Köy sakinlerinin bitmeyen yol çilesi

Bozuk yolları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Elazığ ve Diyarbakır il sınırında bulunan Naldöken köyünde halk, yetkililere bildirdikleri halde hizmet göremediklerini belirtti.

Haberler 14.03.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz ve Diyarbakr il snrnda bulunan Maden ilçesine bal Naldöken köyünde uzun süredir yolla ilgili yaanan skntlarn çözüme kavuturulmamas, vatandalarn maduriyetlerinin devam etmesine neden oluyor.

Köylerine Ergani ilçesinden gelen yolun bozuk, Madene giden yolunsa kn kar nedeniyle kapandn anlatan köy sakinleri, acil durumlarda hastalarn hastaneye götüremediklerini ve temel ihtiyaçlarn karlamakta zorluk çektiklerini ifade ettiler.

K aylarnda yol sorunlarnn fazla olduunu belirten köylülerden Ramazan ahin, hastalarnn bu nedenle büyük zorluklar yaadklarn söyledi.

ahin, Birkaç ay önce gelinim doum yapacakt. Yollar kapal olduu için direkt Elazdaki hastaneyi aradm. Bana, ulamn olmadn söylediler. Peki, imdi ne olacak? deyince Helikopteri göndereceim. Sadece hasta binecek, siz onunla gitmiyorsunuz. dediler. Ben de gelinimi tek bana yollayamayacam söyledim. Yarn bir sknt olsa sorumlusu sensin. deyince Hayr, ben deilim. Mesuliyet sizin üzerinizdedir. dedim. Kendinizi benim yerime koyun. Bir gelini tek bana Diyarbakrda gönderebilir misiniz? Elaz olsa yine neyse çünkü orada akrabalarm var. Bu nedenle, gönderemem, dedim. 4x4 araç göndermelerini isteyince Yerde 3 metre kar var. Nasl sana gönderelim? dediler. Ergani yoluna kadar bizi götürün, gerisini biz hallederiz. dedim. Allah raz olsun, 4x4 araç geldi ve götürdüler. Yalnz yollar kapal olduu için gelinim yaklak 15 gün Diyarbakrda kald. 15 gün sonra yaklak 20 köylüyle gidip yolu ellerimizle açtk. Sonrasnda taksiyle eve getirdik. Yol konusunda çok ihtiyacmz var. Elaz yolunun bize bir faydas yok. Yazn nerede olsa gidersin. Yollar illaki idare oluyor. Kn hiç olmuyor. Ergani yakndr. Ergani yolu yaplsa skntmz biter ama bu da biraz zor, yaplmyor. Bu yol 21 ya da 22 kilometredir. 10 kilometresi bize, dieri ise Diyarbakra aittir. O yüzden sknt çkaryorlar. dedi.

Ölünceye kadar bu snrn skntsn m çekelim?

Köylerini ziyarete gelen siyasetçilerin, sorunlarn çözmek için çaba göstermediklerinden dert yanan Selami Aydn, unlar söyledi:

15-20 gün önce siyasetçiler geldiler. Özellikle bu yolun durumunu sordum. Biz yllardr bu sknty çekiyoruz. Niye bu sknty çekiyoruz? diye sordum. Adamlar bana snr skntsndan bahsetti. Biz ölünceye kadar bu snrn skntsn m çekelim? dedik. u anda biz seçimi bekliyoruz. Zaten seçimi bilmem hangi parti kazanacak. O da suçludur. Oraya da 5-6 ay sonra kayyum atanacak. O zaman konuacaz, bu yolu çözeceiz. O da belki çözeceiz. dedi. Hlbuki hiç çözemezler. imdiye kadar çözemedilerse hiç çözemezler. Zaten u anda kayyum deil. çözemezler, sadece bizi kandrmak için oyalyorlar. Gerçekten yol yüzünden kn çok sknt çekiyoruz. Bizim elektrik skntmz da var. En ufak rüzgr geldi mi elektrik gidiyor. Yamur ve kar yanca da elektriin gittii oluyor.

