantmaya çalyoruz böyle. Bu seramikleri yaparken en çok dikkat ettiim ey zeminin, duvarlarnn eik olmamas. Günde 15 ile 20 tane arasnda yapyoruz. Daha önce de farkl eserleri yapyorduk. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git