Kontrolsüz yapılaşma!

Deprem bölgesinde inceleme yapan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu raporunu açıkladı. Raporda, “Kontrolsüz yapılaşma sonucunda binaların göçtüğü tespit edilmiştir” denildi.

Haberler 28.01.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu (KK), Elazn Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüündeki depremin ardnda bölgede yapt incelemelerin sonucunu naat Mühendisleri Odas (MO) Diyarbakr ubesinde yaplan basn toplantsyla kamuoyuna duyurdu. TMMOB Diyarbakr KK Sekreteri Doan Hatun, Diyarbakrn çüngü ilçesi, Elaz merkez ve ilçeleri Maden, Sivricede yaplan çalmalar kriz masasna ilettiklerini, acil alnmas gereken önlemlerin olduunu belirtti. MO Diyarbakr ubesi yöneticisi Sevdet Acar da deprem bölgesinde hazrlanan ve acil alnmas gereken önlemlerin yer ald raporu paylat.

580 KMLK FAY HATTI

Acar, Merkez üssü Elaz- Sivrice olan ve 6.8 büyüklüünde, yaklak 8.06 kilometre derinliinde yaanan depremin, AFAD Bakanlnn verilerine göre ilk belirlemelerde 39 kiinin yaamn yitirdii, bin 607 kiinin yaraland, u an itibari ile ise 2 kiinin enkaz altnda olduu, ciddi can ve mal kayplarna neden olan bir depremi yaadklarn kaydetti.

Jeoloji mühendislerinin verilerine göre, depremin meydana geldii Dou Anadolu Fay Zonu (DAFZ), Bingöl-Karlovadan balayan ve 580 kilometre boyunca Antakyaya doru uzanan 4 ile 25 kilometre genilikteki aktif bir deformasyon kua olduunu belirten Acar, En az iki milyon yldan bu yana hareket ettii bilinen sol yanal atml fayn bugüne kadar toplam 15 kmlik yanal öteleme yapm olduu, yani fayn yllk kayma hznn 7.9 mm/yl olduu tespit edilmitir dedi.

YAPISAL KUSURLAR FAZLA

25 Ocak günü TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu koordinasyonunda, naat Mühendisleri Odas tarafndan oluturulan teknik heyet tarafndan depremden etkilenen bölgelerde inceleme yapldn belirten Acar, tespit edilen hususlar öyle sralad:

Elaz Maden ilçe merkezinde yaplan incelemede deprem kaynakl ar hasarl yap olmad, baz yaplarda yapsal olmayan hafif hasarlar olduu tespit edilmitir.

* Elaz Maden ilçesine bal gezin beldesinde 6 katl binann tümden göçtüü yerinde görülmütür. Enkaz bölgesinde yaplan incelemede yaplarn, yeterince mühendislik hizmeti almad, yapsal kusurlarn fazla olduu, betonun tamamen gevrekleip tüm mukavemetini kaybettii bu nedenlerden dolay binada tümden göçme olutuu tespit edilmitir. Bina çevresinde bulunan çok katl yaplarda yaplan incelemelerde oluacak artç sarsntlarda risk oluturaca düünülen yaplar kriz masasndaki yetkililere bildirilmitir.

* Depremin merkez üssü olan Elaz Sivrice ilçesinde yaplan incelemelerde tümden göçen yap tespit edilmezken, ar hasarl birçok yap olduu tespit edilmitir. Özellikle yeni yaplan baz kamu binalarn ve merkez caminin büyük oranda hasar gördüü tespit edilmitir. Heyetimiz tarafndan kriz masasndaki kaymakamla ve belediye bakanlna alnmas gereken tedbirlerle ilgili gerekli bilgi verilmitir. htiyaç olmas halinde kurumumuzca hasar tespiti yaplabilecei kendilerine bildirilmitir.

KONTROLSÜZ YAPILAMA

* Elaz ehir merkezinde yaplan incelemelerde Mustafapaa Mahallesinde ayn sokakta bitiik nizam olarak ina edilen, 3 bina ve yine bitiik nizam olarak ina edilen 1 bina, Sürsür Mahallesinde 1 bina olmak üzere toplam 5 binann tümden göçtüü yerinde tespit edilmitir. Ancak AFAD ekiplerince arama ve kurtarma çalmalar devam ettiinden dolay bina enkaz üzerinde detayl inceleme yaplmamtr. Yaplan gözlemsel incelemeye göre yaplarn, yeterince mühendislik hizmeti almad, bitiik nizam olmalarna ramen yeterince dilatasyon mesafesinin olmad, betonun tümden gevrekleip mukavemetini kaybettii, yeterince donat kullanlmad, kontrolsüz yaplama sonucunda binalarn göçtüü tespit edilmitir. Ayrc arama kurtarma çalmalarnn yapld bölgede yeterli güvenlik önlemi alnmad, youn bir gaz kokusunun olduu tespit edilmi olup acil önlem alnmas için Valilik özel kalemine bilgi verilmitir.

* Diyarbakr Ergani, çermik ve çüngü ilçelerinde ve köylerinde yaplan incelemede tümden göçen yap olmad ancak bata kamu binalar ve camiler olmak üzere birçok yapda hasar olutuu tespit edilmitir. Ayrca baz krsal bölgelere youn kar yandan dolay ulam salanamamtr. Köy muhtarlarndan alnan bilgilere göre bu bölgelerde tarmsal ve hayvanclk için kullanlan yaplarn hasar gördüü bilgisi alnmtr.

çALIMALARA DEVAM

TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu olarak bölgede teknik çalmalarna devam edeceklerini söyleyen Acar, Deprem sonras hasar tespiti eitimi verdiimiz inaat mühendislerimizle birlikte, ihtiyaç dhilinde yetkili kurumlarla ortak çalmalarda yer almaya hazr olduumuzu belirtmek isteriz diye belirtti.

Ana Sayfaya Git