Kötülük ve zulüm var!

Aksoy, “Bugün dünyanın her yerinde kan var, gözyaşı var. Her türlü kötülük ve zulüm var. İhanet ve şiddet var.

Haberler 18.04.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Müftülüü tarafndan Hz. Peygamber ve Güven Toplumu temal kutlu doum haftas etkinlii düzenledi. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlie Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy,Büyük ehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, l Jandarma Komutan Tugeneral Ali Demir, Diyanet leri Bakanl Yaygn Din Eitimi Dire Bakan Bünyamin Albayrak, l Müftüsü Burhan liyen, STK temsilcileri, kamu kurum kurulularnn müdürleri ile çok sayda vatanda katld.

KUTLU DOUM HAFTASI

Program Kuran- Kerim tilaveti ile balad. l Müftüsü Burhan liyen aç konumasnda öyle dedi; Saygdeer davetliler yüreklerimiz, gönüllerimiz, evlerimiz, sokaklarmz, iyerlerimiz Hz. Peygamberi misafir etmeye, arlamaya hazr hale getirmelidir.

leyenden sonra konuan l Valisi Hüseyin Aksoy, öyle dedi;

Müslümanlarn yüreinde oluan peygamber sevgisinin tezahürü olarak, Hazreti Muhammed Efendimizin(S.A.V) doum yl dönümü asrlardan beri kutlanmaktadr. Balangç itibaryla 13. yüzyla kadar uzanan bu kutlamalar, 1910 ylnda resmiyet kazanm, 1951 ylnda ilk defa radyodan mevlit okutulmu ve 1989 ylndan itibaren ise Kutlu Doum Haftas etkinlii ad altnda kutlanmaya devam etmitir.

Dorusu o günden bugüne görülen tablo udur ki, Kutlu Doum Haftas ülkemizin her köesinde ve her geçen gün daha büyük bir cokuyla kutlanmakta ve milletimiz tarafndan büyük kabul görmektedir. ki cihan günei Hatemül-Enbiya Peygamber Efendimizin 1446. kutlu doumunu idrak etmenin mutluluunu ve heyecann yayoruz. O, lemlere rahmet olarak gönderilmi güvenilir, emin bir peygamberdir. Tarih boyunca nice evliyalar, limler, mütefekkirler, airler onun evrensel mesajn vermeye çalm, dilinin döndüü kadar onu anlatmaya gayret etmi, onun hakknda ciltler dolusu kitap yazmtr. airin dedii gibi Ben sözlerimi ancak onunla güzelletiririm. Onun güzelliklerini anlatmaya gücüm yetmez.

DDET VE GÖZYAI VAR

Bugün dünyann her yerinde kan var, gözya var. Her türlü kötülük ve zulüm var. hanet ve iddet var diyen l Valisi Hüseyin Aksoy, konumasn öyle sürdürdü. Bu itibarla Peygamber Efendimizin getirdii sevgi, sayg, bar, efkat, merhamet, birlik, beraberlik, insanlk, güven ve emniyet gibi evrensel mesajlara tüm dünya ve insanlk her zamankinden daha fazla bugün ihtiyaç duymaktadr. Kutlamalar, bu yüce dinimizin gençlerimize, toplumumuza ve yabanclara, Müslüman olanlara veya olmayanlara en iyi ekilde tantlmas, anlatlmas, slam dininin benimsetilmesi bakmndan büyük önem arz etmektedir.

man, ibadet, ahlak esaslarn kapsayan, yüce dinimizin kurallarnn uygulanabilirlii, ekille deil, imanla, içten ve gönülden uygulanyor olmas, toplumun birliini, beraberliini, geleceimizi, kurtarmas bakmndan çok önemlidir.

Ülkemizdeki huzur ve güvenin temini açsndan Mümin, nsanlarn canlar ve mallar hususunda kendisinden emin olunan kiidir. buyuran Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatnn ve mesajnn anlalmas büyük önem arz etmektedir.

BE TEMEL HAKKI KORUMAK

Aksoy öyle dedi; nsann sahip oldu can, akl, din, nesil ve maldan ibaret be temel hakk koruma altna alan dinimizin prensiplerinin özümsenmesi, bu dinin ana kayna olan vahyin kendisine indirildii peygamber efendimizin anlalmas ve tavsiyelerinin dikkate alnmasyla mümkündür. Nitekim Peygamber Efendimizin (S.A.V) hayatn okuyup irdelediimizde insann temel haklarna saygnn ifadesi niteliindeki pek çok tabloyla karlarz.

Toplum fertlerinin birbirine güveni ve sahip olduu haklar konusunda birbirinden emin olmas Allah-u Telya (C.C) olan iman ve Ona (C.C.) hesap verme endiesi ile yakndan alakaldr. Salam bir iman ve salam bir vicdana sahip kiilerin meydana geldii toplumda insanlarn birbirine güveni en üst seviyededir. mann ve vicdann zayf olduu bir toplumda ise asayii salamak için alnan tedbirler ne kadar çok olursa olsun insanlarn birbirine güveni ve itimad zayftr. Bu nedenledir ki Peygamber Efendimiz ve ashabnn yaad döneme mutluluk asr anlamna gelen Asr- Saadet denmitir.

PEYGAMBERN MESAJI VE HAYATI

Toplum olarak bizler Asr- Saadetteki gibi huzur ve güven içinde yaayan fertlerden müteekkil bir toplumu ina etmek istiyorsak Peygamber Efendimizin (S.A.V) hayatn, mesajn tahkik etmeli ve yaantsn örnek almalyz diyen l Valisi Hüseyin Aksoy, ancak bu sayede birbirimizin hakkna riayet eedebileceini söyledi. Aksoy, komusunu gözeten, fakirin ve yoksulun yardmna koan, muhtaç olduu halde bakasnn ihtiyacn gideren, içlerinden birisinin acsn ve skntsn kendi ac ve sknts gibi gören fertlerin meydana getirdii topluma dönümemiz gerektiini belirterek öyle dedi;

Bu duygu ve düüncülerle Kutlu Doum Haftasnn tüm slam lemine bereket getirmesini, Peygamberimizi en iyi ekilde anlamamza ve kendisine indirilen vahyi hayatmza tatbik etmemize vesile klmasn Cenb- Haktan niyaz ediyorum.

Vali Aksoyun konumasnn ardndan Diyanet leri Bakanl Yaygn Din Eitimi Daire Bakan Bünyamin Albayrak, Hz. Peygamber ve Güven Toplumu konulu konferans verdi.

Diyarbakr l Müftülüü lahi Topluluu Korosu tarafndan verilen ilahi ve kaside dinletisinin ardndan program sona erdi.

Ana Sayfaya Git