Köy yolumuzu kim yapacak?

Diyarbakır’da yaklaşık yarım asırdır kırsal mahallelerdeki vatandaşların Dicle Üniversitesi Hastanesine ve kent merkezine gitmek için kullandığı yol araç trafiğine kapatıldı. Köylüler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yolun açılmasını istedi.

Haberler 22.12.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde bulunan Tanolu köyünün topraklarnn bir ksm 1965-70 yllar arasnda istimlak edildi. stimlak sürecinde köy sakinleri, eski köyün yaklak 1 kilometre yukarsnda bulunan Güzelköy-Karaçal yolunun üst tarafna tand. Ancak köy mezarl ve baz tapulu araziler üniversite yerlekesi içerisinde kald. Silvan ve çnar ilçeleri ile çevredeki köylerden gelenler hastaneye gitmek için yllarca Tanolu köyünün hemen karsnda bulunan hastane yolunu kulland. Ancak 16 Ocak 2017de üniversite yerlekesi içerisinde polis aracna yönelik düzenlenen bombal saldrnn ardndan köylülerin kulland yol güvenlik gerekçesiyle araç trafiine kapatld. Yolun kapatlmasnn kendilerini zor durumda braktn köylüler, maduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Yllardr kullandklar yolun açlmasn istiyor

Kendisinin 43 yanda olduunu ve kendini bildi bileli bu yolu kullandklarn ifade eden Tanolu köyü sakinlerinden Mehmet Sadk enyiit, stimlak sonras bizler yukar yola yani eski Silvan yolu tarafna geçtik. Bu yolu sadece biz deil bütün çevre köyler hastalar olduu zaman veya ehre gitmek istedikleri zaman bu yolu kullanyorlar. Yaklak bir yl önce burada mezarln orada bir patlama oldu. O patlama dolaysyla yolumuz kapatld. Ayrca mezarlmz uan üniversite arazisi içerisinde. Babam 29 Kasm 2017de evde vefat etti. Biz mecburen buradan Diyarbakra oradan Tp Fakültesi tarafndan üniversiteye giri yaparak mezarla geçi yaptk. Buradan baktnzda yaklak 1 kilometre uzaklkta mezarlmz. Bizim talebimiz bu yolun açlmas. Güvenlik gerekçesiyle kapatldysa burada güvenlik noktas kurulabilir, bariyer kurulabilir. Buna destek veriyoruz. Ama yolun kapatlmamasn istiyoruz. Otobüs duraklar arka tarafta yaklak 500 metre uzaklkta. Bizim örencilerimiz de var, arabas olmayan vatandalar var. Mecburen bu yolu yaya kullanp otobüslere kadar gidiyorlar. Bugün havalar güzel yarn yamur, kar olduunda o imkanlar nasl kullanacaklar. Tek talebimiz bu yolun açlmas dedi.

Yolun kapatlmas elimizi kolumuzu balad

Köy sakinlerinden Ali Bayram ise en az 15 köyün bu yol güzergahnda bulunduunu ve yolu kullandn belirterek, Bu yol hastane yoludur ve çok eskidir. Bu yolu kapattn zaman örenciler nasl ehre gidecek, nasl otobüse yetiecek? Yol kaldrlmasn. Eer bu yol olmazsa Kabe Köprüsünden Mardin Kapya oradan dönüp ehre gidiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git