Köylü kadınların tek hayali çamaşır makinesi

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Bayramlar Köyü ve mezralarında oturan kadınlar, maddi imkansızlıklar nedeniyle alamadıkları çamaşır makinesinin hayalini kuruyor.

Haberler 04.11.2016 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Sason ilçesine bal Bayramlar Köyü ve mezralarnda oturan kadnlar, maddi imkanszlklar nedeniyle alamadklar çamar makinesinin hayaliyle yayor.

Sason ilçesine 44 kilometre uzaklkta dalk kesimde bulunan ve geçimlerini hayvanclkla salayan Bayramlar Köyü ve mezralarnda bulunan yaklak 40 hanede çamar makinesi bulunmuyor.

Teknolojinin nimetlerinden yararlanamayan köy ve mezralarda yaayan kadnlar, günde 3-4 saatlerini leenlerde elde çamar ykayarak geçiriyor.

Evlerinin önünde bir araya gelen kadnlar, atete sttklar su ile çamarlarn elde ykamann eziyetini çekiyor. Bugüne kadar hiç çamar makinesi kullanmayan kadnlarn en büyük hayali çamar makinesine sahip olmak.

Dalca Mezrasnda oturan Sevda Güne, AA muhabirine yapt açklamada, çamarlar için odun ateinde su sttklarn, daha sonra sabunla leenin içinde ykadklar çamarlar kurutmaya çaltklarn söyledi.

çamar ykama ileminin günlük ortalama 3-4 saatlerini aldn kaydeden Güne, birkaç kadnla yaptklar bu ilemleri bir çamar makinesinin tek bana yapabildiini belirtti.

Köylü kadnlarn tek hayali çamar makinesi

Maddi imkanlar olmad için çamar makinesi alamadklarn dile getiren Güne, Biz de teknolojinin nimetlerinden yararlanmak istiyoruz. Hiçbir evde çamar makinesi yok. çamar makinesine kavumak için hayrseverlerden destek bekliyoruz. dedi.

Vakitlerinin büyük çounluunu elde çamar ykayarak geçirdiklerini köylülerden Fatma Kaçmaz ise, köye Bitlisin Mutki ilçesinden gelin geldiini, çamar makinesi olmad için çok zorlandn anlatt.

Kaçmaz, çocuklarmz küçük, onlarla ilgilenecek vaktimiz olmuyor. çocuklarmza daha fazla vakit ayrmak için çamar makinesine ihtiyacmz var. diye konutu.

Köylerine bugüne kadar hiç çamar makinesi gelmediini belirten Rfat Güne de, Bayramlar Köyü ve mezralarnn dalk alanda olduu için teknolojiden uzak yaadklarn, köylerine 3 yl önce elektrik geldiini, okulun da yeni yapldn bildirdi.

Güne, öyle devam etti:

Benim 4 kzm günde ortalama 3-4 saat çamar ykama, durulama ve kurutma iiyle urayor. Yaklak 10 yl önce köyümüzden ku uçmaz kervan geçmezdi. Sason-Mutki snrnda ilçe merkezinden uzak hiçbir imkana sahip olmayan bir yerdi. Allah devletimizden raz olsun. Bize sahip çktlar, yol yaptlar, elektrik getirdiler, okul yaptlar. imdi eskisine göre daha güzel yayoruz. Ama maddi imkanszlk nedeniyle çamar makinesi alamadk. çamar makinesi gibi eyalarmz da olursa daha rahat yaayacaz.

Ana Sayfaya Git