Köylerine kilise inşa ediyorlar!

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Cevizağacı köyünde, huzurlu bir ortamın sağlanmasıyla köye dönüş yapan Keldaniler, tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesi'nin kalıntılarından yeni kilise yapıyor.

Haberler 12.07.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Beytüebap ilçesine bal Cevizaac köyünde, zamanla tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesi, ykntlar üzerinde yeniden yükseliyor.

1990l yllarda terör nedeniyle terk edilen, Keldanilerin yaad Cevizaac köyü, 2001 ylnda balatlan Köye Dönü Projesi ile yeniden yaamla bulutu. Köylerini geçmite terk etmek zorunda kalan ailelerden 8i, devlet desteiyle doduu topraklara döndü.

Huzura kavuan köylerinde mutlu bir yaam süren Keldaniler, geçmite ibadet ettikleri ancak zamanla tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesini yeniden yapmak istedi. Onlarn bu isteklerini Avrupada yaamn sürdüren hemehrileri çelebi Yaram gerçekletirdi.

Yaram, kaybettii anne ve babasnn hayrna, ylda bir kez ziyaret ettii memleketindeki kilisenin inas için gereken maddi destei sundu. Resmi makamlardan alnan izin dorultusunda inasna balanan kilise, yakn zamanda ibadete açlacak.

8 aile yayor

Cevizaac köyü muhtar Metin Yaram, Türkçe ve Kürtçe yapt açklamada, 1990l yllarda köyün yaklak 45 hane olduunu, terör nedeniyle terk ettikleri köylerine 2001 ylnda yeniden döndüklerini söyledi.

Köyümüze gelen huzurla biz de köyümüze döndük. Evlerimizi tekrar yaptrdk. diyen Yaram, köyden çou ailenin Avrupaya göç ettiini, 8 ailenin döndüünü belirtti.

Yaram, devletin sunduu imkanlarla iyi ve rahat bir yaam sürdüklerini dile getirerek, Devletimiz bize çok iyi bakyor. Hristiyan köyüyüz. Komu köyler de bize çok iyi bakyor. Yazn 100e yakn akrabamz Avrupadan köye geliyor. Kn ise sadece 8 aile kalyoruz. dedi.

Köyde kilisenin yeniden ina edilmesinden duyduklar mutluluu ifade eden Yaram, Burada kilise yapmamz herkes iyi karlad, çok sevindi. Halkmz ve devletimiz destek verdi. Kilisenin inaatnda çalanlar da Müslüman kardelerimizdir. Bizim burada ayrm yoktur. Biz çok iyi geçiniyoruz. diye konutu.

Köy sakinleri kilisenin inasndan memnun

Köy sakinlerinden Zarife Yaram, Belçikadan her yaz köye geldiklerini belirterek, Köye gelince çok seviniyorum, çocuklarm da seviyor buray. Komularmz da çok iyiler. Köydeki kilisenin yeniden ina edilmesinden çok memnunuz. ifadelerini kulland. Yaram, kilise sayesinde artk rahatlkla ibadetlerini yapabileceklerini söyledi.

Daha önce ibadetimizi evde yapyorduk

Köydeki gençlerden Aydn Yaram da Avrupada yaamn zor olduunu, köyde ise mutluluk içerisinde yaamlarn sürdürdüklerini dile getirdi. Yurt dnda yaadklar dönemde köye büyük hasret duyduklarn, köyün güzelliklerini hiç unutmadklarn aktaran Yaram, öyle konutu:

2001 ylnda dönü yaptk. Devlet yollarmz yapt, bize yardm ediyor. Daha önce ibadetimizi evde yapyorduk, kilise yoktu. Köyün içinde bir okul da yaplmasn istiyoruz. Artk burada huzur var, eskisi gibi olaylar yok. Böyle devam ederse buras Avrupadan daha güzel bir yer olur. Avrupadakiler buraya gelmeyi hayal ediyorlar. Artk her tarafta askerimiz, korucumuz var, 24 saat nöbet tutuyorlar.

Komuluumuz çok güzel geçiyor

Komu köyde yaayan Cemil Acar, Hristiyanlarla eskiden beri iyi komuluk yaptklarn söyledi. Kilise ina etmelerinden memnun olduklarn dile getiren Acar, Artk rahatlkla ibadetlerini yapacaklar bir yer olacak. Komuluumuz çok güzel geçiyor. Onlardan razyz, Allah da raz olsun. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git