Koronavirüs ikinci dalga olacak mı? Gözler Eylül ayına çevrildi

İkinci koronavirüs dalgası olacak mı? Koronavirüs dünya da Aralık ayından beri ülkemizde ise Mart ayından beri yaşamı felç etmiş bulunmaktadır. Son evrelerini yaşadığımız koronavirüsün ikinci dalgasının eylül ayında tekrar ortaya çıkacağı korkusu yaşanmakta iken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gün gün koronavirüs önlemlerinden bahsetmekte.

Haberler 03.06.2020 - 23:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kinci koronavirüs dalgas olacak m? Koronavirüs dünya da Aralk ayndan beri ülkemizde ise Mart ayndan beri yaam felç etmi bulunmaktadr. Son evrelerini yaadmz koronavirüsün ikinci dalgasnn eylül aynda tekrar ortaya çkaca korkusu yaanmakta iken, Salk Bakan Fahrettin Koca gün gün koronavirüs önlemlerinden bahsetmekte.

Peki ikinci dalga olacak m? Uzmanlar koronavirüs ikici dalgas için sk tedbirler ve önlemlerden bahsetmekte.

Koronavirüs konusunda sk bir çalma ile devlet ve vatandala elele bugünlerimizi atlatmamzda önemli pay olan Salk Bakan Fahrettin Koca; ikinci dalga ile alakal açklamalarda bulundu. Fahrettin Koca yapt açklama da ikinci dalgay beklemediklerini açklad.

Son 24 saatte 867 kiiye Covid-19 tans konuldu, 24 kii hayatn kaybetti, toplam vaka says 166 bin 422, can kayb 4 bin 609 oldu. 931 kiinin daha iyilemesiyle Covid-19 tedavisi tamamlananlarn says 130 bin 852 oldu. Bakan Koca, 65 ya ve üzerindekilerin daha fazla sokaa çkmasna yönelik bir düzenleme üzerinde çalldn bildirdi. Bakan Koca, hafta sonu sokaa çkma kstlamasyla ilgili genel karar alnmadn, Covid-19 vakalarna göre il baznda uygulanabileceini ifade etti.

Toplam youn bakmdaki hasta says 612, solunum cihazna bal hasta says 261, iyileen hasta says da 130 bin 852 oldu.

Fahrettin Koca, ayrca Twitter hesabndan son verilere ilikin u deerlendirmede bulundu:

Bir ay önce bugün 1424 olan youn bakm hasta saymz yüzde 57 orannda, 766 olan entübe hasta saymz yüzde 66, günlük vaka saymzsa yüzde 48 orannda azald. 52 bini akn testin sonucuna göre, bugün yeni vaka saymz 867. Tedbirlerle bu düüü daha da hzlandralm.

PLANLI EKLDE NORMAL ARTLARA DÖNMEK

Salk Bakan Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye ilikin, Normal artlara dönmediimizi, planl bir ekilde normal artlara dönmeye çaltmz unutmamalyz. dedi.

Koca, Bilkent Yerlekesinde video konferansla gerçekleen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantsnn ardndan basn mensuplarna açklamalarda bulundu, sorular yantlad.

Geride braklan günlere kyasla endielerin azaldn dile getiren Koca, salgnn üstesinden gelineceine duyulan inancn artmas nedeniyle gösterilen dayanma için teekkür etti. Ramazan ay ve ardndan açllar Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan yaplan baz büyük salk yatrmlarnn son hazrlklar sebebiyle kamuoyunun karsna daha az çktn ifade eden Koca, öyle konutu:

Bu süre zarfnda Bakanlmzn, Bilim Kurulumuzun, hekimlerimizin salgn konusundaki mesajlarn, uyarlarn size birçok kanaldan ulatrmaya çaltm. Geldiimiz noktada, baarmz konusunda toplum olarak güçlü bir inanca sahibiz. Bu inanç, günbegün, effaflk içinde paylatmz gelimelerden, günlük vaka tablomuzdaki istikrarl iyilemeden, hayat düzenimizde arzu edilen yöndeki deimeden kaynaklanyor.

