Köylerini 30 yıl sonra gördüler

Hakkari'de 1990'lı yıllarda PKK'nın baskısıyla göç etmek zorunda kalanlar, güvenlik güçlerinin operasyonlarının ardından yeniden köylerine geldi. Yaklaşık 150 araçlık konvoyla köylerine giden köylüler ceviz, üzüm ve sumak topladı. Köylerini yıllar sonra gören kadınlar ise Kürtçe ağıtlar yaktı.

Haberler 20.09.2021 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin Irak snrndaki çukurca ilçesine 15 kilometre mesafedeki 300 hane ve 900 nüfusa sahip olan Kurudere köyü, 1990 yllarnda PKKnn basks nedeniyle boaltld. Burada yaayanlar, çevre illere veya bat ehirlerine göç etmek zorunda kald.

Terör nedeniyle geri dönemeyen köylüler, 30 yl sonra köylerini gördü. Köylerinde olmann sevincini yaadklarn belirten vatandalar, burada ceviz, üzüm ve sumak toplad. Köylerini yllar sonra gören kadnlar ise Kürtçe at yakt, uzak kalmalarna sebep olanlara beddua etti.

KÖYÜMÜZE TEMELL YERLEMEK STYORUZ

Köylerine giriin 30 yldr yasak olduunu belirten Nihat Arslan, yllar sonra dönmenin mutluluunu yaadklarn ifade ederek, 30 yldr köyümüze giri yasakt, gelemiyorduk. Yllar sonra köyümüzü görmek nasip oldu. Baya kalabalk geldik. 300 hanelik köyümüzdür. Keke bunlar yaamasaydk ve köylerimizden gitmek zorunda kalmasaydk. Baka köyler gibi köyümüzde olup tarmla urasaydk. çok mutluyuz. Anlatlamayacak bir duygu. çocukluumuz buralarda geçti. u an köyümüz güvenlidir, her yerde askerler var. Temelli köyümüze yerlemek, tarmla uramak istiyoruz dedi. Muhtar Ferdi Aksaç ise köylülerin dün geceden beri mutluluktan uyumadklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git