Köyün skntlarn anlattklarnda yetkililer tarafndan yalanlandklarn kaydeden Aydn, Köyün bu skntlar var ama söylediimizde bizi yalanlyorlar. Buyursun, gelip baksnlar. Benim çocuum Madende okuyor. Elazda Naldöken ve Zuur evleri, servisi olmayan 2 köydür. Niye? Biz de insan deil miyiz? Benim u anda maam da yok. Servis parasn veremiyorum. Yetkili kiiler bunu duysunlar, bize yardmc olsunlar. Bizim bu yol ve elektrik skntmz, salk oca skntmz çözsünler. Cumhurbakan, Benim ülkemde yolsuz köy kalmasn. diyor. Madem yolsuz köy kalmasn o zaman biz niye yolsuz kalmz? Gerçekten biz burada unutulmuuz. Mesela biz burada tarmla uramak istiyoruz ama yoldan dolay yapamyoruz. çünkü skntmz var. ifadelerini kulland.

Köy her eyden madur

Yetkililerden altyapyla ilgili sorunlarn giderilmesini isteyen smail Yldz, Kn bitmez bir sorunumuz var. Elaza giden yolumuz 26-27 gün boyunca kapalyd. Elektrik yoktu. Niye? Yol olmad için elektrik de olmaz. çünkü elektrik de buraya tepeden geliyor. 14-15 gün elektrik gelmedi, 26-27 gün de yol kapal kald. Biz yetkililerden unu istiyoruz: Buraya sadece altyap yaplsn. Biz asfalt yaplmasn istemiyoruz ki. Elaz asfalt bize 100 kilometredir. Kn çalmyorsa asfalt olmu neye yarar? Bizim için önemli olan kndr. Kn bu yolun yaplmasdr. Elektrik de Armutovadan gelsin. Elektrik gidip geliyor. Belki de buzdolaplar yand. eklinde konutu.

Köyümüz snrda olduu için bu yol yaplmyor

Naldökenin, Elazn en uzak köyü olduunu sözlerine ekleyen Yldz, Erganinin snrndadr. Snr olduu için bu yol yaplmyor. Kn da böyle rezillik çekiyoruz. Bir yamur yad m araba gitmiyor. u anda yine çamurdan geçilmiyor. Biz bir ey istemiyoruz, sadece altyapnn yaplmasn istiyoruz. Mcr dökülse yine yeter. Birkaç gün önce buraya geldiler. Yollar seçimden sonra yaparz. diyorlar. Bence hepsi hikye. Biz bunu yetkililerden istiyoruz. Geçen sefer geldiinizde, Yol var ama bunlar yalan söylüyorlar. Medya oraya nasl gitmi? demiler. Kardeim, biz yolu açtktan sonra basn geldi. Traktörle gidip yaklak 20 kii çaltk, çakl ve ta döedik. Yolda ne biçim kalp rezil olduumuzu arkadalarmz da biliyor. Bunu, arabas olan veya olmayan herkes biliyor. Artk yeter, gerçekten yeter. dedi.

Nasl ki balklarn suya ihtiyac varsa bizim de burada hizmete o denli ihtiyacmz var

Özellikle k aylarnda köylerinin büyük skntlar olduunu belirten Remzi erif Soysal, u ifadeleri kulland: Köyümüz, Ergani, çermik ve çüngü üçgenine dümektedir. Bir türlü hizmetler gelmiyor. Yetkililere zaman zaman bildirdiimiz halde yine de hizmetler gelmiyor. Bu yönden büyük bir sknt yayoruz. Siyasiler seçim öncesi sürekli gelip gidiyor, söz veriyorlar ama yine de bir hizmet gelmesi söz konusu deil. Yolun yaplmasn istiyoruz. Armutovadan buraya 10 kilometredir. 10 kilometresi Elaz hududuna giriyor, dier taraf da Erganiye kadardr, oras da Diyarbakr hudutlarna giriyor. Bir nevi sahipsiz bir yoldur. Elazl yetkililere, Buras yaplsn. deyince Evet diyorlar ama bir türlü yaplmyor. Dier taraftan Erganili yetkililer, yol Diyarbakr hudutlarna dütüü için ilgilenmiyorlar. Yol sorunumuz budur. Siyasiler seçimden önce geliyorlar ama icraata geldi mi yok. Acil bir durum olduu zaman da iimiz Allaha kalyor. Hastamz olduu zaman ancak traktörle götürüyoruz. Velhasl buras sahipsiz bir köydür. Bu saatten sonra bizim, yetkililerden herhangi bir beklentimiz de yok. Laflarmz havada kalyor. Bunlar bir türlü yere inmiyor. Nasl ki balklarn suya ihtiyac varsa bizim de burada hizmete o denli ihtiyacmz vardr.