Tedbir art, tehdit devam etmektedir

1 Haziran itibaryla yeni bir sürece girildiini aktaran Bakan Koca, bu sürece normalleme süreci denildiini, dünyada devam eden salgn artlarndan en az etkilenecek Türkiyede nihai sonuca ulalacak yeni bir hayat için planl admlarla ilerlediklerini söyledi. Bakan Koca, 6 Maysta yapt konumada salgnla mücadelede birinci dönemin tamamlandn, ikinci döneme girildiini ve bu dönemdeki baarnn da baz koullara bal olduu açklamalarn hatrlatarak, Tedbirsiz davranmak, tehdidin ortadan kalktn varsaymaktr. Tedbir arttr, çünkü tehdit devam etmektedir. dedi. 1 Haziran gününden balayan normalleme sürecinde, Türkiye için bata salk alan olmak üzere çok geni bir alan içeren ve çok büyük önem arz eden bir süreç olduunun altn çizen Koca, u deerlendirmelerde bulundu:

Konunun önemini u ekilde izah etmek mümkündür. Dünya çapndaki bu salgn, ölüm kalm endiesiyle insanlarn evlerine kapanmasna yol açmakla kalmad. Üretime, ticarete, ekonomiye, eitime, turizme, kültür hayatna ar darbeler vurdu. Bu sebeple, dünyann u anki refah düzeyi 6 ay öncesinden çok geriye dümütür. Ülkemizse, bu süreci çok az hasarla yaayan nadir ülkeler arasnda olmakla birlikte artlardan elbette etkilenmitir. Salgnla mücadelede tedbirlere uymann, normalleme sürecini muntazam bir ekilde sürdürmenin önemi, salmzn yan sra bu bakmdan da büyüktür.

Tedbirlere uymak ülkenin refahn artrmaktr

Bakan Koca, tedbirlere uymann artk sadece sal güvenceye almak, salgnn önünü kesmek anlamna gelmekle kalmadna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Tedbirlere uymak, ayn zamanda ülkemizin refahn artrmakla sorumlu kurumlarn, insanlarn önünü açmak anlamna geliyor. Tedbirlere uymak, salmz güvenceye almak yannda, yavalayan üretimin hzlanmasna destek anlamna geliyor. Eitim artlarnn normallemesine imkan anlamna geliyor. Yeni takvim baladnda, örencilerimiz için tümüyle güvenli artlar hazrlam olmalyz.

Snrl saatlerde sokaa çkabilen büyüklerin, gençlerin ve çocuklara kar sorumluluklar olduunu dile getiren Koca, Bu grup nüfusumuzun yaklak 30 milyonluk ksmn oluturuyor. Özellikle yallarmzn kstsz ekilde sokaa çkabilecekleri artlar, uyacamz tedbirlerle bizler salayacaz. ifadelerini kulland.

Planl bir ekilde normal artlara dönmeye çaltmz unutmayalm

Salgnla mücadelede devletin imkanlarn seferber ettiini vurgulayan Koca, salk altyaps hastaneler, yatak kapasitesi, yetimi hekimler ve bilim insanlaryla, yönetim dirayetiyle dünyada bir örnei görülmemi bir baarnn elde edildiine deindi.

Tedbirlere uyarken, sorumluluk alanmz öncekinden çok daha büyüktür. Tedbirlere uyum, kendimize, devletimize ve milletimize kar bir ödevdir. diyen Koca, salgnn en çetin günlerinde gösterilen baarnn günlük vaka saysnn 1000 civarna dütüü, hastaln yaylma hznn kesildii günlerde göstermenin zor olmadna iaret etti.

Bakan Koca, bugünlerin de kendine özgü zorluklar bulunduuna iaret ederek, konumasna öyle devam etti:

Bugünlerin kendine özgü zorluklar u üç zorluktur. Birinci zorluk, salgnn sona erdii inancdr. Mücadelemizde karlaacamz ikinci zorluk, tedavide elde ettiimiz baarya güvenerek hastaln ciddiyetinin unutulmasdr. Bize zorluk çkaracak üçüncü husus, risk grubunda olanlarn tedbirleri gevetmesidir. Bu üç zorluk bugünlerin snavdr. Bu snavda baarl olmalyz. Normal artlara dönmediimizi ancak planl bir ekilde normal artlara dönmeye çaltmz unutmamalyz.

