Köy yaşamına renk veriliyor

Diyarbakırlı kadınlar gerçekleştirdikleri ziyaretlerle köy yaşamına renk katıyor.

Haberler 06.05.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Politikalar Bakanl bünyesinde faaliyet yürüten Balar Aile Destek Merkezinde (ADEM) açlan kurslarda eitim alan kadnlar, krsalda yaayanlarn yüreklerine dokunmak, onlarla bir günü paylamak amacyla O Köy Uzakta Deil Projesini hayata geçirdi.

Merkezdeki kursiyer kadnlar kucak dolusu oyuncak ve çeitli hediyelerle belirledikleri bir köye arklar, türküler eliinde geçen yolculuun ardndan ulayor. Köy meydannda kendilerini bekleyenlerle görüen, sohbet eden kadnlar daha sonra tulumlarn giyerek, köy okulunu boyuyor, temizlik yapyor.

Köyde bayram havas

çocuklarn, kadnlarn saçlarn kesen, tarayp, ören kursiyerler, saç bakmnn yan sra kadnlara cilt ve trnak bakm da yapyor. Erkeklerin de bu hizmetten mahrum kalmamas, onlara da saç sakal tra yaplmas için kursiyerlerin ziyaretlerine berberler de katlyor.

Yaplan bakmlarn ardndan köy meydannda arklar, türküler eliinde halay çekiliyor, çocuklar doyasya eleniyor. Krsalda yaayanlarn yüreklerine dokunmak amacyla yürütülen proje ile köylerde bayram havas yaanyor. Kursiyerlerin bir dura da merkez Balar ilçesinin Olakl köyüne bal Mezrik mezras oldu.

Orada bir köy var ve artk uzak deil

ADEM Koordinatörü Arzu çetin, merkezin kurulu amacnn dezavantajl kadnlarn ve çocuklarn yüreine dokunmak olduunu söyledi.

Kalplere, açtklar kurslar, yaptklar projeler ve gerçekletirdikleri ziyaretlerle dokunmaya çaltklarn ifade eden çetin, Orada bir köy var ve artk uzak deil. Dar gelirli bir köyde ihtiyaçlar karlayp, elenmelerini salyoruz. Okulun boya ve badana ilerini yapyoruz. Örencilerimizin, kadnlarmzn ve erkeklerimizin saç bakm ihtiyaçlarn karlyoruz. dedi.

Köydeki çocuklara giysi ve krtasiye, vatandalar için de çeitli hediyeler getirdiklerini dile getiren çetin, beraberlerindeki müzik ekibiyle de arklar, türküler eliinde elenceli saatler geçirdiklerini aktard.

Örencilerimizin bak açlar geliecektir

Olakl köyü Mezrik mezrasndaki okulun müdürü Ahmet Yasak, projeyi ilk duyduklarnda, çeitli yardmlar datlaca bir etkinlik olarak düündüklerini ancak büyük bir ekiple köyün ziyaret edildiini aktard.

Saz ekibiyle, kuaförlerle geldiler. Velilerimizi çardk, onlarn saç bakmlar yapld. arklar söylendi, elendiler, oyunlar oynand. diyen Yasak, bu tür projelerin daha da yaygnlamasn beklediklerini dile getirdi.

Yasak, Örencilerimizin dünyalar, bak açlar köyden ibaretti. Bu çalmayla bak açlar, hayal dünyalar geliecektir. diye konutu.

Köyde yaayanlardan 6 çocuk annesi kram Ta (31), saç kesiminden, getirilen hediyelerden, yaplan bakmdan memnuniyet duyduklarn belirterek, Köy bayram yeri gibi oldu. ifadesini kulland.

Zeynep Ta (18), okulun enlik yerine dönütüünü aktararak, elenceli bir gün geçirdiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git