Koruma altındaki çocuklara yaşam boyu destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2016'da, reşit olarak yurttan ayrılma aşamasına gelen fakat kuruluştan ayrılmaları durumunda mağduriyet yaşayacağı saptanan koruma altındaki 639 gence sahip çıkıldı.

Haberler 09.01.2017 - 08:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca 2016da, reit olarak yurttan ayrlma aamasna gelen fakat kurulutan ayrlmalar durumunda maduriyet yaayaca saptanan koruma altndaki 639 gence sahip çkld. Bu durumdaki gençler, meslek sahibi oluncaya veya eitimlerini tamamlayncaya kadar hem kurumlarda kalabiliyor hem de devlet tarafndan destekleniyor.

Anne babasnn vefat etmesi veya bakacak kimsesinin olmamas gibi nedenlerle devlet korumas altna alnan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlna bal kurululara yerletirilen binlerce çocua, hayata güçlü bir ekilde adm atabilmeleri için istihdamdan kurulu bakmlarnda kalma sürelerinin uzatlmasna ve yaam boyu takip edilmelerine yönelik pek çok destek salanyor.

Koruma altndaki çocuklara yaam boyu destek

Uygulamada, kurulularda kalan gençlerin reit olmalarnn ardndan en fazla 1 yl içerisinde istihdamlar salanarak, haklarndaki koruma karar kaldrlyor. Atamas yaplan gençlerin ie yerleme süreçleri ve ie yerletikten sonraki toplumsal uyumlar da Bakanlkça takip ediliyor.

Eitim, salk gibi nedenlerle kurulu bakmndan ayrlmas uygun olmayan, kurulutan ayrlmas durumunda maduriyet yaayaca saptanan gençler için de kuruluta kalma süreleri uzatlyor.

Reit olmalarna bir yl kala yaplan deerlendirmelerle kurulutan ayrlmamasna karar verilen gençler, ortaöretimine devam ediyorsa 20 yana kadar, yüksekörenime devam ediyorsa da 25 yana kadar koruma kararlar uzatlarak devletin salad imkanlardan faydalanyor.

Reit olup eitimine devam etmeyen ve koruma karar kaldrlmasna karn gidecek hiçbir yeri olmayan gençler, Bakanla bal kurulularda meslek sahibi oluncaya kadar misafir olarak kalabiliyor.

Bu kapsamda 2016da 639 genç için koruma karar uzatlarak ya da misafir oluru ile destek sürdürüldü. Gençlerin kurumlarda kalmasna yönelik bu destein yan sra kurululardan ayrldktan sonra ekonomik güçlük çektii deerlendirilen gençlere de Sosyal ve Ekonomik Destek hizmeti kapsamnda maddi yardm salanyor.

- Asla yalnz ya da sahipsiz brakmyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, devlet korumas altndaki çocuklara salanan desteklere yönelik AA muhabirine yapt deerlendirmede, kurumlarda kalan çocuk ve gençleri ailelerinin üyesi olarak gördüklerini vurgulad.

Bakanla bal kurulularda kalan gençlere önemli destekler salandn aktaran Kaya, Ailemizin bir üyesi olan bu gençlerimize hayatlarnn her aamasnda destek oluyoruz. Barnmalar, eitimleri, psikolojik durumlar, i bulmalar dahil bütün meselelerini yakndan takip ediyoruz. htiyaçlar olduu sürece kurumlarmzda kalyorlar, ayrldklarnda da onlarla ilikimiz çeitli ekillerde devam ediyor. Onlar bizim bu ülkenin geleceine dair umudumuzu temsil ediyorlar. Onlar asla yalnz ya da sahipsiz brakmyoruz. Baarlarn, hayatta ilerleyilerini görmek bizim için büyük bir mutluluk. dedi.

- 3 bin 220 genç kamuda istihdam edilecek

Devlet korumas altna alnan çocuklarn hayata güçlü bir ekilde adm atabilmeleri için bakmlarnn yan sra eitim, spor gibi alanlarda kendilerini gelitirmelerine yönelik destekler de veriliyor.

Reit olmadan önce en az 2 yl koruma altnda kalan ve Bakanla ait kurulularda bakm altndayken reit olan gençlere de kamuda istihdam hakk tannyor.

Bakanln verilerine göre, istihdam hakk kapsamnda 2014te bin 784, 2015te ise bin 629 koruma altndaki genç ie yerletirilirken, bu yl içerisinde de Devlet Personel Bakanlnca yaplacak atamayla 3 bin 220 genç daha kamuda istihdam hakk kazanacak.

Bakanlkça ie yerletirilen gençler için görev yapacaklar kurumlarn idari yaps, sorumluluklar ve çalma hayatndaki haklarna yönelik Hayatna Uyum Seminer Programlar düzenleniyor. Program kapsamnda 2014de bin 446 kii, 2015de ise bin 91 kii eitim ald.

Ana Sayfaya Git