Fahrettin Koca, u bilgileri verdi:

Belli ya gruplar hariç, sokaa çkma kstlamasnn artk kaldrld 1 Hazirandan itibaren tedbirlere uyulmazsa, hastaln daha fazla yaylma imkanna kavuaca açktr. Salgna kar koruyucu kalkanmz, bizi neredeyse dokunulmaz klacak tedbirimiz bellidir. Evden çktmzda maskemizi mutlaka takacaz, karlatmz veya bir arada olduumuz insanlarla aramza 1,5 metre mesafe koyacaz. Ve el temizliine normalde olduundan daha fazla önem vereceiz. Maske, yüzde 100 olmasa da uyum gösterilen bir tedbirdir. Bu tedbiri ihmal eden veya maskesini kuralna uygun ekilde takmayan vatandalarmzdan ricam, konunun ciddiyetini hatrlamalardr.

Salgn sebebiyle bugüne kadar 4 bin 585 hastann yaamn yitirdiini hatrlatan Koca, Hiçbirimiz tedbirlerde daha baarl olunsayd vefat saymz yine deimezdi diyemeyiz. Bundan sonras için öyle düünmek zorundayz, tedbirler sadece ahsmzla ilgili deildir. Tedbirler her gün karnza çkan vaka tablosundaki sonuçlarla yakndan ilgilidir. ifadelerini kulland.

Maske ve 1,5 metre mesafe kurallarnn her ikisine birlikte uyulmas gerektiini, bu tedbirlerden birinin tek bana koruyucu olmayacana dikkati çeken Koca, sözlerini öyle sürdürdü:

Maske, sosyal mesafenin ihlali için gerekçe olmamaldr. Maske kullanm daha yaygnken mesafe kuralna yeterli uyulmadn, baz durumlarda ise bu kural uygulamann zor olduunu biliyoruz. Mesafe kuralna uymanz kolaylatracak düzenlemeler Bilim Kurulumuzun hazrlad rehberler esas alnarak ilgili bakanlklarmzca yaplmtr. 1,5 metre mesafe kuralna uymanz zorlatran sosyal ortamlar için yetkili kurumlara bildirimde bulunmanz özellikle istirham ediyorum. Normalleme sürecinin hayat tarzna bildiiniz gibi kontrollü sosyal hayat ad verildi. Kontrollü sosyal hayatn gerei srarla vurguladmz maske, sosyal mesafe ve kiisel açdan da temizlie çok daha fazla dikkattir. Süreçte özlediimiz olaan hayata yaklamamz bu tedbirlerin tavizsiz ekilde uygulanmasna baldr.

Normalleme süreci eski alkanlklara dönü deil

Pek çok i yerinin faaliyetlerine yeniden baladn vurgulayan Koca, i yerlerinde gerekli tedbirlere uyulmasn istedi.

Fahrettin Koca, restoranlarda 2-3 kiinin bir arada oturmamasn, dolmu ve otobüslerde bo koltuk kuralna riayet edilmesini, toplu tama araçlarna maskesiz binilmemesini ve pazar yerlerinde kurallara uyulmasn talep etti.

Hatrdan çkarmamalyz normalleme süreci eski alkanlklarmza dönü deildir. Tedbirlere uymazsak baa dönebiliriz. uyarsn yineleyen Koca, uras açktr, tedbirleri tek banza uygulamanz yeterli olmayacaktr. Maske ve mesafe kuraln ihlal edenlere, sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davrann. Bu hakknz kullann. Toplum salna sayg gösteren i yerlerini, toplum salna sayg göstermeyenlerden ayrn. Tepkinizi verin, takdirinizi gösterin. diye konutu.

Bugüne kadar toplum olarak büyük bir feraset gösterildiini aktaran Koca, sözlerini öyle sürdürdü:

Mevcut artlarda sizlerin salgn ve tedbirler konusundaki ferasetinizi de dayanak göstererek diyebiliriz ki ikinci dalga beklemiyoruz. Bunda kontrollü sosyal hayat uygulamaya geçirmenizin rolü büyüktür. Bakanlmz, salk ordumuz adna yürekten teekkür ediyorum. imdi tedbirlere daha srarla uymalyz. Tedbirlere uymadmz takdirde hayatn normallemeye balayan her alan risk alan haline gelecektir. Bu dönemde salgnn seyri daha çok hastal belirsiz ekilde tayanlar üzerinden gerçekleecektir. Demek ki hastalk yaylm açsndan daha gizli bir imkana sahiptir. Belirti göstermeyen birinden, bir bakasna geçen hastalk bulat kiide ciddi sonuçlara yol açabilecektir.