Bazen traktör bile yolda kalyor

Köylülerden Ramazan Yldrm, Bizim köyümüzün en büyük sorunu ulamdr. Kar yad zaman yollar kapanyor. çamur bir yandan, traktör bile yoldan çkamyor. Hastalarmz götüremiyoruz. Belediyeye bavuru yapnca Tamam diyorlar ama ondan sonra bitiyor. Sonuç alamyoruz. Bizim yolumuz buradan Erganiye baldr. Armutova köyüyle aramzda 10 kilometre var. Bizim topraklarmz birbirine bitiiktir. Snrmz Elaz tarafnda olduu için yol sorunumuz var. Ondan dolay bu yolumuz devaml noksan kalyor. Kn ulam sfrdr. Hastalarmz buradan Erganiye götürüyoruz, Elaz bize çok uzak düüyor. Bizim en büyük sorunumuz bu yoldur. Yol yaplsa hiçbir sorunumuz kalmayacak. Yetkililerden, köyümüzün yolunun yaplmas için yardm talep ediyoruz. Köy yolumuz Armutovaya baland zaman hiçbir sorunumuz kalmaz. Hastamz olduu zaman rahatlkla götürebiliriz. Bazen hasta olduunda yollar çamurlu ve kapal oluyor. Traktörle götürüyoruz. Bazen traktör bile yolda kalyor. dedi.

Amcamn cenazesini srtmza alp götürdük

Yenimahalle mezrasnda ikamet eden Resul Bakr da Burada skntlarmz hiç bitmiyor. Bu sene annem hastayd. Karda bir kilometrelik yolumuz kalm. Oradan eyhana birletirmek için en azndan onu yapsnlar. 15 sene oldu, hl kim geliyorsa Köprüyü yapyoruz diyorlar ama hl köprümüz yaplyor! Devlet büyüklerimize sesleniyorum: Bizim skntlarmz görsünler. Burada ne sknt çektiimizi görüyorlar. Bu sene hayvanlar aç olduu için eyhana saman getirdim. Orada eek ve katrlarla 2 ton saman getirdim. çektiimiz çileler bellidir. Önemli olan bunlar görmektir. Burada ne desek yaamak lazmdr. Bu köprümüz çok önemlidir. Mutlaka yaplmas lazm. Rahmetli amcam geçen sene burada vefat etti. Cenazeyi çayn içinde traktörle getirdik. Su, traktörü engelledii için cenaze, çayn içinde kald. Cenazeyi srtmza alp götürdük. Burada herkes gördü. Bir çare, çözüm bulunsun. Bu, mutlaka yaplmaldr. ifadelerini kulland.

Kim geliyorsa köprüyü yapacan söylüyor ama yaplmyor

Köprü yaplmasn talep eden Yaar Bakr ise Yenimahallede oturuyorum. Naldökene balyz. Kim geliyorsa köprüyü yapacan söylüyor ama yaplmyor. Benim abim geçen sene öldü. Traktör çayn içinde kalnca srtmza alp getirdik. Biz maduruz. Samanmz bitiyor, eyhanla aramzda bir kilometre var, yolu eyhana götürmüyorlar. Biz maduruz. Onun için yolumuzu, köprümüzü yapsnlar. Hangi asrda yayoruz? Bu zamanda her tarafta yol var ama bizim köy madurdur. Bizim köyden hiçbir taraftan çkamyoruz. Bir tarafa gidemiyoruz. Araba çkmyor, arabalar gitmiyor. çaymz çoktur, bize bir köprü yaplsn. Biz çok çok maduruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git