AVMlerde 3 saatten fazla kalmayn

Kontrollü sosyal hayat dönemi için Bilim Kurulu ve Salk Bakanlnca hazrlanan rehberlerden bahseden Koca, bu rehberlerin ana balnn salgn yönetimi ve çalma rehberi olduunu, söz konusu rehberde farkl sektörlerdeki i yerlerinden spor ve aktivite alanlarna ve AVMlere kadar tüm mekanlarda çalan ve müterilerin salgna kar uymas gereken düzenin ortaya konulduunu bildirdi.

Gündeme sk gelmesi sebebiyle AVM örneini veren Koca, öyle devam etti:

Rehberimiz u uygulamay talep ediyor, AVM girilerinde kalabalk olumas önlenmeli, mesafe kuralnn ihlaline yol açmayacak bir düzenleme yaplmaldr. Bilim Kurulumuz AVM girilerinde ate ölçümü yaplmasn, atei yüksek veya hasta görünümlü kiilerin içeri alnmamasn tavsiye etmektedir. Tüm i yerleri ve kapal ortamlara girite bu tedbirin uygulanmas gerekli bulunmaktadr. AVM ve dier alveri yerlerinin ayn anda bulundurabilecei çalan ve müteri says belirlenmitir. verenlerin ve yönetimlerin bu saynn almamas amacyla tedbir almas gereklidir. AVM ve benzeri kapal alanlarda maske ile birlikte mesafe kuralna uyulmaldr. Asansörlerin ancak üçte bir kapasite ile kullanmna izin verilmelidir. AVM gibi kalabalk ortamlara gittiinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayn.

Salk Bakan Koca, Baka birkaç konudan da örnek vermek istiyorum, giyim maazalarnda ürünler sk temasa maruz kalr. Böyle bir alveri sonrasnda ellerinizi ykamal, her nerede olursa olsun bakalarnn da temas etme ihtimali olan ürünlere veya yüzeylere dokunmusanz elinizi yüzünüze dedirmemelisiniz. uyarsnda bulundu.

Pazar yerlerinin de hastalk bulama ihtimali açsndan riskli alanlar olduuna deinen Koca, hastaln ilk günlerinden itibaren pazar yerlerinde uyulmas zorunlu kurallar getirildiini hatrlatt.

Normalleme sürecinin salk hizmetleri açsndan önemli sonuçlar dourduunu aktaran Bakan Koca, Hastanelerimiz artk olaan hizmetlerine geçmeye balyor. Polikliniklerimiz her zamanki hastalklar ve hastalarla daha çok ilgilenecek, ertelenmi tedaviler için randevu verecekler. Hastanelerimiz ve salk çalanlarmz için de gerekli rehberi yaynladr. Kurallara muntazam ekilde uyulacaktr. eklinde konutu.

Bu sava kazanacamza inancmz tamdr

Evimizin dndaki hayatmzn ad kontrollü sosyal hayattr. diyen Koca, konumasn öyle sürdürdü:

Uyulmas gereken tedbirler zor deil, özünde çok kolaydr. Her zamanki el temizliine daha fazla önem, maske ve 1,5 metre mesafe. Tedbirlerin kolayln riske ve hastaln meakkatine bakarak söylüyoruz. Normalleme sürecinde bize klavuzluk edecek gerçek udur, son vakann tespit ve tedavisine kadar risk devam edecektir. Son vakay en ksa zamanda görmek, tedbirlere uymakla mümkündür. Bu sava kazanacamza inancmz tamdr. Zaferimizin büyüklüü ne kadar erken olacana baldr. Kara görülmütür ama deniz durulmu deildir. Yakalanmaktan kaçnacamz olas dalgalar var.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda yer alan verilere dikkati çeken Koca, bugün 52 bin 305 test saysyla son 3 haftada en yüksek orana ulatklarn bildirdi.

Youn bakm ve entübe hasta saylarnn son 3 haftadan bu yana her gün giderek dütüüne iaret eden Koca, Test saysnn bugün artna bal olarak özellikle biz sadece semptomu olan hastalara deil, OSB ve benzeri birçok bölgede, filyasyon taramalarn giderek artrdmz için vaka says da test says ile doru orantl olarak düne göre artm görünüyor. deerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Koca, dün Rus mevkida ile yapt görümenin detaylarna ilikin bir soru üzerine Koca, A konusunda bir çarya biz TUSEB olarak da çkmtk. Bu anlamda Türkiyede, ülkemizde u an toplam ilaç ve a anlamnda 22 üniversite ve merkezin çalmas var. Hayvan deneyi aamasna gelen u an 4 merkezimiz ve üniversitemiz var. ifadesini kulland.

Rusya Salk Bakan ile görümelerinde a konusunda özellikle hayvan çalmalarnn sonlarna doru gelindiini belirttiini aktaran Koca, klinik çalmalarn bir baka ülkede daha yaplmas gerektiini anlatt.

Bu nedenle Rusya ile hem onlarn hem de Türkiyenin gelitirdii alarla ilgili karlkl klinik çalmalarn yaplabileceini karara baladklarn anlatan Koca, bilim insanlarnn, Rusyadaki bilim insanlar ile geçen hafta bir araya gelip, telekonferans yöntemiyle görütükleri bilgisini verdi.

Yarn bu görümenin ikincisinin yaplacan vurgulayan Koca, öyle devam etti:

Bundan sonra bu görümeler daha youn bir ekilde yaplm olacak. laç konusundaki çalmalar da Favipiravir ile ilgili kendilerinin Rusyada sentez safhasna geldiklerini ifade ettiler, üretim safhasna gelinliini ama hastalarda kullanmnn daha bir hafta önce baland ifade edildi. Bildiiniz gibi biz Favipiraviri daha hastalarmz gördüümüz ilk günlerde balamtk. Bundan fayda gördüümüzü, hangi dozda ve hangi hasta grubuna kullandmz özellikle paylatk. çünkü çinde ve Avrupada birçok ülkede daha çok entübe olan youn bakm hastalar, ciddi vakalara kullanldn biliyoruz ve halen öyle olduunu ama biz o dönemde çok fayda görmediimizi, pnömoninin gelitii youn bakm öncesi safhada faydasn daha çok gördüümüzü özellikle ifade ettik.

Bundan sonraki i birliimiz de devam etmi olacak. Bugün bilim kurulunda Favipiravir daha erken dönemde balamak üzere de rehberde bir deiiklik yaplm oldu. Yani erken dönemde sonuçlarn iyi gördüümüz için daha erken dönemde de balanabilirliini bugün rehbere ilenmek üzere karara balam olduk.

Sokaa çkma kstlamas

Bakan Koca, 65 ya üstü ve 18 ya alt için sokaa çkma kstlamasnn devam edip etmeyecei ve bu hafta sonu sokaa çkma kstlamas olup olmayacana ilikin Bilim Kurulunun görüünün sorulmas üzerine sokaa çkma kstlamasnn en son 15 ilde gerçekletiini hatrlatt.

Fahrettin Koca, Önümüzdeki dönemde sokaa çkma ile ilgili hafta sonu ile ilgili u an genel bir düünce yok ama illerde vakalarn dalmnda bir deiiklik olursa o durumda gerektiinde illerde bu anlamda her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulunun genelde böyle bir önerisi oldu. u an bütün Türkiyede veya en son uyguland ekli ile illerde uygulanmaz eklinde bir önerisi olmad, gerektiinde iller baznda vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte en çok fedakarlk gösterenlerin 65 ya üstü büyükler ile gençler olduunu dile getiren Koca, sözlerini öyle sürdürdü:

Sokaa çkma noktasnda kstl olan en son Sayn Cumhurbakanmzn da açklad ekliyle büyüklerimizin haftada bir gün, gençlerimizin de haftada iki gün sokaa çkma saatleri de belirtildii ekilde uygulanyor. Bilim Kurulunda bu gündeme geldi. Özellikle daha çok büyüklerimizin hareket kstll ve benzeri sorunlar nedeniyle bunun artrlmasnn doru olaca eklinde bir yaklam var. Düzenleme önümüzdeki hafta muhtemelen gündeme gelmi olur, daha net bir karar. Bilim Kurulunun önerisi Bakanlar Kurulunda gündeme gelmi olur. O durumda zaten açklanm olur. Yani bir düzenleme yaplmas gündeme gelmi oldu, gelecek hafta bu netlemi olur.

Koca, büyüklerin ve gençlerin bu kstllna, bu fedakarlna son vermenin tedbirlere uyulmasyla doru orantl olduunu yineledi.

Zorunlu olmadkça hastanelere müracaat edilmemeli

Bakan Koca, bir gazetecinin Türkiyede yeni normal hayata geçile birlikte hastanelerde younluk yaanmas bekleniyor mu, nasl önlemler alnacak? eklindeki sorusu üzerine özellikle bu dönemde acil olmayan vakalarn ertelendiini anmsatt.

Acil olan vakalarn tedavilerinin hiçbir zaman braklmadna iaret eden Koca, unlar kaydetti:

Bu süreçte yine benzer ekilde zorunlu olmadkça hastanelere, salk kurulularmza müracaat edilmemesini özellikle ifade etmek istiyorum. çünkü hastane ortamlarnn bu anlamda riskli olduunu hepimiz biliyoruz. Burada özellikle randevu sistemi ile polikliniklerin devreye girmesini esas kldk. Yani öncelikle MHRS üzerinden randevu alarak gidilmesini ve orada bir kalabalk oluturmadan, poliklinik düzeninin salanmasn esas aldk. Ben özellikle daha önce bildiiniz gibi acil oranmz yüzde 30lardayd, bu oran bu süreçte bu kadar olmadn bize gösterdi. Yani gerekli olduu zaman mutlaka salk kurulularna müracaat edelim ama bu müracaat randevu yani MHRS üzerinden yapalm, gerekli olmayan müracaatlar veya gerekli olamayan bir durum söz konusu ise de zorunlu olmadkça salk kurulularna gitmeyelim. çünkü ihtiyac olan, müdahale yaplmas gereken hastamza daha iyi zaman ayrp, bu anlamda kurallara da tedbirlere de uyarak bulamay en aza indirgeyen bir sistemle bu dönemi götürelim istiyoruz.

Bu konuda hangi kurallara uyulmas gerektiinin de yaymlandn aktaran Fahrettin Koca, hastaneleri yakndan takip edeceklerini vurgulayarak, Vatandamz da bu anlamda tedbirlere uyum konusunda kararl davranrsa son derece memnun oluruz ve baarl bir sonuç alrz. ifadelerini kulland.

Koca, ehirleraras otobüslerdeki yüzde 50 doluluk orannn kalkmadn vurgulayarak öyle konutu:

ki koltuk yan yana ise bir koltuk yine bo kalacak, tekli koltua ise oturulabilecek. Dolaysyla yine ehirler aras ulamda iki koltuk yan yana dolu olmayacak ama ehir içinde koltuk saysndan fazla kii alnmayacak. Bu kuraln uygulanamad zorunlu olan durumlarda, valiliklere, l Hfzsshha Kurullarna yetkiler verildi. O da zorunlu olmadkça iaretlemek kaydyla izin verilmi oldu. Dolaysyla bu anlamda duraklar, otobüs, minibüsler veya ehirleraras ulam da dahil olmak üzere vatandamzn, var olan kurallar, saylar dnda zorlamamas gerekiyor, mesafe kuraln ihlal etmememiz, birbirimizi uyarmamz gerekiyor.

Vaka saymzn azalmas tedavi yaklamlarndan olan bu ilaca balyd

Bir basn mensubunun, birçok ülkenin kalp krizi riski yüzünden Kovid-19 tedavisinde kullanlan stma ilacn kullanmaktan vazgeçtiini aktararak Türkiyede bu ilacn kullanlmaya devam edilip edilmeyeceini sormas üzerine Koca, dünyada bu ilacn 20 yla yakn bir süredir tanndn, daha önce stmada, 10-15 yldan beri de romatizmal hastalk grubunda kullanlan bu ilacn yan etkilerinin bilindiini anlatt. Söz konusu yaynla ilgili çeitli deerlendirmelerde bulunan Koca, unlar söyledi:

Bu yayn baz ülkelerden bilim insanlarnn bir araya gelerek oluturduu bir yayn deildir. Bu yayn, Amerikada bir irket tarafndan veriler toplanarak yapld. Yani bu verileri bir irket toplad, bilim insanlar deil ve bu verileri yayn haline getiren de mehur, bildiimiz üniversitenin kalp nakli yapan hekimleri tarafndan yayn haline getirildi yani enfeksiyonla ilikisi olmayan. Hangi ülkeden, hangi hastaneden verilerin alnd bilinmeyen bir yayndan bahsediyoruz. Biz ise Türkiye olarak dünyadan farkl olarak bu ilac farkl ve erken kullandk. Birçok ülke çin, Amerika, Avrupa dahil olmak üzere, daha çok bu ilac ciddi vakalarnda yani geç vakalarnda, youn bakm döneminde olan hastalarnda kullandlar ngiltere dahil olmak üzere. Biz ise o dönemde bu ilacn faydasnn olmadn, bu ilacn çok erken dönemde balanmasnn gerekliliini ve erken dönemde özellikle faydasnn olacan düünerek baladk ve Bilim Kurulu böyle karar verdi. Bunun da faydasn gördük. Her geçen gün vakan saymzn azalmas, pnömoni orannn dümesi, arlkl burada uyguladmz tedavi yaklamlarndan bir tanesi olan bu ilaca balyd. Sadece bu ilaç deil, bu ilaç da bunlardan bir tanesiydi.

Türkiyede hastanelerden toplanan 1811 veride bu ilaçla ilgili kalc bir sorunun olmadnn görüldüünü anlatan Koca, Dier hastanelerimizdeki vakalar da analiz ediyoruz. Önümüzdeki günler daha net söylemi oluruz. Bu anlamda ölüm vakalarnn bahsedildii oranda asl olmadn ve daha emniyetli ve güvenilir olduunu, erken dönemde farkl olarak uyguladmz ve sonuç aldmz söylemek istiyorum. u anda da kullanmaya devam ediyoruz. Bilim Kurulu da bu anlamda bir deiiklik yapmad. diye konutu.

Mart aynda vakalarn yüzde 23e yakn yatrdmz hastalard

Koca, u anda da vaka saysnn mart aynn sonundaki gibi 1000li rakamlarda olduu, o dönemle bu dönem arasndaki ne gibi farklar bulunduuna ilikin soruyu öyle yantlad:

u açdan ciddi bir fark var, mart aynda vakalarn yüzde 23e yakn yatrdmz hastalard. imdi ise vaka bana yatrdmz hasta oran yüzde 2,31. Yani o dönem olan vaka saysnda hastane yükü daha youndu ve daha çok servise, youn bakma ve entübasyona giden bir hasta younluumuz vard. Neredeyse dörtte 1i bu ekildeydi ama imdi yüzde 2lere kadar dümü oldu.

Koca, erken tehis ve tedavinin kendilerini baarl kldn vurgulayarak son dönemde vefat says, entübe ve youn bakmlardaki hasta saysnn dümeye devam ettiine dikkati çekti.

Son dönemde tedbirlere uyulmasnn son derece önemli olduuna iaret eden Koca, unlar kaydetti:

Biz hastaneler, salk kurulular olarak ne yapmamz gerektiini çok iyi biliyoruz. Doluluk oranlarmz son derece aa dütü ve giderek youn bakmdaki hasta saymz azalm oluyor. Bundan sonraki süreçte, bu ikinci dönemde yani kontrollü sosyal hayat dediimiz bu dönemde maske, 1,5 metre mesafe ve el hijyenine önem vererek bu dönemi baaryla tamamlamak zorundayz. Deilse baa dönme durumu söz konusu olabilir. Bunun için bu kadar emek verip, bu kadar baar elde ettiimiz bir noktada bu yeni dönemi, kontrollü sosyal hayat dönemini belli bir dönem için bir yaam ekli haline getirmemiz gerekiyor. Bunu da baaracamza inanyorum.

Tedavilerde kök hücre ve plazma tedavilerinde baar salanp salanlmadna ilikin soru üzerine Bakan Koca, kök hücreyle ilgili, uyguladklar epey vaka olduunu, sonuçlarn yaknda yaymlayacaklarn, ancak kök hücre tedavisinin devam ettirilmesinin gerekmediini düündüklerini vurgulad.

Plazma tedavisinden fayda gördüklerinin altn çizen Koca, öyle devam etti:

Önümüzdeki dönemde, plazmadan daha youn antikor vermek üzere immunoglobulin sentezi gelitiriyoruz. Zannediyorum 1-1,5 aylk zaman diliminde antikorun youn olduu erken dönemde immunoglobulin verilmesinin imkan domu olacak. Yani kalp yetmezlii ve benzeri sorunlar olan volume nedeniyle verilmeyecek plazmay biz daha younluklu antikor anlamnda immunoglobulin vererek önümüzdeki dönemde hzla ekillendirmek istiyoruz. Yeni bir dalgalanma olur veya bu anlamda vaka söz konusu olursa, 1-1,5 ay sonra pasif a dediimiz immunoglobulini koronayla ilgili sentezlemi olacaz, onu daha yaygn kullanmay hedefliyoruz, faydasn biliyoruz ama kök hücre uygulamasnn faydasnn olmadn söyleyebiliriz.

Kongrelerle ilgili normalleme admlarnn Koronavirüs Bilim Kurulunun gündeminde olup olmadna ilikin soruya da Bakan Koca, Kongrelerle ilgili durum bugün Bilim Kurulunun gündemine geldi. Özellikle 15 Hazirana kadar vakalarn seyrini görmemiz ve bu anlamda karar vermemiz ama erken dönemde online kongrelerin özendirilmesi gerektii eklinde bir karar verildi. 15 Hazirandan sonraki dönemde de vakalarn seyrine göre tekrar gündem yaplacak. yantn verdi.

Bugün açklanan vaka saylarnn hangi gün alnan örneklere ait olduu ve filyasyon çalmalarnn ne ekilde devam ettiine ilikin soruya Koca, Filyasyon çalmalar kesintisiz devam ediyor. Sahada 6 bine yakn ekip, çalmalar sürdürüyor. Filyasyonu bu dönemde asla gevetmekten yana deiliz. cevabn verdi.

3 bine yakn ilave personel alm söz konusu olacak

Vakalarn ortalama görülme süresine ilikin bilgi veren Koca, Biz 6 veya 7 gün sonra bula görebiliyoruz. Dolaysyla bugün tespit ettiimiz vakalar ortalama olarak 2 ila 14 gün aras olduu için ortalamas 5,6 gün. Bir hafta öncesinin tablosu gibi, bula gibi deerlendirilebilir. ifadelerini kulland.

Salk sendikalarnn istihdamn artrlmas ve ayn ii yapanlar için eit ie eit ücret taleplerinin sorulmas üzerine Bakan Koca, Pandemi döneminde 32 bin kii almtk. Yeni açlan stanbuldaki hastanelerimiz için 3 bine yakn ilave personel alm söz konusu olacak. diye konutu.

Fahrettin Koca, gelecek dönemde açln yapmay düündüklerini hastaneler olduunu hatrlatarak, stanbul ve Konyada olduu gibi bu hastanelerin de saysna ve ihtiyaca göre almlarn yl içinde yaplacana deindi.

Koronavirüsün salk çalanlar için meslek hastal saylmasna yönelik bir çalma yaptklarn ifade eden Koca, bu konuda Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakannn daha yetkili olduunu, bu konuda bir netlik olduunda açklama yapacaklarn ancak u an kesin bir ey söylemenin doru olmayacan dile getirdi.

Snavlarla ilgili soruya Bakan Koca, Bilim Kurulunun uyulmas gereken kurallar belirlediini bunu da ilgili birimlere gönderdiklerini anmsatt.

Özellikle gençlerimiz için snava maskeli gitmelerini ama srasna oturduunda eer mesafe kural da salandysa maskenin çkarlmasn, Bilim Kurulu uygun görmü oldu. diyen Koca, Dolaysyla bu anlamda uyulmas gereken bütün kurallar hem ÖSYMye hem YÖKe hem de ilgili kurululara Bilim Kurulu göndermi oldu. deerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde mültecilerin Meriç Nehrinden botlarla kar tarafa geçtiklerini bu balamda Suriyeli snmaclarn hareketlilii hakknda bir çalma olup olmadnn sorulmas üzerine Koca, u deerlendirmede bulundu:

Bir hareketlilik olduunu bilmiyorum. Özellikle Suriyeli snmaclarmzda olaanüstü bir Kovid orann olmadn biliyoruz. Bu dönemde 4 milyona yakn mültecinin olduu Türkiyede bunun kontrol altna alnm olmas son derece önemli.

Ana Sayfaya Git